Bygga altan

Att bygga en altan är ett roligt projekt som inkluderar allt från att plinta, regla, lägga trall, bygga staket och slutligen betsa träet. Filmen nedan visar hur du gör från första till sista moment, och varje delmoment finns även som egna filmer med tydliga steg-för-steg och listor över verktyg och material som kan komma till använding.

Steg för steg

 • loading...

  1. Sätta plintar för altan

  Plintarna är grunden för din altan. Det är viktigt att du gräver ner dem ordentligt och på rätt avstånd så att altanen blir stadig.

  Se detta steg om Sätta plintar för altan

 • loading...

  2. Regla altan

  Efter att du har lagt grunden till din altan med plintar är det dags att sätta regel (även kallat bärlinorna) till den.

  Se detta steg om Regla altan

 • loading...

  3. Lägga trall

  Trallen är det som bildar golvet till din altan. Här får du lära dig hur du med rätt virke, verktyg och lite tanke bakom arbetet lägger trallen på ditt trädäck.

  Se detta steg om Lägga trall

 • loading...

  4. Bygga staket

  Staketet på en altan gör den snyggare och skapar trivsel, sen skyddar det även mot fall. Höjden på staketet ska vara 90-110 centimeter, beroende på altanens höjd.

  Se detta steg om Bygga staket

 • loading...

  5. Bygga trappa

  Nu är det dags att bygga trappan till din altan. Hur höga och långa trappstegen ska vara väljer du själv. Ett tips är att mäta stegen på en trappa du gillar att gå i så får du lagom mått även till din altantrappa.

  Se detta steg om Bygga trappa

 • loading...

  6. Lasera träaltanen

  Att lasera innebär att man färgar och ger extra skydd till trä. Det kallas även för att betsa, som i “att betsa golv”. För att lasera träet på din altan använder du terrassolja (som ibland också kallas terrasslasyr).

  Se detta steg om Lasera träaltanen

 • loading...

  7. Montera vindskydd

  Om det blåser på din altan kan det vara läge att montera ett vindskydd. Så här enkelt gör du det!

  Se detta steg om Montera vindskydd

Laddar…