Just nu: Beställ för 3 000 kronor och få fri frakt! Läs villkor här.

HISTORIEN BAKOM RECEPTET

Matlagning är som en berättelse.
Berätta din historia.

Jag är en ganska enkel person. Jag har aldrig haft för avsikt att skapa ett invecklat recept. Men jag tycker om att ha kontakt med mina rötter. När jag började utforska Los Angeles matkultur på allvar insåg jag hur otroligt många mashup- och fusion-varianter det finns. Och det är ofta ganska märkliga blandningar där man tar en populär amerikansk rätt och ger den smak av något från en annan kultur. Hamburgare i japansk stil. Tacos med inspiration från Korea. Den här gången bestämde jag mig för att göra ett enda stort och supergott experiment.

Det här receptet kräver både tid och koncentration, men smaken är värd all ansträngning. För lite äkta matnöje har jag glädjen att presentera thai-marinerade grillade fläskkotletter med Nam Prik Noom och fisksåskaramelliserade nektariner. Det låter som något riktigt knivigt att sätta tänderna i, eller hur? Vänta bara tills du tar första tuggan.

Från Beyond the Flame med Robin Chang.

Förberedelse

Förbered fläskkotletterna
- Blanda alla ingredienser till marinaden i en mixer och kör på högsta fart tills den är slät.
- Lägg kotletterna i en djup ugnsform eller skål som är tillräckligt djup för att rymma marinaden.
- Häll marinaden över kotletterna och låt dem marineras över natten eller i minst 6 timmar.

Förbered karamelliserade nektariner
- Skär nektariner i fyra klyftor.

Tillagningsanvisningar

1. Anvisningar för tillagning av fläskkotletterna
a. Ta upp kotletterna från marineringskärlet och torka av överflödig marinad.

b. Lägg kotletterna på den varmaste delen av grillen. Grilla utan att flytta på dem i 2 minuter. Vrid dem 180 grader och grilla i ytterligare 2 minuter.

c. Vänd kotletterna och upprepa.

d. Kontrollera temperaturen inuti när kotletterna har fått grillränder. En inre temperatur på 60 grader ger genomstekningsgraden medium, vilket passar bra här.

e. Om köttet inte har nått 60 grader kan du flytta det till den svalare delen av grillen tills temperaturen nås.

f. Ta bort kotletterna från grillen och låt dem vila i 10 minuter innan du skär upp dem.

2. Anvisningar för Nam Prik Noom
a. Rosta grön paprika och jalapeño på grillen tills skinnet är helt svart.

b. Lägg de rostade paprikorna i en skål och täck över noga med plastfolie. Ställ skålen åt sidan och låt paprikorna ångas under plasten.

c. Lägg lök och torkad chili i ugnen på 175 °C. Rosta chilin tills den doftar och blir spröd. Rosta löken tills den är lätt bränd på utsidan. Ta bort stjälkar och frön från de torkade chilifrukterna.

d. Skala den rostade paprikan och jalapeño-frukten men lämna kvar lite grann av skalet. Det brända skalet ger smak och rökighet.

e. Lägg thaichili, galanga, palmsocker, lök och vitlök i en matberedare. Mixa tills allt är helt finhackat och nästan som en smet. Smula de torkade chilifrukterna i matberedaren och kör tills de har blandats med de övriga ingredienserna.

f. Lägg i den rostade gröna paprikan, jalapeñon och fisksåsen i matberedaren. Kör stötvis tills de har blandats in. Det ska vara kvar lite större bitar och strimlor av den rostade papikan i såsen.

g. Häll upp såsen i en skål. Tillsätt limejuice, finhackade limeblad, finhackade korianderstjälkar och hackad koriander. Blanda allt ordentligt med en sked eller slickepott.

h. Smaka av. Tillsätt mer fisksås om det behövs mer sälta och tillsätt mer socker om det är för starkt.

i. Den här såsen kan göras upp till en vecka i förväg. Kan förvaras i frysen i upp till en månad. Värm upp den i en kastrull när du ska använda den.

3. Tillagningsanvisningar för karamelliserade nektariner
a. Hetta upp en stekpanna på medelhög värme (motsvarande 4 av 6). Häll upp farinsocker och fisksås i stekpannan. Snurra stekpannan så att allt socker täcks av fisksås. Vrid ned till medelvärme (3 av 6).

b. Tillsätt nektarinerna när sockret har smält.

c. Koka tills såsen har tjocknat och glaserar nektarinerna.

d. Lägg upp rätten genom att lägga ett tunt lager av nam prik noom i mitten av tallriken och sprid ut såsen med en cirkelrörelse.

e. Placera antingen en hel fläskkotlett eller en skivad fläskkotlett ovanpå såsen.

f. Lägg mer nam prik noom över köttet med en sked.

g. Placera två nektarinbitar ovanpå köttet och avsluta med örtkryddor: 2 myntablad, 2 thaibasilikablad och 4 korianderblad per tallrik.
 

Kvällsöppen kundtjänst

Öppet till 20 på vardagar
 

Anmäl returer och reklamationer

Läs mer om hur det fungerar

Gå med i BAUHAUS Premium

Kundklubben som ger dig erbjudanden, service och inspiration

Stäng
Lägg till i favoriter

Lägg till i favoriter

Genom att lägga till produkter i Favoriter så kan du enkelt få en överblick över valda produkter!

Logga in eller skapa konto