PrivatFöretag
Varumärken
PrivatFöretag
Favoriter

GÅR DU I TANKARNA ATT SKAFFA UTERUM? 


BAUHAUS säljer uterum från den svenska leverantören Halle med tillverkning i Laholm. 

Inför köpet är det en del steg att gå igenom och på denna sida lyfter vi upp de viktigaste delarna. 

Vi berättar även om fördelarna med ett uterum från BAUHAUS. Ett uterum kan se ut på många olika vis, vi har kompletta uterum där allt som behövs ingår, detta kan vara ett perfekt val om man är nöjd med utformningen och det inkluderande materialet. Om måtten eller materialen inte passar så går det även bra att beställa uterummet exakt enligt de önskade mått- och materialkrav som just du har. Då ser vi till att ta fram ett skräddarsytt förslag, allt material och prissammanställning för detta.  

I denna uterumsguide svarar vi på de vanliga frågor som brukar uppstå i början av ett uterumsprojekt.

VANLIGA FRÅGOR

Hur stort kan mitt uterum vara?
Bygg så stort som möjligt; man kan aldrig få för mycket yta. Tänk på att bygglov kan krävas, ansök bygglov i god tid innan så planeringen av bygget inte drar ut på tiden. Kontak
ta din kommun för att få veta vad som krävs för just ditt planerade uterum.

Vilken grund är lämpligast?
En stadig grund är förutsättningen för att allt ska fungera bra i sin helhet. De två vanligaste alternativen är antingen ett träbjälklag eller en gjuten platta. Ska det finnas golvvärme i uterummet för uppvärmning? Längre ner på sidan skriver vi mer om grund till uterummet 

Ska uterummet byggas på befintligt trallgolv?
Detta går också bra men kan kräva en förstärkning i bjälklaget. Det är viktigt att säkerställa att det finns god luftcirkulation under golvet och att fukt inte tränger upp i uterummet. 

Hur ser stommen ut?
När du beställer uterum på BAUHAUS så levereras en stomme av limträ. Den är lättarbetat, formstabil, och har ett bra brandmotstånd. Stommen levereras normalt färdigkapad och monteringsklar. Klisterlappar finns på delarna som beskriver vad det är och vilken placering de har, allt för att monteringen ska bli så smidig som möjligt.

Vad kostar ett uterum?
BAUHAUS har uterum för alla plånböcker och nivåer, allt från enkla inglasningar som väder och vindskydd sommartid, till vår- och höstalternativ men även välisolerade vinterträdgårdssystem och avancerade fasadpartier i både fasta, skjutbara och vikbara varianter. Vårt billigaste kompletta uterum kostar 39 995 kr, ett stort och påkostat uterum kan kosta upp emot 200 000 kr.

Var börjar uterumsprojektet?
Börja planera ditt uterumsprojekt i god tid, och tänk noga igenom hur du vill ha det. Storlek, utseende, användningsområde o.s.v. Ett tips är att kolla hur andra har byggt. När du har skapat en uppfattning om hur uterummet ska se ut och måtten är säkerställda så hjälper vi till för att ta fram ett passande uterum. Kanske vi har ett komplett uterum på vår hemsida som passar?

Var på huset placeras uterummet lämpligast?
Det som kan vara bra att tänka på är väderstrecken, var det ges flest soltimmar eller mest skugga beroende på vad som önskas. Om uterummet ska byggas mot husfasaden så tänk på att uterummet ska integreras lämpligt med husets rum och utgångar. 

Under vilken period kan uterummet användas?
Våra uterum är anpassade för de olika årstiderna sommar, vår-höst och vinter, längre ner beskriver vi mer kring årstiderna. Om det råder tvivel för hur långt in på året uterummet ska användas så välj det bättre alternativet för att inte gå miste om möjligheterna.

Nedan följer en förklaring för de olika uterummen som skiljer sig efter årstiderna

SOMMAR

HALLE FRITID MED PRIMOLUX GLASPARTIER

Kompletta uterum
för sommarens lediga stunder

Glaspartier
i oändliga kombinationer

Kanalplasttak
16mm

Halle Primolux är ett mycket prisvärt uterumssystem med kraftiga aluminiumprofiler som ökar stabilitet och slitstyrka för en lång livslängd.

