
Italienska pizzaugnar för din trädgård!
I hjärtat av Sicilien ligger den lilla byn Bompietro där far och son Agostino och Dario La Placa tillsammans med sina medarbetare tillverkar pizzaugnar i rostfritt stål. Alla ugnar tillverkas i den egna fabriken som inte ligger långt från Europas högsta aktiva vulkan Etna vilket har gett namn till flera modeller i sortimentet. Forno Allegros produkter är kända för hög kvalité där hantverket sätts i fokus och många av stenarna görs för hand vilket ger den där äkta genuina italienska känslan.
Pizzaugnarna är tillverkade i rostfritt stål med extra isolering både i väggarna och undertill vilket gör att ugnarna når temperaturer över 500 °C även i vårt svenska klimat, alltså de perfekta temperaturerna för äkta napolitansk pizza. I sortimentet hittar vi både vedeldade samt gasoldrivna ugnar och de finns i flera olika storlekar från de minsta som har plats för en pizza till de största som har plats för 6 pizzor, perfekt för pizzerior eller restauranger.
-
NyhetEDIL PLANET FORNIPIZZAUGN FORNO ALLEGRO NONNO LILLO VEDELDAD7 990,00 kr
-
NyhetEDIL PLANET FORNIPIZZAUGN FORNO ALLEGRO NONNO PEPPE GASOL14 990,00 kr
-
NyhetEDIL PLANET FORNIPIZZAUGN FORNO ALLEGRO NONNO PEPPE VEDELDAD11 990,00 kr
-
NyhetEDIL PLANET FORNIPIZZAUGN FORNO ALLEGRO PIZZAIOLO GASOL19 990,00 kr
-
NyhetEDIL PLANET FORNIPIZZAUGN FORNO ALLEGRO PIZZAIOLO VEDELDAD16 990,00 kr
-
NyhetEDIL PLANET FORNIPIZZAUGN FORNO ALLEGRO SURRIENTO GASOL10 990,00 kr
-
NyhetEDIL PLANET FORNIBENSTÄLLNING FORNO ALLEGRO5 990,00 kr
PIZZAUGN TÄNDNING VEDELDAD MODELL
VARNING: Följ dessa instruktioner innan ni eldar i pizzaugnen.
- Använd aldrig brandfarliga vätskor eller andra onaturliga medel för att starta elden.
- Var säker på att det inte finns brännbart material för nära pizzaugnen, håll ett avstånd på minst 20 cm.
- Tänd pizzaugnen långsamt enligt instruktionerna för att undvika att pizzastenen ska spricka, den spricker när temperaturförändringen sker för fort även känt som en termisk chock.
- Använd aldrig brandfarliga vätskor eller andra onaturliga medel för att starta elden.
- Var säker på att det inte finns brännbart material för nära pizzaugnen, håll ett avstånd på minst 20 cm.
- Tänd pizzaugnen långsamt enligt instruktionerna för att undvika att pizzastenen ska spricka, den spricker när temperaturförändringen sker för fort även känt som en termisk chock.
1. I mitten av pizzaugnen eller vid insidan närmare väggarna, starta en eld genom att fylla på med ved gärna mindre bitar. För en smidigare start använd 100% naturliga eldstartare eller en elektrisk snabbtändare.
2. Starta elden. Använd dig sedan av vedavdelaren för att särskilja veden från bakytan, då skyddar du även den delen av bakytan från sot och aska.
3. När elden brinner, stäng dörren och lämna gärna en öppning på ett par centimeter så elden får syre. Detta håller värmen i pizzaugnen, medans du förser elden med mer syre till att brinna bättre.
4. Addera regelbundet större vedbitar för att öka temperaturen. Fortsätt med detta i ungefär 15-20 minuter, beroende på veden och storleken på pizzaugnen. Större pizzaugnar tar längre tid att komma upp i temperatur.
OBS. Använd inte för mycket ved på samma gång, då detta kan bli en riskfaktor om elden tar sig ut genom luckan.
