Just nu: Fri frakt på stora delar av vårt lagerförda sortiment. Se villkor här!

Vilken träsort ska du välja till din braskamin?
Du kan använda alla typer av ved i din braskamin, men innan du väljer vilken typ du ska använda är det en bra idé att fundera över vad du vill ha av veden och din braskamin.
Är braskaminen den primära värmekällan i ditt hem eller använder du den för att skapa en trevlig och ombonad atmosfär? Detta kan påverka vilken träslag som är optimal för dig.

Vilken typ av trä ska du välja?
Det finns många olika träslag som du kan använda när du eldar. Oftast används en av dessa nämnda för ved: Bok, Ek, Aska, Björk och olika typer av lövträ.

Du kan använda alla typer av ved i din braskamin. Ett kilo ved kommer att avge lika mycket värme oavsett vilken träslag du har valt. Men vikten på träslaget varierar per kubikmeter. Ju tyngre träslag desto högre eldningsvärde (om man antar att fukthalten i träet är densamma).

Det betyder att du får ut mer av en bokträ, som tillhör de tyngre träslagen, än du får ut av samma mängd furu, som tillhör de lättare träslagen. Du kommer att behöva lägga mer ved i din braskamin oftare om du använder de lättare typerna av ved. Priset är ofta kopplat till värmevärdet. Ju tyngre trä, desto dyrare blir det.

Du kan inte använda dessa material när du eldar
Tänk på att material som äggbrickor, veckotidningar, spånskivor och EUR-pallar alla innehåller giftiga ämnen som frigörs när de bränns. Även små mängder är skadligt för människor. Var god mot naturen och dina grannar Röken i din skorsten kommer att avslöja om du bränner olämpligt eller olagligt material eller inte. Röken ska vara vit eller genomskinlig när den stiger. Tjock, mörk och illaluktande rök är skadlig för naturen och är en olägenhet för dina grannar. Använd alltid torr ved när du eldar.

Ska man välja tyngre eller lättare träslag?
Det finns fördelar och nackdelar med båda träslagen. Samtidigt möter de olika behov. De lättare träslagen är lätta att arbeta med och använda vid eldning. Men du kommer att behöva lägga till mer ved till elden oftare eftersom veden brinner snabbt.

Det kan vara svårare att elda med de tyngre träslagen eftersom veden avger gaser som måste tändas långsammare än de lättare träslagen. Men eldningsvärdet är större och veden kommer att hålla längre i braskaminen och avge värme under längre tid. Observera att du bör undvika att använda ved med kåda (till exempel granar) i öppna eldstäder – det sprattlar när det brinner.

Vilka behov ska din ved tillgodose?
Ditt val av trä bör matcha dina behov. Om du använder din braskamin för att skapa en mysig atmosfär är de lättare och billigare vedslagen ett bra alternativ. Men du ska tänka på att de lättare träslagen tar mer förvaringsutrymme än de tyngre träslagen.

Om din braskamin är en primär uppvärmningskälla i ditt hem är det en bra idé att använda de tyngre träslagen. De är ofta dyrare i inköp, men värmevärdet är motsvarande högre.

TIPS – använd både en lättare och en tyngre träslag
Det kan vara en bra idé att köpa både en lättare och en tyngre träslag. På så sätt kan du använda den lättare veden när du tänder brasan och efteråt kan du använda den tyngre veden så håller elden längre.

Vill du veta mer om de olika träslagen?
Med denna korta beskrivning kommer det att finnas en god chans att du kan avgöra vilken träslag som kommer att möta dina behov.

Blandat lövträ
Blandat lövträ består av lättare träslag med ett tunt lager bark. Det säljs ofta som en rabattprodukt. Lämplig vid eldning eller vid eldning för att skapa en mysig atmosfär.

Björk
Björk är en medelhård träsort med ett tunt lager bark. Det är lätt att tända eld med den. Den kan användas både i braskaminer och ryska ugnar med hög effektivitet samt i öppna eldstäder.

Ask
Ask är en hård träslag med ett tunt lager bark. Det är lätt att elda med (om det passar kan du även använda en lättare ved). Lämplig för braskaminer och pannor. Bra för långtidsuppvärmning.

Bok
Bok är en hård träslag med ett tunt lager bark. Det kan vara svårt att elda med den så du bör använda tändning av en lättare träslag när du eldar. Lämplig för braskaminer och pannor. Bra för långtidsuppvärmning.

Ek
Ek är en hård träslag med ett tjockt lager bark. Det kan vara svårt att elda med ek. Därför är det en fördel att använda den tillsammans med lättare träslag. Brinner optimalt endast när det är mycket drag. 

Kvällsöppen kundtjänst

Öppet till 20 på vardagar
 

Anmäl returer och reklamationer

Läs mer om hur det fungerar
https://www.bauhaus.se/media/wysiwyg/premium/bauhaus-premium-card.png

Gå med i BAUHAUS Premium

Kundklubben som ger dig erbjudanden, service och inspiration

Stäng
Lägg till i favoriter

Lägg till i favoriter

Genom att lägga till produkter i Favoriter så kan du enkelt få en överblick över valda produkter!

Logga in eller skapa konto