Se hit för att fynda badrum hela veckan! Och du, glöm inte att vi har fri frakt online när du köper för 4 000 kronor.

Renoverat, tilläggsisolerat eller bytt fönster?
Glöm inte ventilationen, huset och du måste kunna andas.

Renovering påverkar inomhusklimatet. Det är viktigt att komma ihåg ventilationen. Vid renoveringar som tilläggsisolering och fönsterbyte påverkas inomhusklimatet. Bostaden blir tätare och det är nödvändigt att se över ventilationen, för att undvika stora problem både för huset och för hälsan hos de boende.

Att tilläggsisolera huset eller byta fönster är ett bra sätt för att spara energi, och samtidigt öka värdet på fastigheten. Men tänk på att det kan få stora, negativa konsekvenser på inneklimatet, om man inte samtidigt löser ventilationen.

I gamla hus hade man så kallad naturlig ventilation, eller självdrag som det också kallas. Kortfattat bygger det på att inomhusluften värms upp genom eldning (ved, olja, pellets etc.) och leds ut genom murstock/skorsten och imkanaler. Det ger ett undertryck i huset och frisk luft kommer in i huset genom otätheter i fasad och fönster men i viss mån även ventiler. På så sätt skapas ett naturligt drag genom huset, självdrag. Läs mer här om de olika ventilationssätten.

Vid tilläggsisolering byggs otätheterna bort, vilket är bra, men man måste kompensera för ventilationen. Tyvärr är det något som ofta helt glöms bort eller dessvärre bortses ifrån. Ett vanligt missförstånd är att det blir dyrt att ventilera och att uppvärmningskostnaderna ökar markant. Visst kan kostnaderna öka något, men det behöver inte vara så.

Med en väl fungerande ventilation ökar cirkulationen och fördelar värmen bättre i huset. Både du och huset mår bättre. Väljer du att ventilera med rumsventilatorer eller med ett balanserat ventilationssystem spar du energi, samtidigt som du får ett bättre inneklimat.

Att minska ventilationen för att spara energi kan vara direkt dåligt för hälsan. Luftfuktigheten ökar, vilket ökar risken för fukt och mögelskador. Tänk på att kvalster trivs i en dåligt ventilerad och fuktig miljö, och kan i värsta fall utlösa kvalsterallergi. Dålig ventilation ökar dessutom CO2-halten i inomhusluften, vilket kan leda till trötthet, huvudvärk och koncentrationssvårigheter.

Gör så här:
Ta först reda på vilket av de tre ventilationssätten ditt hus har.
Läs mer här och följ våra råd för respektive ventilationssätt:
• Självdrag
• Mekanisk frånluft
• Balanserad ventilation

Byta värmekälla

Att byta värmekälla kan påverka inneklimatet negativt, om man inte ser över ventilationen. Om man har bytt ut oljepannan, installerat värmepump eller någon annan typ av värmekälla, kan det påverka inneklimatet och man behöver se över ventilationen. Att byta till mer energieffektiva uppvärmningsmetoder är bra både för miljön och plånboken men kan, om man inte ser upp, ha stor negativ påverkan på inneklimatet.

I äldre hus med ved- eller oljepanna har de varma rökgaserna fungerat som motor, värmt upp skorstenen och ventilationskanalerna så att den varma luften har stigit och skapat ett drag i huset. Det är vad man brukar kalla självdrag eller naturlig ventilation.

Resultatet blir då ett undertryck och luften letar sig in i huset via ventiler och/eller otätheter. När den gamla pannan ersätts med en ny och effektiv värmekälla blir murstocken kall och draget minskar eller upphör helt. Resultatet blir energieffektivare uppvärmning men på bekostad av inneklimatet. Ventilationen måste ses över!
usp_block
 

Kvällsöppen kundtjänst

Öppet till 20 på vardagar
 

Anmäl returer och reklamationer

Läs mer om hur det fungerar
bauhaus_premium_cms

Gå med i BAUHAUS Premium

Kundklubben som ger dig erbjudanden, service och inspiration

Stäng
Lägg till i favoriter

Lägg till i favoriter

Genom att lägga till produkter i Favoriter så kan du enkelt få en överblick över valda produkter!

Logga in eller skapa konto