Företagare? Logga in eller bli företagskund här.
Varumärken
Stäng
Lägg till i favoriter

Lägg till i favoriter

Genom att lägga till produkter i Favoriter så kan du enkelt få en överblick över valda produkter!

Logga in eller skapa konto
Skötsel av gräsmattan under säsongen

Skötsel utav gräsmattan på våren

Vårstart

1. Gödsla gräsmattan när jordtemperaturen ligger över 7-8 grader

2. Klipp gräsmattan efter någon vecka

3. Stödså och dressa

4. Vattna gräsmattan lite men ofta till det nya gräset har kommit upp

5. Därefter vattna minst 25mm varje vecka

På våren skall alla förberedelser inför sommaren göras. Då ser du till att hjälpså de ytor som ej är grästäckta. Du kan också jämna till gräsmattan och fylla upp eventuella ojämnheter med dressand. Genom att kombinera dressjord och hjälpsådd får du en bättre groning av fröet.

En bra våråtgärd är att kratta gräsmattan ordentligt, gärna i två riktningar, för att därigenom avlägsna döda gräsrester och ge syre ner i toppen av grässvålen.

Ett bra alternativ till räfsan är vertikalskäraren. Bäst att vänta med att vertikalskära tills gräset kommit igång ordentligt (när man klippt nån gång), men man skall inte vänta för länge då hinner marken bli torr och hård. Fördelarna med en vertikalskära är att den tar upp dött material som ligger i ytan och delar gräsrötterna vilket släpper ner luft till rötterna. Genom att vertikalskära ökar man gräsets motståndskraft mot mossa och ogräs.

När det gäller val av gödsel kan man fundera på om man vill "snabbstarta" sitt gräs eller bara smyga igång. Om gräset är ojämnt och fläckigt samt även har kala fläckar så kan "snabbstart" vara ett alternativ, då väljer man gödselkombinationer med mer snabbverkande kväve. Om du däremot tycker att gräsmattan har klarat sig bra över vintern så skall du välja att starta lugnt.

Xeed Energy Fe som är en av Xeed’s absoluta storsäljare under våren och är ett bra val om du verkligen vill att grästillväxten skall ta fart på våren. Detta gödsel innehåller även järn vilket ger gräset en varm grön färg och har en hämmande effekt mot mossa. Långtidseffekten på Xeed Energy Fe är 4-6 veckor.

Xeed Energy är ett långtidsverkande organiskt vårgödsel. Den organiska delen i gödslet ser till att stimulera biologin i marken vilket leder till ett bra mikroliv. Långtidseffekten på Xeed Energy är hela 8-10 veckor.

Gräsmatteskösel under sommar och höst

Under sommaren skall du kunna njuta av en underbar gräsmatta!
Olika gräsarter behöver olika mycket vatten, men generellt så kan man säga att gräset behöver ca 25 mm vatten under en normal vecka under växtsäsongen. Genom att använda tex en planteringsspade som man öppnar upp marken med kan man känna om det är blött eller om det behövs vattnas. Gräsmattan klarar lång tid utan vatten och generellt kan man säga att de är bättre med förr torr än för blöt gräsmatta.

Tänk på att undvika att vattna gräsmattan vid höga temperaturer.

Om de är varmt, glöm inte att höja klipphöjden lite. Förutom att klippa kan det behövas några gödselgivor utifrån dina önskemål. Under sommaren rekommenderas Xeed Londrive eller Xeed Drive. Om du misstänker att du kommer få problem med uttorkning kan vätmedel appliceras.

Skötsel av gräsmattan på hösten

Hösten är bästa tiden att förbereda för nästkommande säsong. En bra invintring gräset bättre förutsättningar för att klara vintern med alla dess utmaningar. Både vad det gäller mekaniska åtgärder såsom luftning och dressing till näringstillförsel kan hjälpa plantan att få en bättre start för nästkommande säsong.

Hösten är även bästa tiden att hjälpså, både vad det gäller delar av gräsmattan eller hela. Det ofta fuktiga klimatet gör att gräset har lätt att gro. Tänk dock på att gräset bör ha hunnit spira innan riktig köld och vintern kommer. Se till att inte löv blir liggande i kompakta lager, det kväver gräset.

När det gäller klippning så fortsätt klipp så länge som gräset växer, lämna ej långt gräs över senhöst och vinter, det främjar snömögel.
Låt inte gräset gå in i vintern med tömda reserver, gräset mår bäst när det finns tillgång av näring så länge som det växer. Olika typer av höstgödsel med låga nivåer av kväve ser till att gräset inte går in i vila med uttömda näringsförråd.

Allt som du gör rätt på hösten avspeglar sig på våren och nästkommande säsong. Vi har nu mer och mer milda höstar och vintrar med höga marktemperaturer långt in i vintern. Detta gör att gräset fortsätter att växa och håller igång metabolismen. Gräset behöver därför tillgänglig näring, det är dock viktigt att välja näring som inte främjar oönskad tillväxt. En gödsling bör bygga på en analys men generellt kan man säga att ett höstgödsel utan nitratkväve med högt inslag av kalium och järn täcker de flestas behov.

Nedan har Xeed tagit fram två gödsel som är väldigt bra att använda för att invintra din gräsmatta på bästa sätt under hösten!

Xeed Care Fe som är en av Xeed’s absoluta storsäljare under åren är fantastisk till att framförallt ha på hösten.  Xeed Care Fe ger en mycket fin färg på din gräsmatta. Xeed Care Fe har en långtidseffekt på 4-6 veckor.

Xeed Care är ett långsamtverkande organiskt höst gödsel. Detta gödsel har hela 8-10 veckors långtidseffekt.
 

Kvällsöppen kundtjänst

Öppet till 21 på vardagar
 

Anmäl returer och reklamationer

Läs mer om hur det fungerar
https://www.bauhaus.se/media/wysiwyg/premium/bauhaus-premium-card.png

Gå med i BAUHAUS Premium

Kundklubben som ger dig erbjudanden, service och inspiration

Laddar…