Måla om huset

Att måla om huset bör man faktiskt göra med jämna mellanrum, inte enbart när man vill byta färg. Ett nytt lager med färg skyddar träet och gör att fasaden håller sig vacker under en längre tid.

Det här behöver du för att måla om huset:

 • Tvättprodukter
 • Grundfärg
 • Färdigfärg (Täckfärg)
 • Penslar av olika storlekar

Så här gör du för att måla om huset:

 1. Om du målar en tidigare målad fasad ska du först tvätta av den ordentligt, innan du stryker den med färdigfärg två gånger. 
 2. Rör om i grundfärgen. 
 3. Använd en elementpensel och börja med att mätta ändträet med grundfärg. Lägg på ordentligt med färg 3-4 gånger vått i vått. 
 4. Använd en större pensel och måla fasaden platt på med grundfärg. Lägg på ordentligt med färg så du inte torrdrar, och jobba ut färgen med långa rörelser även in i alla sprickor och öppningar. 
 5. Om du målar en läktpanel blir det lätt fettkanter av färgen på lockläkten. Då kan du först lägga färg på 3-4 rader panel, och därefter gå tillbaka och efterstryka så det inte bildas små kanter av färg. 
 6. Låt grundfärgen torka ett dygn. 
 7. Kontrollera väderleken och se till att det inte börjar regna efter några timmar när du är klar med arbetet. Se också till att du inte arbetar i direkt solsken för då finns det risk att färgen bara torkar på ytan. 
 8. Rör om i färdigfärgen. 
 9. Upprepa steg 3-5 och måla ett lager med färdigfärg. 
 10. Låt färgen torka ett antal timmar. Läs på färgförpackningen om du känner dig osäker på torktider. 
 11. Upprepa steg 3-5 och måla ytterligare ett lager med färdigfärg.

Laddar…