Just nu: Fri frakt på stora delar av vårt lagerförda sortiment. Se villkor här!

Klimatsmarta och bekväma golv – korkgolv såklart!

Vill du ha ett miljövänligt golv?

Tillsammans ska vi ta reda på allt om korkgolv med dess unika egenskaper och hur miljövänligt det är. Vid val av nytt golv är det viktigt att tänka på vilken funktionalitet som behövs och välja ut det golv som både är snyggt och bidrar till rummets atmosfär.

Golvet täcker upp en stor yta av hemmet och man vill ha en bekväm och mysig känsla. Kulör och mönster påverkar det estetiska och med korkgolv får du ett bekvämare, tystare och varmare golv, perfekt om barnen tycker om att leka på golvet.

Med den höga slitklassen kan golvet installeras i hall och kök. Det passar även i hushåll med familjemedlemmar med tassar.

Kork består av 40 miljoner luftfyllda celler per cm3 i form av en bikupestruktur. Då barken består av 60% luft får vi ett lätt, mjukt och kompressibelt råmaterial med fantastiska egenskaper. 

Korken kan pressas samman upp till halva sin storlek utan att förlora sin flexibilitet och återgår till sin ursprungliga form. Detta sker tack vare dess extraordinära ”elastiska minne”.

Korkeksskogen

Montado som den kallas på portugisiska, är hem åt den fascinerande korkeken, som är en viktig social, ekonomisk och miljöpelare i medelhavsländer. 
Korkeksskogar upptar ett uppskattat område på över 2,1 miljoner hektar i västra Medelhavets flodbanksområde.

Ca 90 % av artens spridningsområde finns i Portugal, Spanien, Marocko och Algeriet. Från alla korkeksskogar skördas omkring 200 000 ton kork per år. Portugal, som har en tredjedel av den totala korkeksskogen, är den största producenten, och står för 50 % av världens korkproduktion.

Korkskörd – Nytt liv vart nionde år

Korkplankor är resultatet av skördeprocessen som ger otaliga tillämpningar av kork i olika branscher, såsom bland annat korkgolv.
Efter 25 år är ett korkträd redo för sin första skörd. Därefter skördas de vart nionde år under perioden maj till augusti. Detta är perioden då korkekträdet befinner sig i sin mest aktiva tillväxtfas och är enklare att barka av.  Korkskörd är, än idag, ett hantverksjobb som kräver flera års erfarenhet och en kunskap som sträcker sig över generationer.

För att bevara korkekträden måste skörden utföras av mycket skickliga personer. Träden huggs aldrig ner under den här processen och korkbarken regenererar sig av sig själv efter varje skörd. Korkeken ökar faktiskt sin förmåga att absorbera CO2 under sin naturliga regenereringsprocess.

Korkeksskogar är ett perfekt exempel på balansen mellan bevaring av miljön och hållbar utveckling – bara faktumet att inget träd huggs ned under korkskörden är unikt ur hållbarhetssynvinkeln.
Korkindustrin och dess tillhörande verksamheter hjälper till att bevara tusentals jobb och håller kvar folk på sina marker. Enligt WWF, Världsnaturfonden, berörs över 100 000 personer i södra Europa och norra Afrika direkt och indirekt på dessa skogar.

Bara i Portugal, som kan skryta med det största området av korkeksskog i världen, berörs ca 700 företag direkt av den här ekonomin. Det innebär 8 300 direkta jobb och tusentals indirekta jobb (catering, turism, etc.).

VIRGIN (1:a Skörden)
Efter ca 25 år och när stammens omkrets når 70 cm mätt på en höjd ca 1,3 meter från marken. Korken som utvinns är mycket oregelbunden i sin struktur och tjocklek.

SECUNDEIRA (2:a skörden)
Sker (tidigast) 9 år senare. Korken från de första två skördarna uppfyller inte kraven för vinkorksproduktion. Därför används den här korken inom andra användningsområden, såsom korkgolv.

AMADIA (3:e skörden)
Vart nionde år kan korkeken avbarkas totalt runt 15 till 18 gånger under sin livstid. De här träden blir upp mot 200 år gamla. Endast denna kork uppfyller kraven för produktion av naturliga vinkorkar.

KORKENS FANTASTISKA EGENSKAPER

Tyst golv

Korken är en extremt effektivt naturlig ljudabsorberare eftersom dess celler fungerar som ljudisolering.

Amorim Cork Flooring kan enkelt minska ljudet i ett rum (stegljud) och agera som ljudbuffert mellan golvet och rummet under (stötljud). Det gör att det är mycket effektiv att använda i hem eller kommersiella utrymmen.

Vid jämförande av stegljud mellan kork- och laminatgolv har prover bekräftat att korkgolv har ett exceptionellt resultat då det minskar stegljudet upp till 53 %.

Varmt golv

Korkens naturliga termiska isolerings egenskaper gör Amorim Cork Flooring-golv mycket energieffektiva och ger en skön känsla, även barfota, och en optimal temperatur året runt vilket bidrar till den allmänna komforten.

När fottemperaturen har testats i kontakt med fyra olika material, har korkgolv utmärkt sig som den bästa lösningen för att behålla värmen.

Korken är bättre än trägolv och mycket bättre än vinyl eller klinkers vad gäller att undvika spridning av energi.

Skönt att gå på

Att gå på alltför hårda golv skapar en energi som rör sig uppåt mot våra muskler och senor och får dem att vibrera. Det här orsakas av stöten när vår häl stöter i golvet.

De här vibrationerna skadar med tiden våra fötter, ben, lägre och övre rygg och orsakar för mycket spänningar.

För mjuka golv kan orsaka trötthet och är inte enkla att gå på. Det blir tydligt efter att ha gått 45 minuter på mjuk sand.

Amorim Cork Floorings korkgolv är mjukare än laminat och hårdare än mattor och därmed den perfekta balansen för att minska hälstötar och förknippade kroppsspänningar, men stabilt nog för att hjälpa foten att trycka ifrån och minska ansträngning och trötthet vid gående.

Så hur miljövänlig är korken?
 

Kvällsöppen kundtjänst

Öppet till 20 på vardagar
 

Anmäl returer och reklamationer

Läs mer om hur det fungerar
https://www.bauhaus.se/media/wysiwyg/premium/bauhaus-premium-card.png

Gå med i BAUHAUS Premium

Kundklubben som ger dig erbjudanden, service och inspiration

Stäng
Lägg till i favoriter

Lägg till i favoriter

Genom att lägga till produkter i Favoriter så kan du enkelt få en överblick över valda produkter!

Logga in eller skapa konto