Golvskenan har en lutande vinkel utåt, vilket gör att den dränerar bort regnvatten på ett bra sätt. 

Luckor och sidoprofiler har en borsttätning för ett bättre klimat.

Glaset är ett 5 mm säkerhetsglas enligt Boverkets regler. Det är säkerhetsglas i både dörrar och fönster av säkerhetsskäl, man vet aldrig när olyckan kan vara framme, så säkerheten framför allt! Luckorna har justerbara hjul, vilket är väldigt bra om plintar, golv eller stomme skulle röra sig lite; man kan alltså efterjustera luckorna om det skulle behövas. Som standard så ingår alltid en låsknopp så att man kan låsa sina dörrar inifrån. Som tillval kan man med fördel köpa ett snäpphandtag, som är ett lite kraftigare handtag med snäpplåsfunktion. Partierna finns i både dörrhöjd (1 990 mm) och fönsterhöjd (1 190 mm). De finns i både skjutbara varianter och fasta sektioner.

TAK

Till ett uterum som ska användas sommartid så rekommenderar vi ett 16 mm kanalplasttak, Halle Isolux.

Det har en isolerande effekt, och tar bort risken för kondens. Isolervärdet på en 16 mm kanalplastskiva är U-värde, 1,95.

När solen tittar fram under tidig vår kan du redan då använda uterummet.

Taket finns i 3 olika färger, klar, opal och rökfärgad. En klar takplast används om rummet byggs i väldigt mörkt läge.

Det absolut vanligaste är det opala taket, då skivan släpper igenom mycket ljus, men ljuset blir dämpat och behagligt av den lite vitare, matta kulören. Den rökfärgade skivan släpper igenom nästan samma ljusmängd som en opal skiva, så det är mer en smaksak vilken färg man väljer.

TILLBEHÖR

Till taket finns några tillbehör. Samma sak gäller oavsett vilket tak som väljs.

Aluminiumåsar: vitlackade aluminiumprofiler som används som tvärreglar mellan takbalkarna för att taket skall klara stora snölaster.

Vattenavrinning: Färdiga vattenavrinningspaket med allt du behöver, hängrännor, rör, rörböjar, krokar mm.

Skuggtak: Skuggtak är en skjutgardin som monteras i rummet under taket.Den används med fördel året runt, på sommaren dämpar den både ljus och värme, och vår, höst och vinter så bevarar den värmen i ditt uterum då den har en isolerande effekt.

VÅR-HÖST

HALLE MERTID MED PRIMOLUX ISOLÉR GLASPARTIER

Kompletta uterum
för våren & hösten

Glaspartier
Varmt inne, kallt ute

Kanalplasttak
32mm

HALLE PRIMOLUX ISOLER

Halle Primolux Isoler är ett mycket prisvärt uterumssystem med kraftiga aluminiumprofiler som ökar stabilitet och slitstyrka för en lång livslängd. Golvskenan har en lutande vinkel utåt, vilket gör att den dränerar bort regnvatten på ett bra sätt. Luckor och sidoprofiler har en borsttätning för ett bättre klimat.

Glaset är ett 2-glasfönster, säkerhetsisolerglas, enligt Boverkets regler. Det är säkerhetsglas i både dörrar och fönster av säkerhetsskäl, man vet aldrig när olyckan kan vara framme, så säkerheten framför allt!

Luckorna har justerbara hjul, vilket är väldigt bra om plintar, golv eller stomme skulle röra sig lite;man kan alltså efterjustera luckorna om det skulle behövas. Som standard så ingår alltid en låsknopp så att man kan låsa sina dörrar inifrån. Som tillval kan man med fördel köpa ett snäpphandtag, som är ett lite kraftigare handtag med snäpplåsfunktion.

Partierna finns i både dörrhöjd (1 990 mm) och fönsterhöjd (1 190 mm).
De finns i både skjutbara varianter och fasta sektioner.

TAK

Till ett uterum som ska användas från vår till höst så rekommenderar vi ett 16- alternativt 32 mm kanalplasttak, Halle Isolux.Tjockleken du väljer beror på hur mycket du tänkt använda ditt uterum tidig vår och sen höst. Det tjockare taket har ett bättre isolervärde, vilket innebär att du snabbare värmer upp ditt uterum, och solens värme stannar kvar bättre i ditt rum.Det har en isolerande effekt, och tar bort risken för kondens.

