Bygga yttervägg

En ny yttervägg ska både vara stilig och funktionell, den ska hålla värmen inomhus, och kylan utomhus. Filmen nedan visar hur du gör från första till sista moment, och varje delmoment finns även som egna filmer med tydliga steg-för-steg och listor över vilka verktyg och material du behöver.

Steg för steg

 • loading...

  1. Regla yttervägg

  När du nu ska bygga en yttervägg är första steget att regla. Reglarna fungerar som väggens skelett, och här får du koll på hur du reglar upp för en stabil yttervägg.

  Se detta steg om Regla yttervägg

 • loading...

  2. Sätta vindpapp

  När du reglat klart är nästa steg att sätta vindpapp på din yttervägg för att skydda mot väder och vind. Viktigt att sätta vindpappet på utsidan och att fästa den horisontellt över ytterväggen.

  Se detta steg om Sätta vindpapp

 • loading...

  3. Resa yttervägg

  När du ska resa din yttervägg måste du vara försiktig. Det är tungt, så ta gärna hjälp av någon i det här momentet, och se till att det är rakt när du fäster den.

  Se detta steg om Resa yttervägg

 • loading...

  4. Isolera yttervägg

  Att isolera din yttervägg är viktigt för att hålla ljud och kyla utanför. Tänk på att inte packa isoleringen, lätt och luftigt ska det vara.

  Se detta steg om Isolera yttervägg

 • loading...

  5. Montera ångspärr

  Att montera ångspärr är bland det viktigaste momentet när du bygger din yttervägg. Det är ångspärren som håller fukten ute, och fuktskador borta.

  Se detta steg om Montera ångspärr

 • loading...

  6. Sätta plyfa i yttervägg

  För att en vägg ska hålla när du ska hänga upp en tavla eller ett skåp behövs det ett material som skruven kan fästa i, man lägger därför till ett lager i väggen, en OSB -skiva eller en PLYFA -skiva.

  Se detta steg om Sätta plyfa i yttervägg

 • loading...

  7. Sätta gips i yttervägg

  Att sätta gipsskivor på plats är inga konstigheter, viktigt att använda rätt skruv och ta gärna våra knep för att det ska bli snyggt i hörnen. Läs mer vad du behöver och hur du gör för att sätta gips.

  Se detta steg om Sätta gips i yttervägg

 • loading...

  8. Spackla yttervägg

  För att jämna till skarvar och hörn behöver du spackla din yttervägg. Att spackla är inte alls svårt, men här får du lite bra tips på vad du behöver, och hur du går tillväga.

  Se detta steg om Spackla yttervägg

 • loading...

  9. Slipa yttervägg

  När spacklet har torkat ska du slipa ytterväggen så att kanterna blir släta och fina. Det finns lite olika redskap du kan använda dig av, när du är klar är väggen redo för målning eller tapetsering.

  Se detta steg om Slipa yttervägg

 • loading...

  10. Tilläggsisolering i yttervägg

  I äldre hus är isoleringen inte lika tjock som i nybyggda hus, där det kan vara upp till 30-40 cm tjocka väggar. Om du har tagit ner den gamla panelen på huset, passa på att tilläggsisolera, det höjer K-värdet, alltså värmebevarandet förlängs.

  Se detta steg om Tilläggsisolering i yttervägg

 • loading...

  11. Sätta spikläkt

  Montera spikläkt gör du för att kunna fästa själva panelen i någonting. Dessutom skall den bilda en luftspalt som skapar bra ventilation ut mot ytterpanelen.

  Se detta steg om Sätta spikläkt

 • loading...

  12. Sätta ytterpanel

  Nu ska det spikas panel på ytterväggen, och när du sätter en ytterpanel finns ett par värdefulla tips, bland annat hur du håller vatten borta och ökar livslängden på din vägg.

  Se detta steg om Sätta ytterpanel

Laddar…