Företagskund? Ansök eller logga in här!

När du ska måla din träfasad är
förarbetet den viktigaste delen av arbetet

1. Kolla smuts och sot
Föroreningar och smuts som normalt syns på ditt fönster hamnar även på husfasaden. Tvättar du inte fasaden regelbundet kan du föreställa dig hur mycket smuts som täcker färgskiktet efter 10-15 år.
Har alger eller mögel har etablerat sig på fasaden, då behöver du förtvätta alg och mögelmedel. Applicera medlet enligt instruktionerna på flaskan. Ett tips är att använda en tvättborste. En del modeller går att koppla till vattenslangen. Skydda kringliggande ytor eller växter med plast.

Vi rekommenderar inte att du tvättar med högtryckstvätt innan målning. Då du lätt kan skjuta sönder träts fiber med strålen.

Tänk på: Använd inte högtryckstvätt & skydda växterna i närheten av fasaden.

2. Kontrollera skicket och laga
Kolla noggrant skicket på din träfasad, använd gärna en kniv eller flatmejsel att sticka med, finns det någon trädel som är rutten och mjuk måste denna bytas ut innan du fortsätter. Hittar du någon spricka i träet ska denna skrapas, fogas och grundmålas.

3. Fortsätt skrapa
Den gamla färgen som sitter löst eller flagnar måste tas bort. Lägg ner tid på denna del av arbetet, då kommer ditt slutresultat bli mycket bättre och mer hållbart. Ett dåligt underarbete gör så att färgen fäster sämre.
Tänk på: En bra skrapa gör arbetet enklare, välj en modell som ligger bekvämt i handen. Det finns även alternativ med förlängningsskaft. Ett enklare alternativ till skrapan är stålborsten.

Nu är du klar med förarbetet och det är dags att börja måla!

4. Börja med att grunda
Först ska du lägga en grundolja på fasadens ändträ, sprickor och spikskallar, läs alltid instruktionerna på förpackningen innan ni börjar.
Efter att du grundoljat är det dags att stryka på grundfärg. Låt grundfärgen torka enligt instruktionerna innan du forsätter till slutstrykningsmomentet.

5. Måla
För att få bästa resultat på målningen måste du hålla koll på vädret.
Några generella tumregler följer:
Måla inte om det är fuktigt ute eller direkt i stekande sol. Börja tidigt med skuggsidan och arbeta dig runt huset i solens riktning.
Stryk på ordentligt med färg över fasaden, var extra noggrann runt skarvar. Låt färgen torka i 1,5 dygn. När färgen torkat är det dags att stryka på nästa lager.
Vi rekommenderar alltid att ni använder måleriverktyg eller färgspruta av god kvalitet, det gör jobbet både enklare och mindre tidskrävande samt att det ger ett bättre slutresultat som håller många år.
Tips! Hur vet man att färgen torkat? Tryck tummen mot den nymålade fasaden och vrid, blir du inte kladdig är det dags att lägga på nästa lager färg.
 

Kvällsöppen kundtjänst

Öppet till 20 på vardagar
 

Anmäl returer och reklamationer

Läs mer om hur det fungerar
https://www.bauhaus.se/media/wysiwyg/premium/bauhaus-premium-card.png

Gå med i BAUHAUS Premium

Kundklubben som ger dig erbjudanden, service och inspiration

Stäng
Lägg till i favoriter

Lägg till i favoriter

Genom att lägga till produkter i Favoriter så kan du enkelt få en överblick över valda produkter!

Logga in eller skapa konto