Isolervärdet på ett 16 mm kanalplasttak är U-värde 1,95 medan 32 mm kanalplasttak håller ett U-värde på 1,2.
När solen tittar fram under tidig vår kan du redan då använda ditt uterum.

16 mm-taket finns i 3 olika färger: klar, opal och rökfärgad.

En klar takplast används om rummet byggs i väldigt mörkt läge.Det absolut vanligaste är det opala taket, då skivan släpper igenom mycket ljus, men ljuset blir dämpat och behagligt av den lite vitare, matta kulören.Den rökfärgade skivan släpper igenom nästan samma ljusmängd som en opal skiva, så det är mer en smaksak vilken färg man väljer. 32 mm-taket finns i kulörerna klar och opal.

VINTER

HALLE ALLTID MED THERMO GLASPARTIER

Kompletta uterum
för mysiga vinterstuder

Glaspartier
Håll kylan ute

Kanalplasttak
55mm

HALLE THERMO

Halle Thermo är ett mycket prisvärt vinterträdgårdsystem med kraftiga 
aluminiumprofiler som ökar stabilitet och slitstyrka för en lång livslängd.

Det som är oerhört viktigt när man tittar på ett vintreträdgårdsystem är att karmen har bruten köldbrygga och monteras ihop som en ram i ett stycke för absolut bästa isolervärde. Både karmen och luckan i Halle Thermo-systemet har bruten köldbrygga.

Glaset är ett 2-glasfönster, säkerhetsisolerglas med argongas, enligt Boverkets regler. Det är säkerhetsglas i både dörrar och fönster av säkerhetsskäl, man vet aldrig när olyckan kan vara framme, så säkerheten framför allt!

Luckorna har justerbara hjul, vilket är väldigt bra om plintar, golv eller stomme skulle röra sig lite. Man kan alltså efterjustera luckorna om det skulle behövas. Luckorna har som standard ett hakregellås och ett integrerat snäpplås.

De finns i både skjutbara varianter och fasta sektioner.
Standardfärg på luckorna är vita, men man kan som tillval få luckorna tillverkade i  samtliga RAL-kulörer.

TAK

Till ett uterum som ska användas året runt så rekommenderar vi ett 32 mm alternativt 55 mm kanalplasttak, Halle Isolux. Det tjockare taket har ett bättre isolervärde, vilket innebär att du snabbare värmer upp ditt uterum, och solens värme stannar kvar bättre i ditt rum. Det har en isolerande effekt, och tar bort risken för kondens. Isolervärdet på ett 32 mm kanalplasttak är U-värde 1,2 medan 55 mm kanalplasttak håller ett U-värde på 0,8.
32 mm-taket finns i 2 olika färger, klar och opal. En klar takplast används om rummet byggs i väldigt mörkt läge. Det absolut vanligaste är det opala taket, då skivan släpper igenom mycket ljus, men ljuset blir dämpat och behagligt av den lite vitare, matta kulören.
55 mm-taket finns i kulören opal.

GRUND TILL UTERUM

När du ska bygga ditt uterum så är en bra grund oerhört viktigt.
Om inte grunden är bra blir slutresultatet av uterummet inte bra heller. När du bygger ditt golv, tänk på att du troligtvis även vill ha ett golv utanför ditt rum, så bygg stort. Grillar, utemöbler m.m. - allt ska få plats!
Det finns olika typer av grund, beroende på hur man ska använda sitt uterum.

TRALLGOLV FÖR SOMMAR-UTERUM

Om man ska bygga ett enklare uterum, Halle Fritid, så fungerar det alldeles utmärkt att bygga uterummet direkt på ett stadigt trallgolv.Man kan med fördel lägga lite cellplast under trallgolvet för att slippa golvdrag.

Tänk på att följa de rekommendationer som finns gällande avstånd mellan plintar, avstånd mellan golvreglar och dimensioner av både reglar och trall.

Idag finns det många olika trallgolv att välja på, däribland komposittrall som är ett underhållsfritt material och något som används mer och mer.

