Just nu: Fri frakt på stora delar av vårt lagerförda sortiment. Se villkor här!

ETT FRUKTTRÄD BLIR PRICKEN ÖVER I:ET I TRÄDGÅRDEN

Du får goda frukter som inte är besprutade att plocka direkt i din egna trädgård. En riktigt svårslagen kombo!

Men vilket fruktträd ska man välja? På BAUHAUS tycker vi att en god idé är att utgå från sig själv och välja ett fruktträd som ger den frukt man gillar och hos oss hittar du ett stort sortiment av fruktträd. Vi har äppelträd, päronträd, plommonträd, körsbärsträd, persikoträd och aprikosträd, 
så om du tycker om frukt är vi säkra på att ha en sort du gillar.

När du bestämt dig för en fruktträd är det dags att börja plantera, men vad ska man tänka på vid planteringen? Vilka redskap behöver man? Vilken jord ska man använda?
Alla dessa frågor ska vi besvara och ge konkreta tips på vilka produkter du behöver för att din fruktträdsplantering ska bli den bästa möjliga.

HUR PLANTERAR MAN ETT FRUKTTRÄD?


1. VART SKA FRUKTTRÄDET STÅ?

Det första man ska bestämma sig för är vart fruktträdet ska planteras. Generellt föredrar ett fruktträd  platser som är soliga, ljusa och inte alltför blåsiga. I dessa förhållanden trivs även insekterna som pollinerar, och de är vitala för att frukten ska bli så god som möjlig.

TIPS!

När du valt en plats för ditt fruktträd köp även till ett insektshotell för dina pollinerarvänner så får du en bättre skörd. Bor du långt ifrån grannar? I så fall kan det även vara bra att köpa t.ex. flera  äppelträdssorter ifall du bestämt dig för ett äppelträd, annars kan du bli utan skörd. Detta brukar inte vara något problem om du har grannar runtomkring dig, eftersom det då mest troligt finns pollen från andra sorter som kan pollinera fruktträdet.

2. VILKEN JORD SKA FRUKTTRÄDET STÅ I?

Alla fruktträd mår bäst av att stå där jorddjupet är minst 60 cm. När du grävt ett hål för ditt fruktträd är det även bra att lägga ditt ny jord och gödsel, om din gamla jord är sandig eller har en hög lerhalt. Ett smidigt sätt att försäkra sig om att få bra jord är att köpa planteringsjord i samband med fruktträdet. 

3. FÖRBEREDELSE AV VÄXTPLATS

När du ska plantera trädet räcker det med att du gräver en grop som är ungefär lika stor som klumpen på fruktträdet. När du grävt planteringsgropen är det dags att luckra. Luckra gör du en meter åt vardera sida, i samband med detta kan du förbättra jorden med trädgårdsgödsel.

TÄNK PÅ!

Har det tidigare stått ett fruktträd på samma plats, då byter du bäst ut all jord i hela planteringsbädden, ca 1 meter åt vardera sida. Det går dock bra att plantera kärnfrukt, t.ex. Äpple, där det stått stenfrukt, t.ex. plommon. Står trädet i en gräsmatta? Undvik att gräset får växa närmre än en meter åt vardera håll från fruktträdet under de första fem åren.

4. INNAN DU SÄTTER NER FRUKTTRÄDET


Sätt ner  växtklumpen i en vattenfylld hink i 10 minuter. När det gått 10 minuter tar du ur trädet ur vattenhinken och placerar det i växtgropen. Fruktträdet ska inte stå djupare än det gjort på plantskolan, det vill säga, förädlingsstället ska vara ovan mark.

5. FYLL PÅ MED JORD


När trädet står i gropen fyller du på med jord till hälften och vattnar rikligt. När du gjort detta fyller du på med mer jord tills gropen runtom trädet är helt fylld, 
sedan packar du jorden försiktigt, och vattnar rikligt. Nu är du färdig med planteringen & trädet ska stå stadigt.

PRODUKTERNA SOM BEHÖVS FÖR EN LYCKAD PLANTERING

OMSORG

Fruktträden behöver oftast en del omsorg efter planteringen. Kolla in tipsen nedan för att lyckas fullt ut!


Stöd upp, placera ett växtstöd på upp till 2/3 av stammens höjd, ca 15 cm från stammen i vindens riktning. 
Ger trädet en bättre möjlighet att rota sig även om det blåser. Bind fast, men lämna utrymme för trädet att röra sig lite grann. 
Ta bort efter 1 till 2 år. Välj en bred bind-up-tråd som inte skär in i stammen.

Vattna, ca 30 liter i veckan om det är varmt ute och torrt i marken. Luckrar du marken innan du vattnar hjälper du trädet som mest.

Gödsla, blanda ner trädgårdsgödsel ytligt i närheten av trädstammen. Gödsel hjälper träden att växa sig starkt och få ett bättre rotsystem. Följ på gödsel du köper så du inte övergödslar trädet. 

PRODUKTERNA FÖR ATT LYCKAS EFTER PLANTERINGEN

TÄNK PÅ ATT SKYDDA DITT NYA FRUKTTRÄD MOT FÅGEL OCH VILT

NÄR DET ÄR DAGS FÖR SKÖRDETID

 

Kvällsöppen kundtjänst

Öppet till 20 på vardagar
 

Anmäl returer och reklamationer

Läs mer om hur det fungerar
https://www.bauhaus.se/media/wysiwyg/premium/bauhaus-premium-card.png

Gå med i BAUHAUS Premium

Kundklubben som ger dig erbjudanden, service och inspiration

Stäng
Lägg till i favoriter

Lägg till i favoriter

Genom att lägga till produkter i Favoriter så kan du enkelt få en överblick över valda produkter!

Logga in eller skapa konto