Information angående Coronaviruset Covid-19

TRALLDÄCKET - EN PLATS FÖR ATT NJUTA!

 

Tralldäck kan byggas på många olika vis och det finns en del val som behöver tas ställning till. På BAUHAUS finner du olika typer av material så som - tryckimpregnerad furu, brunimpregnerad furu, komposittrall, spontade trallbrädor. 

Oavsett vilken trall som välj så är det viktigt att tänka efter innan bygget påbörjas. Längre ner på sidan har vi sammanställt några frågeställningar som kan vara bra att gå igenom innan projektet går igång.

TRE VANLIGA FRÅGOR

Hur ska ramverkets konstruktion se ut?
Ett välkonstruerat ramverk är förutsättningen för att tralldäcket ska bli stabilt. Här bestäms också hur formen ska vara, ska det vara ett kvadratiskt eller rektangulärt format? Ska det vara brutna hörn för att få en mjuk kant? Ska det finnas olika etage? Möjligheterna är oändliga och kräver eftertanke.

Vilken dimension ska trallen ha?
Ska det ställas tunga grejer på tralldäcket så kan det vara bra att välja en trall som är lite grövre, t.ex. 34x145 mm. En större storlek kan också göra att utseendet känns mer robust och kraftigt. Vi på BAUHAUS upplever att dimensionen blir kraftigare och kraftigare, för 20 års sedan valdes 22x95 oftast, på senare år har 28x120 trallen tagit över. Nästa steg kanske är 34x145? 

Vilken trall ska användas? 
Mycket handlar om utseende men även om hur trallbrädorna ska passa ihop och integreras med övrig miljö. Om impregnerad furutrall används så kommer dessa behövas behandlas i framtiden medans komposittrall enbart behöver rengöras.

STEG 1

Det första man ska göra är att planera utsättningen av plintar och vilka avstånd de ska stå på (beroende på grovlek på ramen/bärlinan). Det är en fördel att använda justerbara balkskor till plintarna för att enkelt kunna få reglarna i lod.

STEG 2

Ta av lockbrädan på husfasaden för att komma ända in till panel där bärlinan ska skruvas fast i de bakomliggande reglarna. Om du har en murad fasad så borrar och pluggar du.

STEG 3

Sätt upp ramkonstruktionen till altanen. Var noga med när du vinklar upp första regeln så att hela ramverket blir rakt. Mät och märk ut 80 cm på ena regeln och 60 på den andra, en meter snett mellan märkena ger en vinkel som är 90 grader.

STEG 4

Justera höjden med hjälp de justerbara stolpjärnen till plintarna. Det ska vara lite lutning från husfasad för att vatten inte ska rinna mot huset.

STEG 5

Bygg staket till tralldäcket som fallskydd och och inramning. Minst 90 cm högt vid låg höjd och 110 vid högre höjd. Med hjälp av vattenpass ser du till att stolparna till staketet står lodrätt.

STEG 6

Skruva trallen som golv till altanen. Se till att det blir ca 2 cm överhäng vid kanterna. Börja i ytterkant och jobba inåt mot fasaden. Kontrollera att trallbrädorna läggs med den konvexa sidan uppåt så vattnet rinner av.

ZENSE™ 

SMART & PRISVÄRT TRALLDÄCK UTAN SYNLIGA SKRUVAR!

En unik patentsökt fog som underlättar monteringen och ger ett resultat utöver det vanliga. Trallen är hela 34 mm tjock och 145 mm bred och har en unik profil som skapar ett dolt montage, det innebär att man slipper problem med uppstickande skruvhuvud. Utseendemässigt så ser även trallen renare ut med en helt jämn yta. 

En annan fördel med ZENSE trallen är att gliporna är täta vilket innebär att tappade föremål inte kan försvinna mellan gliporna. Springorna blir dessutom helt parallella och raka tack vare fogsystemet, detta skapar ett jämt och stilrent resultat.  

GREEN PLANK 

GREEN PLANK - MED INSPIRATION FRÅN SKANDINAVISK DESIGN! 

Komposittrallen är ihålig vilket gör den lättare att transportera och arbeta med. Ytan är halkfri med en räfflad yta som ger bra grepp i våta områden som exempelvis runt pooler. Alla trallbrädor från Green Plank är barfotavänliga, helt fria från stickor/ flisor och med hög halksäkerhet. 

Trallbrädorna installeras med dolda däckclips som låser in de spårade sidorna. För att få ett stilrent och komplett resultat så finns matchande hörnlister, täcklister och ändlock.

När du har valt material till altangolvet är det bara att skruva dit bräda efter bräda till du har ett golv att ställa dina möbler på. 

Jämna och fina mellanrum ska det vara.

Maskiner och verktyg som är bra att ha för trallbygget är: 
skruvdragare, kap- och gersåg, sticksåg, cirkelsåg, tumstock eller lasermätare och en hel väska med underbar trallskruv!

Hur mycket, och vilken skruv du behöver hittar du här!

GÖR RENT

Det första du bör göra efter den långa vintern är att rengöra tralldäcket. Hur smutsigt eller beväxt träet är kan förstås se olika ut och rengöringsmetoderna kan därmed skilja sig åt. För en sånär normalt nedsmutsad altan gör du då här:

• Blöt tralldäcket ordentligt med vanligt vatten
• Använd altantvättmedel anpassat för din högtryckstvätt. Detta medel gör inte bara rent utan ger även en smutsavvisande hinna samt skydd mot solljus och nedfall.
• Ställ in högtryckstvättens munstycke till läget lågt spruttryck. Spraya altantvättmedlet över hela tralldäcket tills hela ytan täcks av en vit "matta" och låt verka i ungefär en kvart.
• Tvätta nu tralldäcket med ett tillbehör anpassat för trallrengöring för bästa resultat. Då får du samma tryck mot underlaget hela tiden vilket ger ett jämnt resultat, till skillnad om du enbart använder högtryckstvätt. Svep ytrengöraren fram och tillbaka, ungefär som när du dammsuger. Håll inte ytrengöraren still eftersom det då kan bildas ringar på under laget.
• Låt torka ordentligt innan du går vidare med impregnering.

21724+ nöjda kunder!

29724 Recensioner
Läs kundrecensioner!

Laddar…