Företagare? Logga in eller bli företagskund här.
Varumärken

Bastun behandlar både sinnet och kroppen

Harvia har sammanställt några av de viktigaste fördelarna med att bada bastu.

Finländarna har alltid vetat att det är bra för hälsan att bada bastu. Efter bastubad mår man bra och känner sig avslappnad.

Studier har visat att frekventa bastubad har många hälsofördelar. Den här typen av studier har genomförts runt om i världen, och dessutom har Finland dragit upp värmen när det gäller vetenskapen de senaste åren.

Med andra ord har vi nu en ännu bättre förståelse för effekterna av att bada bastu och varför dessa effekter är så positiva. Den mjuka värmen ger många hälsofördelar: bättre blodcirkulation och immunförsvar, lindring av stress och muskelsmärta, samt fysisk och mental avslappning.

Bastubad och hjärtat

20​% - 65
Att bada bastu två till tre gånger i veckan minskar risken för hjärt- och kärlsjukdomar med mer än 20% jämfört med personer som badar bastu en gång i veckan. Ju oftare du badar bastu, desto mer kan du minska risken – med ända upp till 65%.

< 60%
De som badar bastu fyra till sju gånger i veckan minskar risken för demens med över 60%.

70​%
I en av få studier som gjorts om sambandet mellan bastubad och sömn upptäckte man att djupsömnen ökade med över 70% inom de första två timmarna och med 45% inom de första sex timmarna. Efter bastubad fanns det en statistiskt signifikant minskning av mängden vaken tid.

80 ​°C
De största hälsoeffekterna kan uppnås genom att bada bastu fyra till sju gånger i veckan vid en temperatur på cirka 80 °C i cirka 20 minuter i taget.

Bastun älskar dig

Om du älskar att bada bastu så gör ditt hjärta också det. Att bada bastu två till tre gånger i veckan minskar risken för hjärt- och kärlsjukdomar med mer än 20% jämfört med personer som badar bastu en gång i veckan. Ju oftare du badar bastu, desto mer kan du minska risken – med ända upp till 65%.

Vi har ännu inte hittat den mekanism som gör att frekvent bastubadande skyddar hjärtat. Pulsen och blodtrycket förändras under bastubad på ett sätt som kan jämföras med fysisk aktivitet, eftersom förändringarna i kroppen är av liknande slag. Bastubad kan åtminstone sänka blodtrycket och se till att blodkärlens elasticitet bibehålls. Läs mer här.

Njut av dina drömmars ånga och värme

Varför säger så många att de sover bättre efter att ha badat bastu? I en av få studier som gjorts om sambandet mellan bastubad och sömn upptäckte man att djupsömnen ökade med över 70% inom de första två timmarna och med 45% inom de första sex timmarna. Efter bastubad fanns det en statistiskt signifikant minskning av mängden vaken tid.

Forskare antar att processen med att kroppen värms upp och sedan svalnar påverkar vår hormonaktivitet så att vi blir sömniga några timmar efter att vi badat bastu.

Har du bastubad i blodet?

Värmen påverkar kroppen på samma sätt som träning gör – den får hjärtat att pumpa mer blod. När de ytliga blodkärlen expanderar samtidigt blir hjärtats jobb faktiskt lättare. Samtidigt gör uppvärmningen av vävnaderna att det frigörs ämnen som hjärtats artärer och blodkärl behöver för att fungera bra.

Bastuns värmeterapi gör det därför möjligt för alla att gynnas av de fördelar som träning ger – även personer som av någon anledning har svårt att träna, eller inte kan göra det alls. Läs mer här.

Minska risken för problem med minnet

Visste du att demens kan saktas ner och till och med förebyggas? Att bada bastu två gånger i veckan är redan tillräckligt för att minska risken för demens med en femtedel jämfört med personer som bara badar bastu en gång i veckan. De som badar bastu fyra till sju gånger i veckan minskar risken för demens med över 60%.

De här intressanta observationerna gäller särskilt den finska formen av bastubad. De största hälsoeffekterna kan uppnås genom att bada bastu fyra till sju gånger i veckan vid en temperatur på cirka 80 °C i cirka 20 minuter i taget. Läs mer här.

Få dina muskler att slappna av i värmen

Att bada bastu är ett bra sätt att få ansträngda muskler att slappna av efter en löptur eller ett pass på gymmet. Men att bada bastu INNAN man tränar kan vara ännu nyttigare. Studier har visat att bastubad före ansträngande träning förhindrar att musklerna blir ömma och gör att musklerna blir mer rörliga efter träningen.

Det är också bra att använda tiden i bastun till att stretcha och göra rörelser som upprätthålla ledernas rörlighet. Läs mer här.

Ge din hud näring i ångan

Tror du att frekvent bastubadande kommer att torka ut din hud? Det är faktiskt tvärtom. Värmen i bastun ökar mängden blod som passerar genom de ytliga blodkärlen, vilket i sin tur förbättrar hudens ämnesomsättning. Huden får näring, behåller fukt mer effektivt och håller sig därför mer elastisk.

På sommaren gillar många att bada bastu i princip varje dag. Det kan vara en bidragande orsak till att huden inte blir lika torr på sommaren som på vintern, även för personer med torr hud. Att bada bastu ofta är hjälpsamt för personer med psoriasis och många andra hudsjukdomar, till exempel seborré eller infekterade eksem. Läs mer här.

Svar på allmänna frågor om bastubad och hälsa
 

Kvällsöppen kundtjänst

Öppet till 20 på vardagar
 

Anmäl returer och reklamationer

Läs mer om hur det fungerar
https://www.bauhaus.se/media/wysiwyg/premium/bauhaus-premium-card.png

Gå med i BAUHAUS Premium

Kundklubben som ger dig erbjudanden, service och inspiration

Stäng
Lägg till i favoriter

Lägg till i favoriter

Genom att lägga till produkter i Favoriter så kan du enkelt få en överblick över valda produkter!

Logga in eller skapa konto

Laddar…