Recept på klimatsmart och god mat till din grill
Många väljer att grilla efter säsong, grillen ställs undan på hösten och plockas fram när vårsolen värmer ens ansikte. Vi på Broil King skulle rekommendera att grilla året runt och istället testa att grilla efter säsong genom vad du lagar på din grill. Att använda råvaror efter säsong har många fördelar, råvarorna smakar mer, har krävts mindre energi och har fått mogna på egen hand. Helt enkelt handlar att äta efter säsong inte om att du ska avstå från något, utan istället att du väljer något som är bättre och smakrikare.
Svenska frukter och grönsaker i säsong under våren april till juni (Naturskyddsföreningen): isbergssallad, kålrot, lök, morötter, palsternacka, potatis, purjolök, rotselleri, rödbeta, salladskål, sparris, vitkål, rabarber.
Det allra bästa för din grill är att grilla året om men har du inte grillat sedan i höstas, lägg en timme eller två på att se till att din grill är i toppskick. Bränn ut grillen och låt den svalna. Börja sedan med att ta bort alla grillgaller, värmehyllor och brännare och använd en borste eller tunn spackelspade för att avlägsna fettansamlingar på grillugnens insida. Ta upp resterna med en spackelspade eller grovdammsugare. Rengör insidan och utsidan med hett vatten och torka torrt!
Här finner du två smakrika recept med huvudråvaran i säsong
Grillade morötter med miso tahinidressing
Karamelliserade, rostade morötter (med en liten hetta från chilipasta) serveras med en nötig umamidressing som ger rätten en perfekt balans till de söta och starka morötterna.
Miso tahinidressing
| Ingredienser
|
Tillagning
- Blanda samman ingredienserna till dressingen och ställ åt sidan tills servering.
- Förvärm grillen till 175–200°C tillsammans med en Broil King grillwok eller grillform.
- Medan grillen värms, blanda ingredienserna från olja till risvinäger. Vänd morötterna i blandningen tills de är helt täckta och salta efter smak.
- Lägg morötterna i grillwoken och rosta i 25–30 minuter, rör om då och då så att de tillagas och får en jämn färg.
- Servera med dressingen och hackad koriander.
Rostade betor med green goddess dressing
Jordiga rostade betor paras med en krämig örtdressing som bryter av och lättar upp rätten.
Ingredienser
|
|
Tillagning
- Förvärm grillen på medium-high.
- Slå in betorna i ett aluminiumfoliepaket och krydda med olja och salt.
- Stäng och rosta på grillens värmehylla i 40 minuter till en timme, tills betorna är gaffelmjuka. Ta bort och ställ åt sidan för att svalna.
- Medan betorna tillagas, gör dressingen. I en mixer eller matberedare, blanda ingredienserna till dressingen, smaka av med salt och peppar.
- Skala betorna och dela i munsbit stora delar.
- Strö baby eller mikrogrönsaker på ett fat och toppa med rostade betor.
- Ringla dressing över rödbetorna och servera med extra dressing på sidan.
- Strö apelsin- eller citronzest över.