Just nu: beställ för 3 000 kronor och få fri frakt! Läs villkor här.

Valet av pensel är viktigt för att du ska få ett bra resultat. En pensel av hög kvalitet har bättre ergonomi, håller mer färg och lägger på färgen jämnare.
För att det ska bli lättare att hitta "rätt" kvalitetsnivå är alla Mästers penslar indelade i tre olika kategorier: Diamond, Superior och Standard. Det är viktigt att du väljer rätt pensel för ditt behov.

Tre fördelar att välja en pensel av hög kvalitet

1. Spara tid
Håller mer färg, du behöver inte doppa penseln i färgburken lika ofta. Vid en husmålning kan du spara upp till 40% av tiden!
2. Jämnt och hållbart
Lägger på färgen jämnare. Resultatet blir mer hållbart och förstås snyggare.
3. Bättre för kroppen
Har bättre ergonomi. Du sparar på kroppen och får en skönare målningsupplevelse.
Dessa faktorer gör arbetet enklare, snabbare och snyggare. Om du ska måla en yta som syns bra och du har köpt dyr färg är det mycket värt att satsa på en pensel som ger ett bra resultat.
Det är viktigt att du väljer rätt pensel för ditt behov. Om du ska lasera behöver du en lasyrpensel som är anpassad för att ta upp och lägga ut just tunna färger. Ska du måla med rödfärg orkar inte en vanlig fasadpensel dra ut färgen, utan du behöver en rödfärgspensel. Av etiketterna på våra penslar framgår vad penseln är till för, för att underlätta för dig att välja rätt.

Vilka olika sorters borsttyper finns?

Det finns tre olika typer av borstar
1. Naturborst
2. Syntetborst
3. Blandborst

Naturborst
– Kännetecken, ursprung & kvalitet
Fördelar: håller mycket färg, lägger på mycket färg och droppar inte
Nackdelar: kräver omsorg, slits lätt, blir ofta inte lika jämnt resultat som syntetborst.

Ursprung och kvalitet
Naturborst kommer från kinesiska svin. Borsten handplockas och skiljer sig mycket i kvalitet beroende på var svinen finns, vad de äter, vilket klimatet är, etc. Borst från svin som lever högt över havet växer långsamt och står emot vattnets negativa inverkan bättre. En sådan typ av borst är Chungking Best Sichuan. Den högsta kvalitetsgraderingen av naturborst är 90-tops, vilket innebär att 90% av stråna går ända ut i toppen. Det är lättare att hitta korta strån än långa, därför blir det dyrare när penseln mest ska innehålla så långa strån.

Utseende och uppbyggnad
Naturborst finns i tre varianter; svart, ljus eller grå. Borsten är uppbyggda med små hullingar, som gör att det tar upp mycket färg. De droppar då inte så mycket och är bra för även tunna färger, som olja och lasyr.

Egenskaper vid målning
Penslar med naturborst lägger på tjocka lager färg med god utslätning. Detta gör att naturborstpenseln traditionellt sätt är måleriets favorit. Men naturborst kräver omsorg för att inte absorbera för mycket vatten, vilket kan innebära tappad spänst. Detta gäller dock främst naturborst av sämre kvalitet.

Syntetborst

Kännetecken
Fördelar: mer slitstarkt än naturborst, lättare att rengöra i vatten. Ger ett slätare resultat.

Nackdelar: håller inte lika mycket färg som naturborst, kan droppa mer
fler och fler penslar innehåller syntetborst. Det beror på att och att färgerna i allt större grad blir vattenburna.

Utseende och uppbyggnad
Det finns många olika typer av syntetborst. De bästa sorterna av syntetborst har likheter med naturborsten, som bland annat kluvna toppar som gör att färgen hålls i penseln. Borsten är ihåliga för att hålla spänst. Syntetborsten i vår proffs-serie är av högre kvalitet än syntetborsten i vår kvalité-serie.

Blandborst
Blandborst är en kombination av syntet- och naturborst. Denna typ av borst är särskilt populär för utomhuspenslar.

Blandborst kombinerar de goda egenskaperna hos både naturborsten och syntetborsten. De längsta stråna är ofta av syntet, för att penseln ska få god slitstyrka.

Naturborsten i en pensel med blandborst är något kortare än syntetborsten, och finns med för att penseln ska hålla mer färg. En penseln med blandborst kan användas för de flesta typer av färger och ses som en allroundpensel.

Rengöring

Rengöring

Att rengöra penslar och rollers är inte svårt alls. För att få ett riktigt bra och hållbart resultat behöver du kvalitetsverktyg och tar du hand om dem har du en verktyg som fungerar bra länge.

Vid längre uppehåll eller när du har målat klart 

1. Torka av så mycket färg som möjligt med hjälp av en trasa eller stryk av färgen mot färgburken, och ”måla torrt” på en tidning.

2. Ställ penseln i vatten (om du har målat med vattenburen färg), eller målar/penseltvätt (om du har målat med alkydfärg), tills färgen har löst sig.

3. Skölj penseln ordentligt med vatten och såpa tills den är helt ren.

4. Smörj gärna in penseln med såpa, som får sitta kvar under förvaringen. När penseln sedan ska användas nästa gång ska penseln sköljas ur ordentligt.

5. Förvara alltid penslar hängande. Om de står på borsten tappar de form.
 

Kvällsöppen kundtjänst

Öppet till 20 på vardagar
 

Anmäl returer och reklamationer

Läs mer om hur det fungerar
https://www.bauhaus.se/media/wysiwyg/premium/bauhaus-premium-card.png

Gå med i BAUHAUS Premium

Kundklubben som ger dig erbjudanden, service och inspiration

Stäng
Lägg till i favoriter

Lägg till i favoriter

Genom att lägga till produkter i Favoriter så kan du enkelt få en överblick över valda produkter!

Logga in eller skapa konto