Just nu: Fri frakt på stora delar av vårt lagerförda sortiment. Se villkor här!

Planera en garderob som håller i längden

Har du en överfull garderob och många kläder du aldrig använder? Så ser det ut för många. Ungefär en tredjedel av Sveriges befolkning använder bara hälften av sina kläder och skor regelbundet, enligt Elfas senaste Förvaringsrapport. Samtidigt visar rapporten att det i takt med att klimatdebatten intensifieras är många som tänker på hur vi aktivt kan bidra till ett mer hållbart samhälle genom att ändra vårt köpbeteende. Fler än hälften av oss köper färre saker, byter, säljer och återvinner i större utsträckning än innan.  

Att varje plagg tas om hand på bästa sätt och används åtskilliga gånger genom att t ex byta, sälja och köpa second-hand är något som vi alla kan bidra till. Kanske börjar mer hållbara vanor med bättre ordning i garderoben? Genom undersökning vet vi att just kläder är det vi upplever som svårast att hålla ordning på. Har vi inte ordning bland plaggen finns risk att vi inte ser vad vi har. Alla känner vi väl till ”jag har inget att ta på mig-känslan” vilket ofta kan leda till onödiga impulsköp.

Något av det viktigaste är att tänka långsiktigt och välja kvalitet framför kvantitet, både vad gäller kläder och hur du förvarar dem. Satsa på en tidlös garderob av bra kvalitet som håller över tid. Luftiga hyllor och speciella produkter för att förvara t ex byxor och skor kan bidra till att dina kläder håller längre.

Här har vi samlat lite fler tips som vi hoppas kan inspirera dig till att komma igång med lite nya hållbara vanor för just din garderob.

En garderob med bra överblick och plagg som kan kombineras med varandra gör det enkelt att hitta rätt outfit och minskar risken för impulsköp.

Dina kläder håller längre om du vårdar dem väl. Använd t.ex. en byxhängare för luftig förvaring och mindre skrynkliga byxor och kjolar.

Stickade tröjor kan förlora formen på hängare, så använd meshbackar med avdelare för att hålla dem snygga och välorganiserade.

Varje omgång i tvättmaskinen sliter på dina kläder och genererar koldioxid. Minska tvättandet och förläng livet på dina kläder genom att använda dem fler gånger innan varje tvätt. Håll dina kläder nära till hands för användning, genom att förvara dem på kokar och hållare i garderoben eller på baksidan av en dörr.

Har du testat att hyra kläder? Investera i tidlösa klassiker och basplagg och piffa upp garderoben med hyrda plagg, så sparar du både pengar, plats i garderoben och miljön – samtidigt som du har nya plagg att välja bland när du sätter ihop dagens outfit.

Våga släppa taget! Dina oanvända plagg kan göra någon annan glad. Ge, sälj eller byt kläder som inte används, för att leva mer hållbart och minska avfallet. Kanske kan du också förlänga livet på kläder som annars bara tagit upp plats i någon annans garderob.

TIPS FÖR EN HÅLLBAR GARDEROB

1. TÄNK FLEXIBELT och köp förvaring som går att bygga om och bygga ut om behoven förändras.

2. PRIORITERA KVALITET OCH TIDLÖSHET framför snabba och billiga köp, både vad gäller själva garderoben och kläderna.

3. PLANERA FÖR HÅLLBARA RUTINER genom att gå igenom dina kläder vid säsongsbyte och välj inredning som ger bra överblick över dina plagg. Då ser du enkelt vilka plagg som bara hänger där och som kan skänkas eller säljas vidare.

4. FÖRLÄNG LIVET PÅ DINA PLAGG genom att förvara dem på rätt sätt. Luftiga hyllor och inredning anpassad för t ex byxor och skor gör att de nöts mindre och behåller form och fräschör.

 

Kvällsöppen kundtjänst

Öppet till 20 på vardagar
 

Anmäl returer och reklamationer

Läs mer om hur det fungerar
https://www.bauhaus.se/media/wysiwyg/premium/bauhaus-premium-card.png

Gå med i BAUHAUS Premium

Kundklubben som ger dig erbjudanden, service och inspiration

Stäng
Lägg till i favoriter

Lägg till i favoriter

Genom att lägga till produkter i Favoriter så kan du enkelt få en överblick över valda produkter!

Logga in eller skapa konto