VARFÖR EN HANDDUKSTORK?

BAUHAUS har billiga och prisvärda handdukstorkar för alla badrum och i alla system - helt oberoende av om du har ett stort eller litet utrymme. Vi erbjuder en rad olika modeller och storlekar från kända varumärken oavsett om du önskar installera en el, vatten eller kombinerad handdukstork. En handdukstork i dagsläget har fler funktioner än vad många kanske vet om. Exempelvis kan du med en kombinerad el- och VVS-installerad tork få varma och sköna handdukar året runt.

Visste du att handdukstorken även kan användas som ett värmekomplement? Detta fungerar bra för mindre badrum, vilket skapar förutsättningar för en smartare värmeförbrukning och ett varmare badrum. Handdukstorken är ett måste i det moderna badrummet, inte bara för att det är praktiskt och funktionellt utan också för att det idag finns ett stort utbud av handdukstorkar i flera olika färger och designer. Nu kan du alltså lyxa till det med en handdukstork som passar just dig.

En handdukstork levererar torra, varma och sköna handdukar samtidigt som den bidrar till att förebygga fuktskador i badrummet. Visste du att en handdukstork inte alltid måste sitta i ett badrum? Du kan bland annat placera handdukstorken i hallen eller tvättstugan, som en smart hängare blöta ytterkläder. Du kan också montera en mindre handdukstork i köket för dina kökshanddukar.

Vi vill också tipsa om att köpa handdukskrokar till traditionella och vågräta handdukstorkar. Krokarna kommer underlätta upphängningen av flera olika sorters plagg, exempelvis badkläder. 

Nedan följer en guide med tips och råd kring hur du väljer den bästa handdukstorken efter dina behov.

VILKET VÄRMESYSTEM PASSAR BÄST TILL DIN NYA HANDDUKSTORK?

Det kan vara svårt att veta vilken typ av handdukstork du ska köpa till ditt badrum om du inte vet vilket värmesystem som passar bäst för ditt hem. 
Hos oss på BAUHAUS kan du välja bland handdukstorkar avsedda för tre olika värmesystem - EL, VATTENBUREN eller KOMBINERAD.

EL

I vårt sortiment har vi elektriska handdukstorkar som har en inbyggd elslinga som värmer upp torken inifrån. Vi har både elektriska handdukstorkar med strömkabel och stickpropp för anslutning i eluttag samt torkar utan sladd för dold elanslutning men med sladd som tillval. 

En eldriven handdukstork är därför mycket enkel att installera då inga andra installationer krävs. Detta är ett enkelt och bra alternativ om behovet är att snabbt njuta av en varm och skön handduk eller morgonrock.

Några av våra elektriska handdukstorkar har även inbyggda energisparfunktioner vilket bidrar till lägre energiförbrukning. Bra för både miljön och plånboken!

VATTENBUREN

En vattenburen handdukstork värms upp via det slutna elementvattensystemet. Det går alltså inte att koppla en vattenburen handdukstork till VVC, då detta ej är tillåtet längre. Har du ett litet badrum med element och går i renoveringstankar kan den vattenburna handdukstorken vara alternativet för dig. Det går nämligen att ersätta det gamla elementet mot en handdukstork, förutsatt att det ansluts på elementvattensystemet som tidigare element var anslutet på. 

Om ditt tidigare element var den enda uppvärmningskällan i badrummet är det viktigt att välja en handdukstork med tillräckligt hög effekt för att den ska kunna värma upp badrummet så effektfullt om möjligt. Tänk på att om din handdukstork endast är kopplad till ett elementvattensystem fungerar den inte på sommaren när elementen är avstängda.

KOMBINERAD

Den mest optimala lösningen för dig som önskar kunna värma dina handdukstorkar året om är en kombinerad handdukstork. De fungerar precis som det låter, med både el och/eller vatten. 

Denna typ av handdukstork kan du välja att antingen värma upp via el med hjälp av en elpatron, endast koppla till ditt befintliga elementvattensystem med hjälp av en vattenventil, eller kombinera de båda uppvärmningssätten genom att använda elpatron och en vattenventil. 

På sommarhalvåret när alla element är avstängda värms handdukstorken upp av el och på vinterhalvåret via elementvattensystemet. Både praktiskt och ekonomiskt!

VAD ÄR SKILLNADEN PÅ ETT ÖPPET SYSTEM (VVC) OCH ETT SLUTET SYSTEM? 

I dagsläget är det bra att känna till att det inte är tillåtet att ansluta en vattenburen handdukstork på ledningarna i ett öppet system (VVC). 
VVC står för varmvattencirkulation och är det vatten som vi dricker, duschar, badar och lagar mat med. När vattnet i VVC-systemet inte används cirkulerar det i ledningarna för att snabbt finnas tillgängligt så snart vi är behov av varmt vatten igen och på så sätt minska vattenanvändandet.

Ett slutet system är separata ledningar som inte blandas med vattnet i blandare, kranar eller duschar. Det slutna systemet går inte att nå på samma sätt som ett öppet system. Ett exempel på ett slutet system är bland annat element, fjärrvärme, bergvärme, ved/pelletspanna, luft/vattenvärmepumpar. På detta system är det godkänt att koppla på en handdukstork. 

VENTIL ELLER ELPATRON ... ELLER BÅDA?

VENTIL

Radiatorventilen är ett tillbehör och måste kompletteras till din vattendrivna handdukstork för att den ska bli varm. Ventilen används enskilt till din kombinerade handdukstork om du vill att den endast ska värmas upp av vatten eller i kombination med en elpatron för att handdukstorken ska värmas av både vatten och el.

På vissa ventiler går det dessutom att ansluta en termostat. Att ansluta en termostat till din ventil är ett bra tips om du tänkt att handdukstorken ska fungera som ett värmekomplement. Kontrollera alltid vad du har för typ av radiatorsystem innan du väljer radiatorventil. Det finns ventiler för både en-rörsystem och två-rörsystem.

ELPATRON

Elpatronerna finns för dold och synlig anslutning samt i olika färger. Allt för att passa dig, din handdukstork och ditt badrum.

För att din kombinerade handdukstork ska bli komplett och fungera utan att anslutas till ett elementvattensystem behöver den kompletteras med en elpatron.

HOS OSS PÅ BAUHAUS KAN DU FÅ HJÄLP ATT MONTERA DIN NYA HANDDUKSTORK - TILL ETT FAST PRIS. 

Med hjälp av våra kunniga montagekoordinatorer får du den experthjälp och rådgivning du behöver inom området, du slipper även lägga onödig tid på att hitta bra hantverkare och samla in offerter, vi på BAUHAUS Montageservice gör jobbet åt dig. 

Alla våra samarbetspartners är behöriga inom sitt område och montering sker alltid enligt gällande föreskrifter och regler.

För att vi ska kunna hjälpa dig på bästa sätt med din nya handdukstork behöver vi veta vilken typ av handdukstork du har valt samt grundläggande information och förutsättningar som är nödvändiga för oss att ta hänsyn till. 

Vill du veta mer om Montageservice? Klicka här!

17249+ nöjda kunder!

23968 Recensioner
Läs kundrecensioner!

Laddar…