Just nu: Fri frakt på köp över 4 000 kronor! Se villkor här.

Välj rätt träpellets till din pelletskamin

Om du är den lyckliga ägaren av en pelletskamin bör du lära dig ett och annat om träpellets.

Vet du till exempel vilka pellets som brinner bäst? Eller hur testar man kvaliteten på sina pellets hemma? Den här artikeln ger dig svaren – och mycket mer kunskap om pellets i allmänhet.

Hur tillverkas träpellets?
Träpellets är gjorda av komprimerad träflis och sågspån. Innan träet pressas till pellets värms det upp till 70 grader. Vid denna temperatur släpper träet ut lignin, som är ett slags naturligt lim, som limmar ihop träet när det pressas till pellets efteråt.

Träpellets består med andra ord enbart av naturmaterial, såvida inte annat bindemedel tillsätts eller om pelletsen glaseras med olja för att göra dem dammfria.

Bra träpellets ger CO2-neutral förbränning
 Eftersom bra träpellets består av rena material utan tillsatser är de en miljövänlig värmekälla.

Träpellets släpper bara ut den mängd CO2 som absorberats i träet – vilket är samma mängd som träet skulle släppa naturligt om det skulle bryta ner i naturen.

Träpellets säkerställer också en torr förbränning. Detta minskar utsläppet av rökgas, i motsats till förbränning av blöt ved.

Vilken typ av träpellets är bäst?
Det är viktigt att du väljer rätt typ av träpellets, eftersom kvaliteten på pellets direkt påverkar kaminens effektivitet, ljudnivå och rengöringsintervall.

Träpellets kan tillverkas av alla träslag, men är vanligast i gran, tall och ek – som alla är ljusa träslag. De flesta upplever att ljusare träpellets brinner mer effektivt än mörkare träpellets. Mörk träpellets tenderar också att ha en negativ inverkan på ljudnivån.

Här är några riktlinjer för bra träpellets:
- De är ljusa
- De är träfärgade
- De är torra
- De är 6 mm i diameter – dessa har det högsta värmevärdet och passar alla kaminer
- De har så lite tillsatser som möjligt (helst inga)
- De lämnar efter sig väldigt lite slagg
- De är kvalitetstestade av en auktoriserad testfirma
- De har en eller båda av följande påskrifter: ENplus kvalitet A1 och DINplus

Testa kvaliteten på dina pellets hemma

Så här testar du dina pellets hemma.

1: Titta på pelletsen
De ska vara ljusa och med en jämn träfärg. Om träpelletsen har mörka fläckar i sig kan det vara ett tecken på att de innehåller sammanpressad bark som inte brinner bra. Om du ser färgade fläckar som röda eller blå i träet kan det vara ett tecken på att träet innehåller onaturliga material som färg, laminering och liknande. I så fall kan pelletsen vara skadlig för förbränning. För att undvika detta rekommenderar vi att du köper träpellets som är försedda med ENplus kvalitet A1 eller DINplus.

2: Känn på pelletsen
Är de fuktiga? Då ska du inte bränna dem. Träpellets bör ha en luftfuktighet på högst 10 %, vilket betyder att de ska kännas torra när du håller dem i handen.

3: Lukta på pelletsen
Pelletsen ska lukta trä – det gäller även vid förbränning.

4: Testa eventuellt innehåll av ytterligare bindemedel
Om du vill veta om dina pellets innehåller ytterligare bindemedel, så här testar du det: Lägg ett par pellets i ett glas vatten. Om de löser sig efter några minuter är det mest troligt att de inte innehåller ytterligare bindemedel.

Vilka är fördelarna med att elda med pellets?

Det finns många fördelar med att elda med pellets i en pelletskamin: det gör förbränningen enkel, jämn, miljövänlig och säkerställer högt värmevärde.

Genom att använda träpellets får du ut det mesta av veden, eftersom förbränningen är långsam och stabil. Du får även en jämn rumstemperatur.

Att använda träpellets är det optimala sättet att elda på, eftersom du får ut så mycket värme som möjligt ur din ved, och så minst rök som möjligt ur din skorsten.

Allt du behöver göra är att köpa rätt pellets till din pelletskamin och hålla pelletsbehållaren full.

Den genomsnittliga förbrukningen av träpellets
Åtgången av pellets beror mycket på eldningsnivån och kaminen du eldar i. Vid hög eldningsnivå kan du bränna ett kilo pellets i timmen – men återigen, det beror på inställningen på kaminen. pelletsens kvalitet och vilken specifik kamin du använder. Det är dock en bra idé att köpa pellets i större mängder – speciellt under högsäsong, där de flesta använder sina pelletskaminer många timmar om dagen.

Hur man förvarar träpellets
Pelletsen bör förvaras på en torr plats, där luftfuktigheten inte överstiger 10%. Om du förvarar dina pellets på en fuktig plats eller en extremt kall plats kommer det att påverka deras förmåga att brinna. Helst förvarar du dina pellets inomhus – till exempel i din depå eller i ditt grovkök. För att undvika att pelletsen går sönder och blir till sågspån, var försiktig när du hanterar påsarna. Dessutom är det en bra idé att ha ett mindre antal pellets nära pelletskaminen redo att ladda behållaren. Det finns många snygga förvaringslösningar för detta ändamål: till exempel denna 3-i-1 plastinsats, som gör fyllningen mycket enklare. Plastinsatsen passar perfekt i denna dekorativa korg.
usp_block
 

Kvällsöppen kundtjänst

Öppet till 20 på vardagar
 

Anmäl returer och reklamationer

Läs mer om hur det fungerar
bauhaus_premium_cms

Gå med i BAUHAUS Premium

Kundklubben som ger dig erbjudanden, service och inspiration

Stäng
Lägg till i favoriter

Lägg till i favoriter

Genom att lägga till produkter i Favoriter så kan du enkelt få en överblick över valda produkter!

Logga in eller skapa konto