Företagare? Logga in eller bli företagskund här.
Varumärken
Stäng
Lägg till i favoriter

Lägg till i favoriter

Genom att lägga till produkter i Favoriter så kan du enkelt få en överblick över valda produkter!

Logga in eller skapa konto

Så fungerar det
Här förklarar vi luftens väg genom huset, för ett bättre inneklimat.

Frisk luft in - Tilluft

Den friska luften ska tillföras bostaden i sovrum, vardagsrum och allrum. Har du ett ventilationssystem av typen självdrag (S) eller mekanisk frånluft (F), löser du det bäst genom att installera friskluftsventiler i vägg eller fönsterkarm. Bästa val är en väggventil, då de har filter och bra luftspridning som minimerar obehagligt drag. Som tillval finns även bullerdämpare, och flera modeller har effektivt kondensskydd samt utvändig stormkåpa.

Tips!
En bra tumregel är att installera en friskluftsventil per 25 m2 boyta. Beräkna alltid utifrån totalytan och dividera med 25 så får du fram lämpligt antal ventiler.

Exempel
En villa på 150 m2 boyta = 6 st friskluftsventiler, dvs 150 m2/25.
Montera en i varje sovrum och en till två i vardagsrum/allrum.

Förbrukad luft ut - Frånluft

Den fuktiga och förbrukade luften måste ut ur bostaden och det ska ske via våtrum och kök. Den friska luften ska däremot tillföras bostaden i sovrum, vardagsrum och allrum. På så sätt får man rätt luftväg genom bostaden.

Frisk luft in där vi behöver den som mest, och förbrukad luft ut där fukt, lukt, matos etc. uppstår. I hus med självdrag är det bra att förstärka frånluften med fläktar. Flexit rekommenderar badrumsfläktar med konstantdrift och självjusterande fuktstyrning i våtutrymmen så som bad, toalett, dusch och tvättstuga. De kan monteras till befintlig självdragskanal eller via egen kanal genom yttervägg.

Alternativ till badrumsfläktar är att installera en central frånluftsfläkt som suger luft från samtliga våtrum. Köksventilationen ska dras separat. Vill du ventilera och samtidigt spara energi ? Det göra du göra på lite olika sätt.

Tips!
Vid montage av badrumsfläkt genom yttervägg - kom ihåg väggenomföring och kallrasskydd. Kallrasskyddet förhindrar att kall luft kommer in utifrån, när fläkten inte är i drift. Glöm inte bort den viktiga ”genomströmningen” så att fläkten får tillräckligt med luft från bostaden.

Mellan rummen - Genomströmning

För att ventilationen ska fungera i ett hus måste luften kunna cirkulera fritt i bostaden, även om innerdörrarna är stängda. Det gäller alla ventilationssätt och system. Genomströmning kallas också ”Överluft”.

Genomströmningen kan lösas på olika sätt:
• Galler i dörrblad eller vägg
• Ventilerad tröskel eller tröskelplatta/golvlist

In till våtrum ska man alltid sträva efter att ha genomströmningen så lågt som möjligt, för att genomventilera utrymmet maximalt. På så sätt tar luften den längsta vägen genom rummet, då utsuget (frånluften) ska sitta så högt som möjligt, gärna i anslutning till dusch/badkar.
 

Kvällsöppen kundtjänst

Öppet till 21 på vardagar
 

Anmäl returer och reklamationer

Läs mer om hur det fungerar
https://www.bauhaus.se/media/wysiwyg/premium/bauhaus-premium-card.png

Gå med i BAUHAUS Premium

Kundklubben som ger dig erbjudanden, service och inspiration

Laddar…