Vet du hur du anpassar grillmetod för det du ska grilla? Och hur får man egentligen den perfekta grillsmaken som får gästerna att häpna? Här tipsar vi om vilken grillmetod som passar dig och dina smaklökar.
Direkt grillmetod – för dig som vill grilla snabbt
- Används för tjockare bitar protein som biff, kotletter, filéer eller en hel grillost.
- Proteinet placeras rakt ovanför värmekällan med direkt exponering för intensiv värme, vilket ger en hög och snabb grilleffekt.
- Proteinet behöver vändas någon enstaka gång och är färdigt efter 20-30 minuter.
- Direkt grillmetod funkar med både kol- gasol och elgrillar och är det mest ”traditionella” sättet att grilla på.
Så gör du
Kolgrill: Sprid kolet eller de grillbara briketterna jämnt under grillgallret och vänta tills du har en jämn glöd innan du börjar grilla.
Gasol- eller elgrill: Kör alla brännare/värmare på full effekt med stängt lock i fem minuter innan du börjar grilla.
2. På med ditt protein
All protein placeras så nära mitten som möjligt, rakt ovanför värmekällan.
3. Dags att grilla
Kolgrill: Stäng gärna locket och öppna spjällen fö ratt stänga in värmen.
Gasol- eller elgrill: Sänk effekten på brännarna/värmarna något för att inte bränna ditt protein. Med direkt grillning grillas ofta proteinet cirka 10-15 minuter per sida beroende på dess tjocklek. För bäst smak som köttet inte vändas mer än en gång!
Tips! Skydda grillen från fett genom att ställa en droppskål i aluminium under köttet.
Indirekt grillmetod – för den tålmodiga grillaren
- Används för ömtåligt protein så som revbensspjäll, en hel kyckling eller fisk. Indirekt grillmetod lämpar sig dessutom för grönsaker som snabbt blir torra eller brända.
- Värmen cirkulerar runt proteinet med indirekt exponering för värmen, vilket ger en långsammare och mer skonsam grilleffekt.
- Proteinet behöver inte vändas och är färdigt efter 45-60 minuter.
- Indirekt grillmetod funkar med både kol- och gasolgrillar, samt vissa elgrillar.
Så gör du
1. Preparera din grill
Kolgrill: Fördela kolet eller de grillbara briketterna längs med grillens sidoväggar. Lämna mitten tom och ställ Vänta tills du har en jämn glöd innan du börjar grilla.
Gasol- eller elgrill: Tänd endast grillens sidobrännare. Om din elgrill har fler värmeslingor tänder du endast de på sidorna.
2. På med ditt protein
Placera proteinet ovanför den tomma eller släckta delen av grillen.
3. Dags att grilla
Indirekt grillning måste göras med lock för att värmen ska kunna cirkulera. Öppna eventuella spjäll för att släppa in syre. Sedan sköter grillen sig själv, du behöver inte ens vända på ditt protein!
Tänk på att kontrollera proteinet efter ett tag, men inte för ofta! Varje gång du öppnar locket släpper du ut värmen och grillningen tar längre tid. Räkna med att tillagning med indirekt grillning tar ungefär dubbelt så lång tid jämfört med direkt grillning.
Droppformsmetoden – indirekt grillning som ger mer smak
Droppformsmetoden är en annan typ av indirekt grillmetod som ger extra smak. Metoden utgår från att en droppform, av metall eller aluminiumfolie, placeras under gallret. På en kolgrill placerar man briketter eller kol runt om formen och på en gasolgrill placeras formen ovanför brännarna på värmebärarna. Häll vätska i droppformen exempelvis vatten, juice eller vin. När proteinets saft droppar ner i formen och blandar sig med det heta innehållet förångas det och smaksätter det du grillar. Låt aldrig droppformen koka torr.
50/50 Grillmedtod – bästa av båda världarna
50/50 grillmetod används vanligen för livsmedel, som efter bryning kräver en längre tid att göra. På en kolgrill läggs briketterna som en måne. Detta gör att man först kan bryna proteinet liksom under direkt grillning, för att därefter flytta proteinet till där det inte finns briketter för indirekt grillning. På så sätt kan du också göra flera rätter samtidigt. På en gasolgrill bryner du först köttet med alla brännare på hög värme, sedan stänger du av de mittersta brännarna, flyttar köttet till mitten av grillen och tillämpar indirekt grillmetod.
Rotisserimetod
Tack vare att proteinet hela tiden roteras under tillagningen öses det automatiskt med naturlig fett, vilket ger ett väldigt saftigt och mört resultat. Placera proteinet mitt på spettet (om du grillar fågel, måste vingar och ben bindas upp ordentligt så att de inte bränns). Placera en droppform under proteinet och samla upp fettet för att göra en sås.
Plankgrilla
Denna unika grillmetod går ut på att lägga maten på en träplanka. Det är ett säkert sätt att få ett utsökt resultat och imponerade middagsgäster. Röken från plankan (som är placerad precis ovanför de tända delarna), genomsyrar köttet med den där oöverträffade grillsmaken. Att grilla med en planka är enkelt: Blötlägg plankan i minst en timme och klappa den sedan torr. Förvärm grillen på hög värme 10 minuter. Pensla båda sidorna av plankan med olivolja och lägg sedan den aktuella, kryddade maten på plankan. Lägg plankan direkt på grillen, över de tända delarna och sänk sedan värmen. Grilla maten så att det blir som du vill ha det och vips – du har precis tillagat din första plankstek. Plankor av cederträ passar perfekt för lax, men du kan gärna prova även med andra köttsorter. Griskött gör sig bra på lönn.