Just nu: Fri frakt på stora delar av vårt lagerförda sortiment. Se villkor här!

Tapetsera!

Att byta färg eller motiv på väggen hemma i hallen, sovrummet eller barnens rum ger en skön känsla av nytt rum. Om du inte vill måla kan du tapetsera.

Tänk på:

- Efter täckning och maskering – skruva bort elsocklar, även golvsocklar om möjligt – OBS! Glöm EJ att stänga av strömmen innan.

- Börja i det minst synliga hörnet och rolla ut drygt en tapetvåd i bredd. Använd tapetlod för att säkert mäta fram en lodrätt linje för den första tapetvåden.

- Ifall tapeten hamnat fel, försöka inte vrida den rätt utan lossa istället hela våden och börja om.

Så här gör du steg för steg

1. Förbereda
Täck golvet med täckpapp och ta bort alla eluttag och strömbrytare. Ta bort spikar och skruvar från väggen. Även socklar och golvlister om möjligt, och markera på baksidan var dom skall sättas tillbaka.
2. Få till jämn yta
Sätt upp en renoveringsduk för att dölja ojämnheter och få en jämn yta, eller riv bort gammal tapet och slipa ner och spackla över gamla tapetskarvar och ojämnheter.
3. Förbered
Ställ fram ett tapetbord.
4. Tapetsera
Rulla ut en tapetrulle på tapetbordet. Mät upp var tapeten ska skäras och skär några bitar i taget med hjälp av tapetlinjal tapetkniv, använd alltid vassa rakblad, och ha fler rakblad i reserv. Lägg till 10 cm extra i höjdmarginal. Om tapeten har mönster, kolla hur det ser ut och hur ofta det upprepas.
5. Limma
Använd en roller anpassad för tapetlimmet. Använd förlängningsskaft för bästa ergonomi och räckvidd, och använda pensel i hörn och runt fönster och dörrar. Med en easy-up-tapet kan limmet strykas direkt på väggen.

6. Börja tapetsera
Börja i det minst synliga hörnet och rolla ut drygt en tapetvåd i bredd. Använd tapetlod för att säkert mäta fram en lodrätt linje för den första tapetvåden.
7. Uppifrån och neråt
Sätt upp tapeten uppifrån och neråt. Stryk med tapetverktyg eller tapetborste för att pressa ut luften. Arbeta från inifrån och ut, uppifrån och ner. Rolla ut lim för nästa våd. Hitta mönstret för nästa tapetvåd, skär ut och passa in kant-i-kant med våden bredvid. Fortsätt så hela väggen.
8. Tapetsera hörn
Vid hörn ska tapeten gå ett par centimeter runt hörnet, och låt nästa våd överlappa hörnet den biten.
9. Renskär vid lister och uttag
Låt tapeten gå över hål för strömbrytare och eluttag och skär rent vid lister och uttag med nya rakblad medan tapeten är fortfarande är fuktig. Ett slött knivblad trasar sönder tapeten.
10. Torka rent
Torka bort limrester från tapet och lister med en blöt svamp. Ifall tapeten hamnat fel, försöka inte vrida den rätt utan lossa istället hela våden och börja om.

Det här behöver du
 

Kvällsöppen kundtjänst

Öppet till 20 på vardagar
 

Anmäl returer och reklamationer

Läs mer om hur det fungerar
https://www.bauhaus.se/media/wysiwyg/premium/bauhaus-premium-card.png

Gå med i BAUHAUS Premium

Kundklubben som ger dig erbjudanden, service och inspiration

Stäng
Lägg till i favoriter

Lägg till i favoriter

Genom att lägga till produkter i Favoriter så kan du enkelt få en överblick över valda produkter!

Logga in eller skapa konto