Bygga kök

Montera köksskåp

Om du ska montera ett nytt kök har Fixartv en tydlig och bra guide, du börjar med att montera köksskåp. Nyckeln för att få snyggt uppsatta köksskåp är att få allt rakt, använd vattenpasset innan du börjar skruva.

Det här behöver du för att montera köksskåp:

 • Skruvdragare med borrfunktion
 • Sticksåg
 • Hammare
 • Laserpass
 • Vattenpass
 • Tumstock

Så här gör du för att montera köksskåp

 1. Börja med att ställa upp skåpen där du vill ha den. Lämna en centimeter in till väggen så att du kan öppna dörrar och lådor utan att skava mot väggen.
 2. Nu kan du skruva fast benen. Läs gärna instruktionsmanualen om du är osäker.
 3. Ställ skåpen på plats och nu gäller det att ta fram vattenpasset och se till att allt är rakt. 
 4. Fixera underskåpet mot väggen med några skruvar. Är du osäker om det finns reglar inne i väggarna att fästa mot är det viktigt att skruva fast skåpen på många ställen så att man vet att det verkligen sitter. Detta är extra viktigt för överskåpen som har en del tyngd. 
 5. Nu kan du skruva ihop skåpen med ett par skruvar så att de blir stabilt och bra. 
 6. När du fortsätter med överskåpen skall du se till att använda dig av den inbyggda brädan på baksidan. Den kallas för bäringen. Det är också viktigt att fästa skåpen i de inbyggda reglarna som finns i väggen.
 7. Skruven skall vara så lång att en tredjedel skall bära upp skåpet (i brädan) och två tredjedelar skall in i det som tar emot (reglarna i väggen). 
 8. Dubbelkolla att det är rakt innan du sätter första skruven. Precis som med underskåpet skall du lämna en centimeter för att dörrarna ska kunna öppnas utan problem. 
 9. Skruva ihop skåpen med varandra med två skruvar. En uppe och en nere. Dörrar och lådor sätts fast sist av allt.

Laddar…