HUR PLANTERAR MAN EN HÄCK?

1. BÖRJA GRÄV

Börja att gräva där häcken ska stå, diket som bildas ska vara minst 40 cm djupt och 40 cm brett per planta. När diket är klart fyller du på med kogödsel i botten, 40 liter kogödsel räcker till cirka 10 meter häck. Därefter häller du i jordförbättring blandat med ett par händer kogödsel och rör om, efter detta fördelar du ut ca 100 liter jordförbättring per 10 meter dikesrad. Ös tillbaka med jord i gropen / diket tills den blir full.

TIPS!

Vilken jordförbättring ska du använda? För sandig jord rekommenderar vi fukthållande förbättring med planteringstorv/jord i. Har du en lerig jord rekommenderar vi barkmull eftersom det är bäst för att skapa en lucker jord.

2. PLANTERA I EN RÄT LINJE

Innan du börjar plantera häckplantorna rekommenderar vi dig att spänna upp ett murarsnöre för att få en helt rät linje. När detta är gjort är det dags att börja plantera häckplantorna. Häckplantorna planteras i intervallerna om ca 3-4 stycken per meter häck. Börja med ett hål till den första plantan och sedan tar du jord där nästa ska stå och höljer föregående planta och fortsätter så tills häckplanteringen är klar.

TIPS!

Se till att alla rötter är ordentligt höljda och tryck försiktigt till. Plantorna ska stå några cm djupare än förgreningsstället. 

3. FYLL PÅ MED JORD OCH VATTNA RIKLIGT

När alla häckplantor är planterade bör det vara en liten grop kvar i diket. Denna grop ska du vattna rikligt och låta vattnet sjunka undan. Upprepa vattningen en gång till. Nu tar du resterande jord och fyller på så att det blir en liten kulle eller vall i häckplanteringen. Denna process hjälper jorden att bli lucker överst vilket medför att det blir enkelt att rensa bort eventuellt ogräs. 

4. VATTNA IGEN

Nu är det dags att vattna. När du vattnar är planteringen är det viktigt att det vattnas rikligt och inte så ofta. Med riklig vattning innebär att du kontrollerar att jorden blir fuktig ända nere vid rötterna. Det räcker inte med att det börjar rinna vatten ovanpå jorden, utan vattnet måste ner till rötterna.

TIPS!

Vattna hellre i omgångar med några minuters mellanrum så att vattnet hinner sjunka undan. Vattnar man för ofta, till exempel varje dag, kyls jorden ner och hindrar växternas rötter att utvecklas. Det räcker normalt att vattna 1-2 gånger per vecka vid etableringen. Är luften varmare än jorden får växterna svårt att tillgodogöra sig vattnet i den utsträckning de behöver.

TIPS PÅ PRODUKTER VID HÄCKPLANTERING

BRA PRODUKTER FÖR ATT HÅLLA HÄCKEN I TRIM

TIPS VID BESKÄRNING

För att hålla häcken i trim och välmående bör du klippa den 1-2 gånger per år. Klipp häcken enligt skisserna nedan, beroende på vilket växtsätt du valt för din häck. Vid höstplantering  behöver man inte göra någon beskärning men på våren klipper man ner grenade häckar (t.ex. liguster och måbär) till ca 20 cm ovan jord. Det gäller oavsett höjd vid inköpet. Det kan kännas konstigt men för att få en stadig och tät häck är detta helt nödvändigt. Fördelen med att köpa större plantor är att dessa har ett bättre rotsystem och mer förgreningar. Detta ger en bättre etablering och snabbare växtprocess. Man ska inte tro att det går fortare med en 80 cm hög planta som man inte klipper. Tvärtom kan man förlora flera år.

TIPS!

Häckar med genomväxande stam, Oxel, bok och avenbok, beskärs först endast på sidorna (enligt skissen nedan) i juni och inte på höjden förrän de nått 20 cm under önskad höjd.
Thujor ska inte beskäras förrän 5 cm under önskad bredd och 20 cm under önskad höjd.
Exakt vilka regler som gäller för din växt kommer följer med din leverans av Piardino uteväxter.

 

Kvällsöppen kundtjänst

Öppet till 20 på vardagar
 

Anmäl returer och reklamationer

Läs mer om hur det fungerar

Gå med i BAUHAUS Premium

Kundklubben som ger dig erbjudanden, service och inspiration

Stäng
Lägg till i favoriter

Lägg till i favoriter

Genom att lägga till produkter i Favoriter så kan du enkelt få en överblick över valda produkter!

Logga in eller skapa konto