Just nu: Beställ för 3 000 kronor och få fri frakt! Läs villkor här.

BÅTFÄRGSGUIDE

Bottenfärg – Varför växer det på skrovet?

Faktorer som salthalt, vattentemperatur, föroreningar, strömmar, solljus och vattendjup påverkar hur mycket samt vad som växer. Båtbotten är en utmärkt foderplats för många arter. Det växer därför olika mycket på olika platser.

Det är också därför myndigheterna satt upp regler för vilka bottenfärger man får använda för varje specifikt sjö- och havsområde. En del bottenfärger får bara användas på Västkusten, andra i Östersjön - i insjöar gäller särskilda bestämmelser.

Att tänka på vid bottenfärgsmålning

Har du en obehandlad båt - använd alltid grundfärg innan du lägger på bottenfärgen, och tänk på att ytan ska vara ren!
Är båten redan behandlad med påväxtförhindrande färg behöver du endast fräscha/rugga upp ytan innan ny bottenfärg målas på. Bottenmåla i regel båten varje vår.

BOTTENFÄRG

VARFÖR BEHÖVER MAN BOTTENMÅLA?

  • Säkerhet; En botten som har mycket påväxt blir svår att manövrera, propeller och kylvattenintag sätts igen.
  • Skydd; Kraftig påväxt kan skada båtens gelcoat, trä- eller stål- yta 
  • Hastighet; Båten går betydligt långsammare med beväxning på botten vilket bla ger ökad bränsleförbrukning

BOTTENFÄRG FÖR DREV

GLÖM INTE DREV OCH PROPELLRAR

Beväxning på drev och propellrar påverkar både hastighet och manövrerbarheten. Tänk på att färgen slits extra på propellern och det kan behövas ett par extra skikt där.

ANVÄND SKYDDSUTRUSTNING

VIKTIGT ATT SKYDDA MOT HUDKONTAKT

Förutom skadliga lösningsmedel innehåller ofta bottenfärger aktiva ingredienser som är hudirriterande. Det är inte bara våt färg som är skadligt; även torrsprut och slipdamm kan vara hudirriterande. Därför ska du inte torrslipa bottenfärger. Tänk på att våt eller svettig hud är särskilt känslig. Ju längre kontakt med huden desto större fara. Därför är hud under svettband, innanför handskar osv särskilt utsatt. Tvätta aldrig huden med lösningsmedel.

GRUNDFÄRG

Grundfärg användas för att täta porer, skapa vatteninträngningskydd och för att täcka grunden. Grundfärgen bidrar även till skydd mot exempelvis korrosion och plastpest.

LACKFÄRG

Att tänka på vid lackning: Temperaturen; Är det kallt flyter lacken ut dåligt och blir tjock och svårstruken. Torktiden förlängs, en del färger torkar inte alls vid för låga temperaturer. För mycket sol på ytan gör att lacken yttorkar för fort. Det kan bildas blåsor i lackfilmen. Vind påverkar också torktiden. Det torkar för snabbt på ytan. Fukt påverkar i första hand glansen, men kan även försämra vidhäftningen.

FERNISSA 

Båtfernissa används när du vill framhäva träets fina struktur. Det är en klassisk blank, oljebaserad klarlack utan pigment avsedd för trä ute och inne. Den ger en hård, ljusäkta och blank yta och passar utmärkt för exempelvis träbåtar, snickerier, dörrar, trösklar, trägolv och paneler. Olika typer av fernissor har olika egenskaper, vissa kan vara anpassade efter speciella träslag, ha olika nivåer av UV-skydd och olika blanktyper

VERKTYG FÖR MÅLNING

BOTTENFÄRGER

Appliceras helst med roller, samt med pensel för svåråtkomliga ytor. Bra om det är en roller med inte alltför kort lugglängd eftersom det är viktigt att skikten inte blir för tunna.

LACKFÄRGER

Här får man jämna och tunna skikt med en skumroller. Oftast får man räkna med att eftersläta ut luftbubblor med en lackpensel av god kvalitet. Det går naturligtvis även bra att endast använda pensel.

 

Kvällsöppen kundtjänst

Öppet till 20 på vardagar
 

Anmäl returer och reklamationer

Läs mer om hur det fungerar

Gå med i BAUHAUS Premium

Kundklubben som ger dig erbjudanden, service och inspiration

Stäng
Lägg till i favoriter

Lägg till i favoriter

Genom att lägga till produkter i Favoriter så kan du enkelt få en överblick över valda produkter!

Logga in eller skapa konto