Just nu: Fri frakt på stora delar av vårt lagerförda sortiment. Se villkor här!

Vackra och hållbara utomhusfärger skyddar ditt hus

Huset är din viktigaste ägodel. Att måla om det är ett stort projekt, oavsett om du gör det själv eller tar hjälp. Innan du sätter igång att måla är det viktigt att hitta den perfekta kulören och inte minst en färg som skyddar huset bra och länge. Därför är det viktigt med rätt val av både färg och produkt.

Vädret utsätter träfasaden för stora påfrestningar

I Sverige är trä det vanligaste fasadmaterialet. En träfasad har fördelen att det är lättare att vid behov byta ut vissa partier och i efterhand montera armaturer och liknande. Men även om byggmaterialet är detsamma varierar stilarna stort och vi kan se trähus av många olika typer – allt ifrån traditionella hus till mer moderna.

Sveriges tuffa klimat ställer stora krav på vårt boende och vädret är en utmaning för alla typer av fasader. Det blir varmare och fuktigare och regnar betydligt mer i Sverige idag än det gjorde för 100 år sedan. Vi ser en utveckling mot mer extremt väder och det ställer ständigt högre krav på både färg och produkt. Träverket ska skyddas mot skadliga UV-strålar, tåla kyla, snö, hagel och snabba temperaturväxlingar, som ofta är det tuffaste för färgskiktet. Färgen ska stå emot höstens piskande regn, vinterns bitande frost och inte minst solljusets nedbrytande effekt under sommarhalvåret.

Omfattande färgtester ger färg som håller länge

Då är det tryggt att veta att Jotun gör grundliga tester av all utomhusfärg under verkliga förhållanden i det skandinaviska klimatet. Det är viktigt när vi vet att vi har väldigt tufft klimat som kan variera mellan närmare trettio plusgrader och trettio minusgrader. Om vi då också tar med lite vind, som här på vår teststation på Kråkenes Fyr i Norge, med 35,7 m/s, då får produkterna verkligen bekänna färg.

Globala tester

Jotuns produkter testas dessutom globalt i Dubai, Malaysia, Kina och Florida för att säkerställa att de tål värme, hög luftfuktighet och föroreningar. Ofta använder man först några år på att testa råmaterialet och de bindemedel som används i produkterna, för att sedan testa själva den färdiga produkten som den ser ut när den kommer i färgburken du köper i butiken. Testperioden för utomhusfärger är minst fem år, gärna längre. Eftersom färgen målas på vinklade bräder och belastningen på en vinklad panel är två till tre gånger så hög som på en lodrät, visar det hur färgen beter sig under hela sin livslängd.

Sammantaget lägger Jotun stora resurser på att utveckla färg som ska tåla det tuffa skandinaviska klimatet. Testmetoderna bygger på över 90 års erfarenhet av ytbehandling av trähus i Skandinavien och det finns inte många färgtillverkare som testar så grundligt som Jotun. Läs mer om hur vi testar våra produkter här.
 

Kvällsöppen kundtjänst

Öppet till 20 på vardagar
 

Anmäl returer och reklamationer

Läs mer om hur det fungerar
https://www.bauhaus.se/media/wysiwyg/premium/bauhaus-premium-card.png

Gå med i BAUHAUS Premium

Kundklubben som ger dig erbjudanden, service och inspiration

Stäng
Lägg till i favoriter

Lägg till i favoriter

Genom att lägga till produkter i Favoriter så kan du enkelt få en överblick över valda produkter!

Logga in eller skapa konto