5. (Alternativt) När du har en kolbädd och något större vedbitar i elden, så kan du flytta över elden till andra sidan av bakytan. Då har ni en del av bakytan som redan nu är varm och flyttar ni över kolbädden samt veden till andra sidan av bakytan, så har ni en förvärmd yta.
6. Använd dig av en mässingsborste och borsta bort aska från bakytorna.(Använd ej dessa direkt i elden).
7. Använd en infraröd termometer (Inkluderas ej) För att kolla om pizzaugnens bakytor har nått begärd temperatur.
8. När bakytan har nått begärd temperatur så är du redo att köra igång! Vid pizzabak under höga temperaturen så behöver man inte använda dörren.
SLÄCKA ELDEN
För att släcka elden, sätt på dörren och vänta tills det brunnit ut.
• Använd aldrig vatten för att släcka.
• När elden är släck och pizzaugnen har svalnat helt, kan du ta bort askan med en askborste.
• Ta aldrig ut varm aska, kol eller vedbitar för att lägga dem på marken, altanen eller nära plantor och träd.
• När elden är släck och pizzaugnen har svalnat helt, kan du ta bort askan med en askborste.
• Ta aldrig ut varm aska, kol eller vedbitar för att lägga dem på marken, altanen eller nära plantor och träd.
OLIKA TYPER AV VED
Använd mindre torra vedbitar när du ska starta elden.
• Olika träslag ger olika aromer. T.ex använder du ved från fruktträd så tenderar dem att ge "fruktigare" aromer. Liknande går för andra träslag som lönn, valnöt och kastanj.
• Olika träslag brinner och avger olika mängder värme. T.ex dem hårdare träslagen som brinner varmast är ek, äpple, rönn och lönn därefter kommer även björk som är vanligt i Sverige.
• Använd aldrig behandlade träslag, hartsartade träslag eller trärester. Använd alltid 100% naturliga vedbitar.
• Blöt eller något fuktig ved kan orsaka sprättningar på grund av vattnet i träslagen. Detta leder till överdriven rökbildning och en lägre värmen vilket även kan orsaka en termisk chock som leder till att pizzastenarna spricker.
FÖR DIN SÄKERHET
- Överstig inte maxtemperaturen på 450-500°C (840-1000°F )
- Lämna aldrig pizzaugnen obevakad medans det brinner i den.
- För att upprätthålla temperaturen i en eld räcker det med att lägga in små mängder vedbitar med jämna mellanrum, använder du för mycket och för stora vedbitar kan temperaturen öka extremt fort och en låga kan slå ut genom öppningen och skada omgivningen eller personer.
- Överstig inte maxtemperaturen på 450-500°C (840-1000°F )
- Lämna aldrig pizzaugnen obevakad medans det brinner i den.
- För att upprätthålla temperaturen i en eld räcker det med att lägga in små mängder vedbitar med jämna mellanrum, använder du för mycket och för stora vedbitar kan temperaturen öka extremt fort och en låga kan slå ut genom öppningen och skada omgivningen eller personer.
Tändning Gasolmodeller
VARNING: Innan ni startar pizzaugnen, följ dessa instruktioner.
- Det är rekommenderat att kolla alla gasolanslutningar innan ni använder pizzaugnen.
- Vid tändning luta inte in i pizzaugnen; håll ett bra avstånd från öppningen när ni startar pizzaugnen (Gärna minst 50 cm).
- Dörren får aldrig vara på vid tändningen.
- Gasolventilen måste vara stängd.
1. Starta brännaren. Öppna ventilen på gasolflaskan och försiktigt samt väldigt lite öppna ventilen till pizzaugnen. Nu med en lång tändare, på framsidan av pizzaugnen tänd vid brännarhålen nära öppningen.
2. Justering av temperaturen. När det brinner lite vid brännaren, så kan du nu justera gasventilen så att det kommer mer gas. Då kommer även resterande hålen i brännaren att börja brinna.
FÖR DIN SÄKERHET
- Överstig inte max temperaturen på 450-500°C (840-1000°F )
- Överstig inte max temperaturen på 450-500°C (840-1000°F )
- Lämna aldrig pizzaugnen obevakad medans det brinner i den.
