Missa inte våra medlemskvällar! Klicka här för att se när turnén kommer till ditt varuhus och få ett smakprov på våra aktiviteter.

Närodlat på riktigt! Vad ska du tänka på när du odlar i ett växthus?
 Weibulls ger dig tips på hur du ska tänka när du odlar i växthus.

Så lyckas du med att odla i växthus
Finns det något härligare än att skörda från egen odling? Mer närodlat än runt husknuten kan det ju inte bli! Fler och fler intresserar sig för att odla en egen köksträdgård, kanske med en dröm om att bjuda på middag från den egna odlingen. I den här artikeln berättar våra vänner på Weibulls om att odla i växthus. Vad ska du tänka på för att säkra upp en god skörd?

Ekologisk odling
Är du en vän av att odla hållbart? Att odla ekologiskt innebär att du gör gott för både djur, natur och människa. När du väljer KRAV-märkta produkter, som jord, frö och gödning säkrar du hela odlingskedjan. Du har koll på att den skörd du njuter av i slutet av sommaren är genomgående god för alla inblandade djur, producenter, medarbetare och moder jord. För att inte tala om dig själv, och de dina, som genom din odling kan njuta av ekologiska, hållbara och näringsrika grödor.

Vilka växter trivs bra i växthus?
Många växter trivs bra i värmen och ljuset som ett växthus ger. Vissa vill ha mycket sol medan andra mest uppskattar värmen och behöver en mer skuggig plats. Du håller enkelt koll på växternas olika preferenser genom att läsa på informationen som finns på fröpåsarna.

Vanligaste växterna att odla i växthus


Några av de vanligaste växterna som odlas i växthus är tomat och gurka. Barnens favoriter! Ta med dig familjen in i växthuset och följ era växter från frö till skörd. I tabellen nedan kan du se vilka växter som tycker om att odlas tillsammans och vad som kan vara bra att tänka på vid odlingen. Visste du att gurka och tomat tycker inte om att planteras alldeles intill varandra? De som så ofta ligger bredvid varandra på tallriken!
Anledning till att växter trivs tillsammans eller inte har att göra med flera olika saker. Kanske får den ena plantan fin skugga av den andra, två växter kan berika varandras smak, någon skyddar den andra mot angrepp av svamp eller insekter eller så drar en växt till sig fler pollinerare.

VäxtTänk på attTycker om att odlas med

Tycker inte om att odlas med

Tomat
Förodlas inomhus. Plantera ut med gott om utrymme. Tycker om värme och sol. Trivs i väldränerad och mullrik jord. Bind upp med snöre. Ventilera för att undvika svamp. Jämn fukt i jorden. Tjuva, toppa och beskär. Ger riklig skörd.Basilika, gräslök, krasse, kålväxter, majs, morot, persilja, purjo, rädisa, rättika, sallat, salladslök, selleri, sparris, spenat, tagetes, vitlök.Potatis, kål, dill, fänkål, gurka.
GurkaSnabbväxande. Trivs i värme. Trivs i mullrik jord som bevarar fukt. Vill ha mycket näring, speciellt kalcium. Bind upp med snöre. Skördas löpande.Bönor, dill, fänkål, jordärtskockor, kålväxter, lök, majs, rödbetor, selleri, vitlök, ärtor.

Kryddväxter, potatis, rädisor, rättika, tomater.

PaprikaLättskött. Förodlas inomhus. Stötta med pinne. Skördas sensommar/höst.Tomat, chili.
BasilikaTrivs i värme men inte i direkt solljus. Plantera gärna bredvid tomat för skugga. Behöver rikligt med vatten. Låt jorden torka lätt mellan vattningar.Tomat, chili, oregano, sparris.Salvia.

6 snabba tips till nybörjaren
  • Välj växter som trivs bra att odlas just i växthus
  • Olika växter ställer olika krav på jord, bevattning, ventilation och sol. Följ noga informationen på fröpåsarna och se till att dina plantor trivs riktigt bra.
  • Börja smått. Välj ut några grödor att odla första säsongen och se hur de utvecklas och tar form. Lägg successivt till fler typer av växter när du känner dig redo.
  • Sätt lagom många plantor. Odla så att växterna har plats att gro och växa sig starka.
  • Om du står i färd att bygga växthus, välj då en solig plats. Skugga kan ordnas med till exempel gardiner.

Odla hållbart med KRAV-märkta produkter

Välj KRAV-märkta fröprodukter för att odla hållbart. När en vara är KRAV-märkt kan du vara säker på att den är ekologiskt producerad, fri från naturfrämmande kemiska bekämpningsmedel och utan konstgödsel. KRAV-märkt mat bidrar dessutom till:

  • biologisk mångfald
  • minskad klimatpåverkan
  • god djurvälfärd
  • skydd för miljö och hälsa
  • bättre arbetsvillkor för anställda

Dina växter behöver skugga
I strävan efter att maximera ljus och värme placeras växthus optimalt i lägen med full sol. Solstrålarna kan bli för starka och bränna växterna, framförallt i växthus av glas. Ett växthus av plast har inte detta problem i samma utsträckning då plasten bryter solstrålarna och därmed ger fullt ljus utan att växterna utsätts för direkt solljus. Särskilt under högsommaren kan du behöva skydda växterna genom att täcka rutorna med skuggväv. Spänn upp små gardiner på linor så blir det lätt att dra för vid behov.


Ventilation i växthuset under varma perioder
Under varma perioder bör du öppna luckorna varje morgon för att få en bra ventilation i växthuset. Det är bättre att lufta för mycket än för lite. Under svala perioder är det dock motsatsen som gäller för att växterna ska få så mycket värme som möjligt.


Vattning
Var försiktig med bevattningen så att du inte övervattnar växterna. Om de hänger kan det lika gärna bero på värmen som att de behöver vattnas. Behöver du snabbt kyla ner växthuset kan du spola golvet med kallt vatten.

Checklista - så lyckas du med din odling i växthus

  • Förodla inomhus och plantera ut dina växter när nattfrosten släppt. Introducera växterna till utomhusklimatet och ställ ut dem några timmar i taget de första dagarna.
  • Håll koll på dina växters olika behov.
  • Kolla upp vilka växter som trivs tillsammans för att utnyttja deras styrkor på bästa sätt.
  • Vattna efter behov och var försiktig med övervattning.
  • Bjud in pollinerare.
  • Toppa, tjuva och beskär efter behov.
  • Gödsla regelbundet när värmen kommer.
  • Sörj för god ventilation och skugga.
  • Undvik allvarligare angrepp från ohyra genom att se över växterna och håll efter dem löpande.
  • Rensa ogräs när det tittar fram.
  • Se till att du har en plats i växthuset också. För kaffepauser, småpratet med växterna och ren och skär njutning.



Om Weibulls
Weibulls vill uppmuntra den stora gruppen av trädgårdsentusiaster att använda produkter som är bra för miljön, både vid tillverkning, användning och återvinning. Weibulls ägs av Econova, som är den ledande leverantören av jord- och trädgårdsprodukter i Norden och ett innovativt företag inom området återvinning och biobränsle.
 

Kvällsöppen kundtjänst

Öppet till 20 på vardagar
 

Anmäl returer och reklamationer

Läs mer om hur det fungerar
https://www.bauhaus.se/media/wysiwyg/premium/bauhaus-premium-card.png

Gå med i BAUHAUS Premium

Kundklubben som ger dig erbjudanden, service och inspiration

Stäng
Lägg till i favoriter

Lägg till i favoriter

Genom att lägga till produkter i Favoriter så kan du enkelt få en överblick över valda produkter!

Logga in eller skapa konto