Just nu: beställ för 3 000 kronor och få fri frakt! Läs villkor här.

Rödfärg
Falu Vapen Rödfärg, den traditionella slamfärgen i Falu Röd och Svart kulör, är gjord på linolja, mjöl, järnvitriol och järnoxidpigment. Färgen är avsedd för målning på nytt virke eller virke tidigare målat med slamfärg. Virket som målas ska ha en yta motsvarande ohyvlat trä. Färgen är kokad som traditionell slamfärg skall vara men saknar de tungmetaller som kan följa med när jordpigment används. Falu Vapen Rödfärg är registrerad i BASTA-systemet vilket innebär att produkten klarar BASTA-kriterierna avseende miljö- och hälsofarliga egenskaper.

Slamfärg
Falu Vapen Slamfärg är gjord på linolja men är inte kokad med mjöl vilket gör att vi kan tillverka den i fler kulörer. Färgen är avsedd för målning på nytt virke eller virke tidigare målat med slamfärg. Virket som målas ska ha en yta motsvarande ohyvlat trä. Tänk på att slamfärg ska målas i tunna skikt och att underarbetet är viktigt vid kulörbyte på fasaden, givetvis även den registrerad i BASTA systemet

Falu fasad
Falu Fasad är en modern alkydoljeburen emulsionsfärg och har egenskaper som en traditionell slamfärg. Den är matt och lättstruken och bildar ingen tät färgfilm. FALU FASAD fäster däremot på hyvlat virke, håller längre och färgar inte av som traditionell Rödfärg och den går även att måla över tidigare målade slamfärgsytor. Självklart registrerad även den i BASTA systemet.

Falu Vapen Instruktion

Vid nytt sågat virke:
- Skydda stuprör med plast eller papp.
- Måla en gång tunt. Borsta in färgen ordentligt i underlaget. Vänta 1 dygn.
- Låt skyddet sitta kvar tills färgen blivit helt vattenfast.

Vid ommålning:
- Spika fast eller byt ut lösa eller trasiga brädor.
- Vid behov, behandla mot mögelsporer.
- Stålborsta fasaden till ett helt och rent och fast underlag.
- Måla en gång tunt.

Tänk på:
- Om väggen känns varm – då är den för varm.
- Måla alltid vått i vått och hela brädans längd.
- Måla alltid i tunna skikt.

Underlag och förarbete:
- Även nytt virke skall kontrolleras och vid behov behandlas mot mögelsporer.

Vid ommålning:
- Behandla ytan mot mögel eller alger enligt produktens rekommendationer.
- Underlaget skall borstas till ett fast underlag. Beroende på ommålningsintervall och väggens utsatthet kan ett färdigt förarbete se olika ut. Från trärena till helt färgade ytor. Var noga med att avlägsna all löst sittande färg och gråträ.
- Måla tunt med en styv pensel som drar ut färgen ordentligt. Tjocka lager ger krackeleringar.
- Måla inte om väggen känns varm. Då riskerar färgen att torka för fort.
- Måla alltid vått i vått och hela brädans längd.


Rödfärgen som är bra på flera sätt
Järnoxidpigment är de mest använda pigmenten genom tiderna. Historiskt har man använt restprodukter från malmbrytning som vittrat och rostat under många år. Dessa pigment innehåller en mängd olika beståndsdelar och ofta även oönskade tungmetaller.

Återvunnet stål från bilindustrin
Falu Vapen Färgs järnoxidpigment tillverkas av återvunnet stålskrot som oxideras (rostas) i stora tankar blandat med vatten och järnvitriol. När stålet rostat färdigt torkas det och bränns i stora roterande ugnar i 800°C för att få rätt kulör. Då råvaran är kontrollerad får vi efter processen ett järnoxidpigment som är fri från tungmetaller.

Kulörstabilitet som ger en husfasad som står sig i många år
Kulörstabilteten är viktigt när det gäller Rödfärg. Vi har länge känt till hur bra vår färg är men för att få en oberoende kontroll av vår Rödfärg lät vi Linnéuniversitetet utföra en accelererad väderprovning enligt en branschstandard (ISO 927-6).

Med i testen var de produkter som vi anser vara bäst på marknaden. Resultatet visade att Falu Vapen Rödfärg hade minst förändring av kulören (delta E) efter 2.016 timmar i testkammaren.

Falu Vapen Färg AB

Falu Vapen Färg AB bildades redan 1926 i Hosjö utanför Falun. Affärsidén bygger sedan dess på en gammal Svensk tradition att tillverka Färger som andas, det betyder att färgen ger inga täta färgskikt utan att fukten kan vandra genom färgfilmen. 

Fördelarna är flera men utöver att virket kan andas skapar det “mindre arbete till lägre kostnad”! Med våra färger räcker det oftast (beroende på kulör) att måla 2 ggr på nytt virke och efter 5–8 år bättringsmåla med en strykning. Förarbetet består av att borsta bort lös och gammal färg dvs. ingen tidskrävande skrapning och/eller nya grundfärger behövs.


 

Kvällsöppen kundtjänst

Öppet till 20 på vardagar
 

Anmäl returer och reklamationer

Läs mer om hur det fungerar
https://www.bauhaus.se/media/wysiwyg/premium/bauhaus-premium-card.png

Gå med i BAUHAUS Premium

Kundklubben som ger dig erbjudanden, service och inspiration

Stäng
Lägg till i favoriter

Lägg till i favoriter

Genom att lägga till produkter i Favoriter så kan du enkelt få en överblick över valda produkter!

Logga in eller skapa konto