Företagare? Logga in eller bli företagskund här.
Varumärken

Gödsla miljövänligt!
För att få en trädgård med prunkande grönska och trädgårdsland som ger fin skörd behöver du tillföra näring till jorden.
Här tipsar vi om hur du gödslar trädgården på ett hållbart och miljövänligt sätt som gynnar både människor, djur och växter.

1. Välj rätt gödsel. Undvik konstgödsel som är lätt att överdosera och kan orsaka övergödning, som är dåligt för daggmask, bakterier och andra mikroorganismer som lever i jorden och som har en stor, negativ klimatpåverkan vid tillverkningen. Välj istället gödsel med ursprung i naturen som stallgödsel från djur, organiskt material som växter, mineraler, alger och liknande.

2. Gödsla rätt mängd. Det är bättre att gödsla lite och ofta än mycket och sällan. Då hinner växterna tillgodogöra sig näringen på bästa sätt och inga näringsämnen går till spillo eller läcker ut och orsakar övergödning. Gödsel med mindre granuler (gödselkulor) gör det lättare att sprida jämnt och ger även en lägre dosering.

3. Gödsla i rätt tid. Gödsla under växtsäsongen när växterna är aktiva och kan suga upp och använda näringen. Att gödsla för tidigt eller sent på säsongen gör ingen nytta alls utan bidrar bara till övergödning.

4. Förbättra jorden. Det räcker inte att tillföra näring, växterna behöver också ha en bra jord för att trivas. De allra flesta jordar mår bra av att man tillför mullämnen som exempelvis kompost. Tänk att jorden ska vara lucker, luftig och lättarbetad! I en sådan jord finns det plats för daggmaskar, vatten, luft och små nyttodjur. En allt för kompakt, hård jord är sämre på att hålla fukt och näring.

5. Tillför kalk. Många gånger är jorden i trädgården försurad på grund av föroreningar i regnet och på grund av ensidig användning av konstgödsel. Genom att kalka jorden höjer man pH-värdet vilket stimulerar mikrolivet och gör näringen mer tillgänglig för växterna att ta upp. Kalk finns exempelvis i de flesta gödsel från Algomin.

6. Gödsla smart. Om du höstgödslar din trädgård med en gödsel rik på kalium och fosfor men utan kväve ger du växterna en chans att ladda upp med rätt näring inför vintervilan. Det gör att de klarar den kalla säsongen bättre och kommer igång tidigare nästa vår. Det gör också växterna friskare, mer tåliga mot angrepp, sjukdomar och torka vilket i sig gör din trädgård mer hållbar.

Tips för hållbar gödsling av gräsmattan
• Gödsla fösta gången på våren när du ser att gräset kommit igång och börjat växa. I samband med första gången du klipper gräset på våren brukar vara lagom.

• Läs noga på förpackningen vilken dosering som rekommenderas så du inte öser ut för mycket gödsel.

• Efter ca 6 veckor har näringen från första gödslingen tagit slut, då är det dags att fylla på med ny näring.

• Höstgödsla gräsmattan med en kvävefattig näring, exempelvis Algomin Höstnäring  i slutet av augusti/början av september, sikta på en dryg månad innan frosten kommer.

Stoppa mossan på hållbart sätt!
Använd inte mossbekämpningsmedel till din gräsmatta. Dessa försurar jorden och på sikt skapar det ännu bättre förutsättningar för mossan att växa och trivas. Det bästa, och mest miljövänliga, sättet att bli av med mossa i gräsmattan är att gödsla regelbundet. Då stärker man gräset som blir bättre på att konkurrera ut mossan. Man skapar också en mer näringsrik jord, något som mossa inte trivs med. Välj exempelvis Algomin Mindre Mossig Gräsmatta som är en näring.

Nyhet!

Nu finns Algomin Hållbar Gräsmatta som är en KRAV-märkt näring som innehåller vegetabiliskt kväve och kalium. Denna gödsel är utmärkt att gödsla gräsmattan med minst två gånger per säsong.

(Obs: denna näring är inte lämplig om du ska anlägga ny gräsmatta eller ska stödså nytt gräs.)
 

Kvällsöppen kundtjänst

Öppet till 20 på vardagar
 

Anmäl returer och reklamationer

Läs mer om hur det fungerar
https://www.bauhaus.se/media/wysiwyg/premium/bauhaus-premium-card.png

Gå med i BAUHAUS Premium

Kundklubben som ger dig erbjudanden, service och inspiration

Stäng
Lägg till i favoriter

Lägg till i favoriter

Genom att lägga till produkter i Favoriter så kan du enkelt få en överblick över valda produkter!

Logga in eller skapa konto

Laddar…