Företagskund? Ansök eller logga in här!

En ny generation av energimärkning från 2021
EU-länderna har i ett gemensamt beslut kommit fram till att energimärkningen A+++ till D ska ändras och ersättas av skalan A till G. Detta kommer att påbörjas under 2021 för ett flertal produkter.

Så fungerar nya energimärkningen
På den nya etiketten kommer skalan A+++ till D istället att ersättas till skalan A till G, där A är effektivast.
Den här informationen finns på den nya energimärkningen:

Energiklass på skalan från A till G
Den nya energimärkningen får en ny skala för energieffektivitet, från A till G, där den effektivaste klassen är A. Färgerna på pilarna är från grönt till rött.

QR-kod
En QR-kod på energimärkningen ska underlätta för dig som konsument att direkt få mer information om produkten. Genom att skanna koden med en smartphone får konsumenten tillgång till informationen som finns i den Europeiska produktdatabasen för energimärkta produkter, EPREL.

Piktogram
Energimärkningen visar även andra viktiga funktioner som volym, vattenanvändning, buller och programtid.
Energianvändning
Energianvändningen i kilowattimmar. Den visas på energimärkningen per år för kylar och frysar, per 100 tvätt- eller diskomgångar och per 1000 timmar för ljuskällor.

Varför ny energimärkning?
Studier visar att konsumenter är mer benägna att välja en mer energieffektiv klass på produkten om den har en annan bokstav jämfört med om det bara skiljer ett par plustecken, detta eftersom de upplever skillnaden mellan A och B som större än skillnaden mellan A+++ och A++. Med den nya etiketten kan energimärkningen fortsätta att driva på produktutvecklingen och hjälpa konsumenter att jämföra och göra välgrundade och energismarta val.

Avsikten är att det till en början inte ska finnas några produkter på marknaden i den effektivaste energiklassen A. Detta för att skapa utrymme för fortsatt produktutveckling i framtiden.

Går det att jämföra den nya energimärkningen med den gamla?
Det går inte att jämföra de två olika generationerna energimärkningar
De bakomliggande testerna och beräkningarna har ändrats för att passa dagens konsumenter. Därför går det inte att direkt jämföra de två olika generationerna energimärkningarna för en produkt.

Vad är nytt gällande energimärkningen för ljuskällor?
Nytt på energimärkningen för belysning, ljuskällor är:

-Nya energiklasser på skalan A till G, istället för som tidigare A++ till E.
-Energimärkningen är tryckt utanpå förpackningen och ger information om ljuskällans energiklass och energianvändning per 1 000 timmar.
-QR-kod som länkar till mer information i den europeiska databasen för energimärkta produkter, EPREL.
-Anger energianvändningen i kilowattimmar om lampan är tänd i 1 000 timmar. 1 000 timmar motsvarar att lampan är tänd i ungefär 2 timmar och 45 minuter varje dag i ett helt år.

Omställningen från den gamla etiketten till den nya etiketten kommer att ske löpande, därför kan de produkter du köper idag som har en ny energimärkning på hemsidan fortfarande ha den gamla energimärkningen i varuhusen eller när de kommer hem i brevlådan tills det att omställningen till den nya energimärkningen är helt klar. Produktgrupper bland BAUHAUS sortiment som hittills har fått ny energimärkning är ljuskällor, kylar och frysar.
 

Kvällsöppen kundtjänst

Öppet till 20 på vardagar
 

Anmäl returer och reklamationer

Läs mer om hur det fungerar
https://www.bauhaus.se/media/wysiwyg/premium/bauhaus-premium-card.png

Gå med i BAUHAUS Premium

Kundklubben som ger dig erbjudanden, service och inspiration

Stäng
Lägg till i favoriter

Lägg till i favoriter

Genom att lägga till produkter i Favoriter så kan du enkelt få en överblick över valda produkter!

Logga in eller skapa konto