Att skörda mat är en gammal tradition - och i en värld med knappa mat - och energiresurser är det mer aktuellt än någonsin att gå och plocka råvaror i naturens skafferi. Det är en trevlig aktivitet oavsett om den görs på egen hand eller tillsammans med andra, det är hälsosamt att vistas i naturen, och inte minst är det något speciellt med att äta mat som man hittat själv.
Att skörda - eller samla in mat från naturen - är idag en populär utomhusaktivitet, men bara ett fåtal är medvetna om hur mycket mat den svenska naturen faktiskt har att erbjuda.
Enligt den svenska allemansrätten får man plocka bär och svamp i skog och mark, och frön, nötter och kottar från marken. Man får inte plocka fridlysta svampar, frukt och bär som uppenbart är odlade, eller nötter och ekollon som sitter på träd utan markägarens tillåtelse.
Skog, strand eller stadspark
Att skörda kan göras nästan var som helst i naturen. Det enda du måste hålla koll på är vad som finns - och när. Man kan skörda från tidig vår till sen höst och utbudet växlar med säsongen. Som nybörjare finns det gott om hjälp.
Att skörda kan göras nästan var som helst i naturen. Det enda du måste hålla koll på är vad som finns - och när. Man kan skörda från tidig vår till sen höst och utbudet växlar med säsongen. Som nybörjare finns det gott om hjälp.
Under sommarperioden bjuder den svenska naturen på en mängd bär, frukter, örter och ätbara blommor. På stranden kan du även hitta strandmalört, blåsört och saltört och kanske ha turen att fånga krabbor, havssniglar och musslor på stranden.
I slutet av sommaren och in på hösten kan du hitta havtorn och fläder – och tillsammans med hösten kommer svamp och nötter. Över vintern, när naturens skafferi är gles, kan du fortfarande skörda tång på stranden.
Stadsbor kan ha tur att hitta ramslök eller fruktträd i lokala parker. Här är det ofta fler som vill ha en bit av årets skörd, men tar man med sig en fruktplockare när man är på resa är det lätt att skörda frukter som andra inte har nått.
6 skördetips
1. Förberedelser är nyckeln! Få kunskap genom böcker, hemsidor och appar eller gå på guidade turer.
2. Kolla in området och vad du kan förvänta dig att hitta. Vid behov, följ upp med en expert eller andra so har provat området tidigare.
3. Använd sunt förnuft på vägen: Lukta, känn, smaka och observera. Kom ihåg att saker i naturen kan va giftiga. Om du är osäker, lämna växten ifred.
4. Ta med åtminstone en skördekorg, kniv, handskyffel och trädgårdssax. Om skörden ska ske på höjder eller i snår är en hopfällbar fruktplockare oumbärlig. En grässax passar också utmärkt till vårlök och en uppfällbar trädgårdspåse är ganska effektiv om fläderblommor ska fraktas hem.
5. Förvara de plockade produkterna så svalt som möjligt och ta med några hinkar för sköra bär.
6. Samla aldrig mer än vad som behövs och se alltid till att lämna till.