Se hit för att fynda badrum hela veckan! Och du, glöm inte att vi har fri frakt online när du köper för 4 000 kronor.

De tre olika ventilationssätten
Här hittar du förklaring om de tre olika ventilationssätten.

Självdrag (S)

Självdrag är den äldsta formen av ventilation och är vanligt i bostäder byggda före 1970. Självdraget bygger på att varm och fuktig luft stiger naturligt via kanaler från bad- och våtrum, vilket i sin tur gör att frisk luft dras in via friskluftsventiler. I äldre bostäder kom ofta luften in via otätheter i vägg och fönster.

Generellt sett fungerar självdraget dåligt, och är beroende av temperaturskillnaderna inne och ute. Ju kallare ute desto mer drag, vilket ger överventilation den kalla årstiden och för lite ventilation den varma årstiden.

Renoveringar är något som kan påverka självdraget negativt. Exempel är byte av värmekälla från olje-/vedpanna till mer energieffektiva system t.ex. värmepumpar. Utan värmen i rökgaserna från olje-/vedpannan minskar draget i skorstenen, och därmed ventilationen. Byte till nya och tätare fönster, dörrar samt tilläggsisolering är faktorer som gör stor påverkan på självdraget. Dessa åtgärder är såklart bra, då det ger en mer energieffektiv bostad, men ventilationen behöver ses över.

Tips!
Installera friskluftsventiler i sovrum, vardagsrum och allrum. En tumregel är en ventil per 25 m2 boyta. I våtrum behöver självdraget förstärkas med fläktar. Välj en fläkt med konstantdrift och självjusterande fuktstyrning i våtrum, så är du trygg med att den farliga fukten alltid ventileras ut.

Mekanisk frånluft (F)

Mekanisk frånluftssystem blev vanligt i nya bostäder i början av 70-talet. En typisk installation är en central frånluftsfläkt på vinden, i en huv på taket, eller i ett skåp över köksfläkten. Från fläkten går det kanaler till kök och våtrum, och den fuktiga, förorenade och förbrukade luften ventileras ut. Frisk luft dras in genom friskluftsventiler i vägg eller fönster. Detta är ett fungerande ventilationssystem men resulterar i energiförlust, eftersom det inte har någon form av värmeåtervinning.

Vanligt i äldre hus med mekanisk frånluft är att det inte finns friskluftsventiler i sovrum, vardagsrum och allrum, eller att ventilerna är stängda. Trots att den centrala fläkten ofta har tillräckligt god kapacitet, känns huset ändå instängt och det kan vara fuktigt i badrummet lång tid efter en dusch. Det är därför viktigt att ventilerna i dessa rum alltid är öppna, eller att det monteras ventiler där det saknas.

Tips!
Installera friskluftsventiler i sovrum och vardagsrum och se till att genomströmningen, cirkulationen i bostaden, fungerar. Funktionskontroll av frånluftssystemet - tänk på att kanalsystemet bör inspekteras vart femte år och rengöras vid behov.

Balanserad ventilation (FTX)

Balanserad ventilation är en av de vanligaste ventilationsformerna i nya bostäder. Det garanterar ett bra inomhusklimat i alla rum och är energibesparande. Det finns många som uppgraderar till balanserad ventilation i äldre bostäder, för att säkerställa ett bra inomhusklimat och spara pengar på uppvärmning.

Vad gör balanserad ventilation?
Balanserad ventilation har två huvudfunktioner. Den drar förbrukad och förorenad luft ut ur bostaden (frånluft) och tillför ren, filtrerad och tempererad luft till bostaden (tilluft). Detta görs via två separata kanalsystem, ett för att bortförsel av luft och ett för tillförsel av luft. Frånluftskanalerna för fuktig luft från badrum, kök, toalett, tvättstuga och andra våtrum. Tilluftskanalerna tillför tempererad, ren och frisk luft till vardagsrum som allrum, sovrum och kontor.

För att ventilation ska fungera i ett hus, måste luften kunna cirkulera även om dörrarna är stängda. Luftflödet mellan alla rum i bostaden kan säkerställas genom att till exempel ha tröskelfria dörrar. Ventilationen kan anpassas efter behov genom att ansluta olika givare som t.ex. fukt-, rörelse- och CO2-givare.

Värmeåtervinning
Värmen i luften som sugs ut från bostaden överförs, med hjälp av en roterande värmeväxlare, till luften som filtreras och blåses in i bostaden. Upp till 85% av värmen i ventilationsluften återvinns, vilket bidrar till att man sparar pengar på uppvärmningskostnader.

Filter som garanterar ren luft
I alla Flexit ventilationsaggregat finns det två filter. Det sitter ett filter på friskluften och ett filter på frånluften, båda innan den roterande värmeväxlaren. Detta för att förhindra beläggningar på värmeväxlaren, allt för att bibehålla den höga verkningsgraden. Dessa filter måste bytas ut 1-2 gånger per år.

Flexit använder PM1-filter i tilluften för ventilation i bostäder. Filter i PM1-klassen stoppar över 50% av partiklar upp till och med 1 μm, dvs små partiklar som virus, nanopartiklar och bilavgaser. Dessutom stoppas större partiklar som bakterier, svampsporer och pollen.

Fördelar med balanserad ventilation
- Säkerställer ett bra inomhusklimat i alla rum året runt.
- Sparar energi och därmed pengar genom att återvinna upp till 85% av värmen i från luften.
- Ger dig kontroll över inomhusluft och luftflöde.
- Minskar risk för fuktskador på byggnaden i form av mögel och svamp, eller andra ogynnsamma förhållanden, som t.ex. kondens på fönstren.
- Slipper kalldrag från ventiler och fönster under den kalla årstiden.
- Bidrar till att minska radonkoncentrationen.

Hur gör man för att installera balanserad ventilation?
Om du vill ha hjälp med att bedöma om balanserad ventilation är något för dig, kontakta en Flexit Partner. De kan hjälpa dig med mer information, inspektion, projektering och installation.

Här finns de färgkoder som beskriver luftens väg i ditt hus.
Färgkoder som beskriver luftens väg i ditt hus:

Foto: Illustration av kanaldragningar.
De gula frånluftskanalerna för bort förbrukad luft och de röda tilluftskanalerna tillför tempererad, ren och frisk luft.
Utomhusluft tillförs ventilationsaggregatet via den blå kanalen och den luft som värmeväxlaren återvunnit värme ifrån, förs från ventilationsaggregatet och ut ur bostaden genom orange kanal.
usp_block
 

Kvällsöppen kundtjänst

Öppet till 20 på vardagar
 

Anmäl returer och reklamationer

Läs mer om hur det fungerar
bauhaus_premium_cms

Gå med i BAUHAUS Premium

Kundklubben som ger dig erbjudanden, service och inspiration

Stäng
Lägg till i favoriter

Lägg till i favoriter

Genom att lägga till produkter i Favoriter så kan du enkelt få en överblick över valda produkter!

Logga in eller skapa konto