Just nu: Beställ för 3 000 kronor och få fri frakt! Läs villkor här.

Den årliga auktionen av Chalmers-stugan

Passa på att buda på en stuga ritad & byggd av studenter på Chalmers -
Pengarna från auktionen på Tradera går oavkortat till Barncancerfonden

Om projektet

Tio byggdagar – 80 studenter

Varje år byggs en friggebod på Arkitektur av drygt 90 förstaårsstudenter. Vid varje byggdag arbetar 8-10 studenter med projektet.
Efter en dags arbete byts studenterna ut och en ny grupp tar sig an den fortsatta byggnationen.

Efter ca:10 dagar står huset färdigt som sedan auktioneras ut via Tradera.
Pengarna går oavkortat till Barncancerfonden.

Är du intresserad av att se stugan i verkligheten är du välkommen till BAUHAUS Sisjön.

BAUHAUS är sedan 2011 huvudpartner till Barncancerfonden. 

Barncancer är fortsatt den vanligaste dödsorsaken för barn mellan 1 och 14 år, därför engagerar sig BAUHAUS för att stötta den livsviktiga forskningen.

Genom olika projekt och initiativ har vi tillsammans med våra kunder samlat in över 30 miljoner kronor i kampen mot barncancern.


Uppbyggt kring 2 kurser

Projektet är uppbyggt kring två kurser: Från idé till färdig byggnad (kurskod AFT106) och Form och teknik (kurskod AFT077). I den förstnämnda kursen (AFT106), öppen för de högre årskurserna, är uppgiften att ta fram en liten byggnad i trä på 15-20 kvadratmeter. I kursen studeras både helhet och detaljlösningar där varje projekt mängd-, kostnads- och konstruktionsberäknas samt realiseras i en skalenlig modell i 1:10.

Varje år tas ca 15 projekt fram och av dessa väljs sedan ett projekt ut som byggs av studenterna i den andra kursen (AFT077) i årskurs 1. I kursen Form och teknik ingår Byggteknik och byggande som ett av tre moment och det är i detta moment som bygget sker. Momentets syfte är att ge studenten kunskap om hur ritningar tolkas, klimatskalets uppbyggnad och funktion och hur möten mellan olika byggdelar kan utformas.

Konkretisering mellan det byggda och det ritade – lärandemål och examination.

Lärandemålen i kursen Från idé till färdig byggnad kan summeras i att studenten ska kunna kommunicera sitt arkitekturprojekt genom bygghandlingar och modell. De inlämnade ritningarna med tillhörande modell används sedan i Byggteknik och byggande.

För studenterna i åk 1 fullgörs lärandemålet att tolka enkla ritningar genom att de deltar i en byggdag där de praktiskt realiserar ritningen från 2D till 3D.
Alla byggdagar, 1-10, redovisas sedan i en gemensam examination. Varje grupp presenterar då sin dag, vilket läggs samman i en processdagbok som alla tar del av. Därigenom får alla studenter del i och kan redogöra för byggprocessens olika stadier, ett annat lärandemål i kursen. Delar blir till helhet, oavsett vilken dag de närvarar.

Samarbete stödjer ett gott syfte

Momentet Byggteknik och byggande genomförs som ett samarbete mellan Chalmers arkitektur och Bauhaus som sponsrar med allt byggmaterial till projektet. Bauhaus får tillbaka ett arkitektritat och unikt hus som de sedan auktionerar ut till välgörande ändamål.

Fram till och med år 2020 har 9 stycken projekt genomförts som tillsammans inbringat drygt 500 000 kronor. Därefter har vi haft två pandemiår och nuvarande byggnad som finns uppställd på Bauhaus Sisjön blir vårt 10:de projekt tillsammans.Studenterna får genom samarbetet en praktisk bygg- och ritningsförståelse - samtidigt som de stödjer ett gott syfte.

Presentationsritning
 

Kvällsöppen kundtjänst

Öppet till 20 på vardagar
 

Anmäl returer och reklamationer

Läs mer om hur det fungerar

Gå med i BAUHAUS Premium

Kundklubben som ger dig erbjudanden, service och inspiration

Stäng
Lägg till i favoriter

Lägg till i favoriter

Genom att lägga till produkter i Favoriter så kan du enkelt få en överblick över valda produkter!

Logga in eller skapa konto