Företagare? Logga in eller bli företagskund här.

Effektivitet - Gör det bästa av din eld

Det är viktigt att du alltid använder torr ved i din braskamin. Om du använder fuktig ved når du inte maximal effektivitet och värme – det är slöseri med pengar. Läs mer om varför du alltid ska använda torr ved och varför detta är den mest miljövänliga lösningen.

Hur du får ut det mesta av din ved
En braskamins effektivitet definieras av hur mycket värme du får ut ur din ved. Naturligtvis vill du ha maximal effektivitet från veden som du har lagt ner tid och pengar på.

De viktigaste faktorerna för en hög effektivitet är
- Elda med torr ved
- Elda i en braskamin vars design, struktur och teknik har utvecklats för att få ut det mesta av din ved
- Tända elden på rätt sätt

Optimera användningen av din braskamin
– Använd torr ved
Om du eldar med ved som har en fukthalt över 18 % kommer vedens effektivitet att minska drastiskt. Detta sker på grund av en ofullständig förbränning av vedens gaser och värmeförlust i skorstenen. Våt ved minskar helt enkelt effektiviteten. Anledningen är att om veden är våt kommer mycket av värmen att användas för att koka bort vattenhalten i veden. Det betyder att värmen blir så svag att du inte kommer att få ut det mesta av din ved eller av din braskamin.

När du tänder en brasa med blöt ved
- Du når inte den optimala temperaturen och förbränningen i din braskamin
- Gaserna i veden förbränns inte
- Värmen du får ur din ved blir minimal
- Energin kommer att försvinna upp i skorstenen som rök
- Du förorenar miljön

Genom att elda med torr ved och genom att elda rätt och ha rätt förbränning minskar du värmeförlusten så mycket som möjligt.

Visste du?
Ett kilo torr ved (fukthalt under 18 %) innehåller 5,32 kWh energi oavsett vedslag. (De enda undantagen är björkbark och kvistar som avger 20 % mer. (Källa: Lars Myttings bok Massivträ)

I praktiken kommer 1 kilo ved att avge mindre, motsvarande 3,5 kWh per kilo ved. Förlusten sker på grund av fukthalten och på grund av att braskaminen inte klarar av att använda veden helt.

Det lönar sig ofta att köpa en ny braskamin

Skillnaden mellan värmen som du får ur en gammal och en ny braskamin är stor. Gamla braskaminer har vanligtvis en verkningsgrad på ca 40-60 % medan en ny braskamin har en verkningsgrad på ca 75-80 %. En öppen spis kan ha så lite som 10-15 % verkningsgrad. (Källa: Lars Myttings bok Solid Wood)

En modern braskamin kommer att släppa ut hälften så mycket partiklar som en gammal braskamin – tack vare tillverkarnas produktutveckling. Tester från Danmarks Teknologiska Institut visar att partikelutsläppen har minskat med 60 % under de senaste 10-12 åren. Dessutom är mängden ved som en modern braskamin använder 40-50 % mindre än den mängd en gammal braskamin använder.

När du köper en modern braskamin med en automatisk styrenhet som reglerar lufttillförseln är chansen stor att du får ut det mesta av din braskamin. Och du kommer att använda mindre ved på detta sätt. Skillnaden mellan optimal och icke-optimal användning av din braskamin kan uppgå till en skillnad på 25-40 % i användningen av ved.

 

Kvällsöppen kundtjänst

Öppet till 20 på vardagar
 

Anmäl returer och reklamationer

Läs mer om hur det fungerar
https://www.bauhaus.se/media/wysiwyg/premium/bauhaus-premium-card.png

Gå med i BAUHAUS Premium

Kundklubben som ger dig erbjudanden, service och inspiration

Stäng
Lägg till i favoriter

Lägg till i favoriter

Genom att lägga till produkter i Favoriter så kan du enkelt få en överblick över valda produkter!

Logga in eller skapa konto