Just nu: Beställ för 3 000 kronor och få fri frakt! Läs villkor här.

Hur jobbar vi med hållbarhet inom logistiken?
Intervju med Håkan Asp, chef för logistikutveckling på BAUHAUS webb

Kan du berätta om din roll som logistikutvecklingschef på BAUHAUS?
Rollen som logistikutvecklingschef är otroligt rolig och inspirerande. Jag jobbar med både små och större frågor och allt ifrån väldigt operativt, här och nu, till strategiska projekt och planer.

Jag ansvarar för våra lager i Norrköping, Sickla och Oslo och allt som händer kring där, tex med processförändringar, nya transportlösningar och ser till att vi hela tiden jobbar mot att kunna öka vår service, tillgänglighet och samtidigt bli effektivare.

Ett ansvarsområde runt den mer strategiska dialogen är den med vår TPL-aktör Postnord, där levererar jag prognoser för vad som skall hanteras kring både in- och utleveranser samt att jag följer upp att transportkostnader och hanteringskostnader följer tänkt plan. Jag initierar och ställer krav på att vi hela tiden tittar på nya smarta transportlösningar där vi väger samman perspektiven klimat, ekonomi samt leveranstidserbjudanden.

Egentligen allt som händer med våra produkter, från att de står på lossningskajen på någon av våra lagerpunkter till att de når våra kunder.

Hur arbetar BAUHAUS logistik med att minimera användningen av kartonger och plast? 
Detta är projekt vi har startat och genomfört under det senaste året:
Vi på BAUHAUS använder återvunnen wellpapp som "skrynklas" i maskin, istället för plast som fyllnadsmaterial och vi har tillsammans med Postnord tagit fram kartonger som på millimetern är anpassade till vissa av våra storsäljande produkter, t.ex Yale Doorman, för att minimera att onödig kartong används.

Vi kravställer alltid att plasten vi använder till våra paket är återvunnen och vi byter ut tunga träpallar mot pallar av wellpapp där det är möjligt. Det minskar dels förbrukning för att de är lättare, dels kundvänligare för att de är enklare för kunden att lägga wellpallen på återvinning då det är återvinningsbart.

Vill du beskriva hur BAUHAUS optimerar leveranserna med hänsyn till miljön?
De enskilt största aktiviteterna är:
- Byte till s.k. Linehaulekipage som har "dubbelplan" och kan köra dubbelt så många leveranser. Det sparar in många kilometer, c:a 100 000 km under 2022 tack vare anpassning Stockholm/Göteborg.

- Kravställandet att linehaul skall köras på gas/el. Dubbelekipaget som kör till Sickla är numera gasdrivet och våra egna distributionsbilar tankar enbart HVO.

- Utökat samarbete med transportörer som erbjuder leverans med elbil.
Ruttplanering optimerar att vi får så kort väg som möjligt att leverera. Jämfört med om varje kund skulle tagit egen bil för att åka till och handla i ett varuhus så är miljövinsten riktigt stor!

Till sist är mitt inspel att som vanligt finns det inga snabba eller enkla lösningar, då hade alla redan gjort det. Gällande miljöarbete handlar det om att vara systematisk och ta med den aspekten hela tiden, i varje detalj och ständigt bli bättre!
 

Kvällsöppen kundtjänst

Öppet till 20 på vardagar
 

Anmäl returer och reklamationer

Läs mer om hur det fungerar

Gå med i BAUHAUS Premium

Kundklubben som ger dig erbjudanden, service och inspiration

Stäng
Lägg till i favoriter

Lägg till i favoriter

Genom att lägga till produkter i Favoriter så kan du enkelt få en överblick över valda produkter!

Logga in eller skapa konto