- Du får aldrig försöka koppla bort gasolslangen eller justera regulatorn medans pizzaugnen är igång.
- Rör ej utsidan eller skorstenen medans pizzaugnen är igång.
UNDERHÅLL OCH RENGÖRING
1. Underhåll av brännare.
Pyrolys vid 500°C (1000°F) Edil Planet gasolpizzaugnar, kan rengöra sina brännare själva genom pyrolys. Det är en process som använder sig av extrem värme för att förbränna organiska material till gaser. Pyrolys startar vid 500°C och det är rekommenderat att hålla den temperaturen runt 2-3 minuter.
2. Rengöra bakytan.
Efter att pyrolys processen är klar, vänta tills pizzaugnen har svalnat innan ni tar en mässingsborste och borstar av bakytan.
3. Rengör utsidan av pizzaungen.
3. Rengör utsidan av pizzaungen.
Precis som alla produkter i 304/430 rostfritt stål så är dessa byggda för att kunna hantera alla olika typer av klimat, inkluderat salt så länge rätt underhåll är uträttat.
VIKTIGT: Kolla alltid så att produkterna och komponenterna ni använder är klarar av det dem är certifierade för.
VIKTIGT: Stål som utsätts för extrema temperaturer och direkt eld tenderar att skifta i färg, detta är en egenskap som materialet har.
VIKTIGT: Stål som utsätts för extrema temperaturer och direkt eld tenderar att skifta i färg, detta är en egenskap som materialet har.
4. Rengör rostfria delar.
Edil Planet pizzaugnar är byggda med rostfritt 304 stål på utsidan och rostfritt 304 stål på insidan. För att rengöra dessa rekommenderar vi att ni använder medel anpassade för rostfritt stål. Det är viktigt att ni läser igenom varningstexterna samt instruktionerna noggrant innan dem används. Använd inte
rengöringsmedlet om det innehåller syror, lacknafta eller xylon. Skölj sedan noggrant av utsidan av pizzaugnen.
Edil Planet pizzaugnar är byggda med rostfritt 304 stål på utsidan och rostfritt 304 stål på insidan. För att rengöra dessa rekommenderar vi att ni använder medel anpassade för rostfritt stål. Det är viktigt att ni läser igenom varningstexterna samt instruktionerna noggrant innan dem används. Använd inte
rengöringsmedlet om det innehåller syror, lacknafta eller xylon. Skölj sedan noggrant av utsidan av pizzaugnen.
5. Skydda det rostfria stålet.
För att bättre skydda dem rostfria delarna, rekommenderar vi att ni använder vaselinolja (eller WD-40). Ifall ni bor vid kusten för att undvika korrosion och rost rekommenderar vi att ni rengör pizzaugnen oftare och med färskt vatten.
För att bättre skydda dem rostfria delarna, rekommenderar vi att ni använder vaselinolja (eller WD-40). Ifall ni bor vid kusten för att undvika korrosion och rost rekommenderar vi att ni rengör pizzaugnen oftare och med färskt vatten.
6. Rengöring av brännare.
Pizzaugnen får inte vara varm vid dessa utföranden. Brännaren måste försiktigt dammsugas för att ta bort smuts som inte bränts bort eller smuts som fastnat. När det rengörs är det viktigt att man inte skadar brännaren och att man inte förstorar brännarhålen.
Pizzaugnen får inte vara varm vid dessa utföranden. Brännaren måste försiktigt dammsugas för att ta bort smuts som inte bränts bort eller smuts som fastnat. När det rengörs är det viktigt att man inte skadar brännaren och att man inte förstorar brännarhålen.
7. Rengör ventilen minst (1) en gång per år för att undvika att de täpps igen.
8. Oxidationsskydd.
Rostfritt stål är resistent men ibland kan rostfläckar uppstå på ytan. Ifall detta sker, använd rostborttagnings medel eller andra metoder för att göra din pizzaugn som ny.
Rostfritt stål är resistent men ibland kan rostfläckar uppstå på ytan. Ifall detta sker, använd rostborttagnings medel eller andra metoder för att göra din pizzaugn som ny.