GRUND FÖR ETT ISOLERAT UTERUM

Bjälklag eller gjuten platta - vår/höst eller vinterträdgårdssystem.

Om man ska bygga ett uterum som skall användas större delen av säsongen, vår till höst eller som vinterträdgård så måste man bygga en isolerad grund, antingen ett isolerat bjälklag eller en gjuten platta.

UPPVÄRMNING AV UTERUMMET

Om man gjuter en platta kan man med fördel lägga vattenburen golvvärme i plattan för det absolut bästa resultat.

Med golvvärme får man ett behagligt klimat i sitt uterum, och framför allt varmt och skönt om fötterna.

HALLE FASAD VIKPARTI

Fördelen med vikdörrar är att man får maximal öppning då man kan vika dörrarna åt sidan. Finns i flera olika utföranden, både inåtgående och utåtgående. Med ett vikparti tas gränsen mellan ute och inne bort på bästa möjliga vis. Karmen har bruten köldbrygga och monteras i ett stycke, för bästa lufttäthet och isolering. Även luckorna har bruten köldbrygga. Glaset är ett 3-glasfönster med argon, säkerhetsisolerglas enligt Boverkets regler.U-värdet på glaset är 0,6. Slagdörren har ett 3-punkts hakregellås med eurocylinder och luckorna har eurocylinder som låser låsspakarna. Vikpartierna finns i en mängd standardmått, men kan även tillverkas i exakta mått enligt dina önskemål.

HALLE FASAD SKJUTPARTI

Skjutpartier är ett kraftigt system med lyft/skjutfunktion i luckorna. Denna funktion gör att det blir en maximal täthet vid stängning.

Den skjutbara luckan har en lyftspanjolett med invändig hävarm med ASSA låscylinder som standard. Både karmen och luckorna har bruten köldbrygga för bästa lufttäthet och isoleringsglaset är ett 3-glasfönster med argon, säkerhetsisolerglas enligt Boverkets regler. U-värdet på glaset är 0,6.

Öppna upp husfasaden och släpp in ljuset
med skjutbara glaspartier

Maximal öppning med
Vikbara partier

UTERUMSVISNINGAR

I tabellen nedan ser du i vilka varuhus som vi har våra stora uterumsvisningar!
I våra andra varuhus finns mindre visningar på glaspartierna, självklart hjälper våra säljare er med allt kring uterummet, varmt välkommen in!

BAUHAUS MONTAGESERVICE

Vill du ha hjälp med montering av ditt uterum?  Kontakta vår montagekoordinator för att boka ett hembesök där hantverkaren går igenom förutsättningar och mått. Vid hembesöket lämnas en offert över med pris för monteringen. 

VARUHUS MODELL SOMMARSYSTEM VÅR/HÖSTSYSTEM VINTERTRÄDGÅRD VIKPARTI FASADPARTI SLAGDÖRR
Bromma Sadeltak Ja Ja Ja Ja Ja Ja
Bäckebol Fristående Uterum Laholm Ja Nej Nej Nej Nej Nej
Hyllinge Sadeltak Ja Ja Ja Ja Ja Ja
Kalmar Sadeltak Ja Ja Ja Ja Ja Ja
Länna Pulpettak Ja Ja Ja Ja Ja Nej
Malmö - Stora Bernstorp Pulpettak Ja Ja Ja Ja Ja Nej
Sickla Fristående Uterum Båstad Ja Nej  -kommer Nej    Nej - kommer Nej - kommer Nej
Sisjön Sadeltak Ja Ja Ja Ja Ja Ja
Sundsvall Sadeltak Ja Ja Ja Ja Ja Ja
Uddevalla Pulpettak Ja Ja Ja Ja Ja Nej
Upplands Väsby Pulpettak Ja Ja Ja Ja Ja Nej
Uppsala Pulpettak Ja Ja Ja Ja Ja Nej
Västerås Sadeltak Ja Ja Ja Ja Ja Ja
 

Kvällsöppen kundtjänst

Öppet till 21 på vardagar
 

Anmäl returer och reklamationer

Läs mer om hur det fungerar
https://www.bauhaus.se/media/wysiwyg/premium/bauhaus-premium-card.png

Gå med i BAUHAUS Premium

Kundklubben som ger dig erbjudanden, service och inspiration

Laddar…