Just nu: beställ för 3 000 kronor och få fri frakt! Läs villkor här.

Gör din trädgård till en oas för bin och pollinerare

Oavsett hur stor eller liten din trädgård är så finns alla möjligheter att göra den till en härlig oas och ett värdefullt skafferi för fjärilar, bin och andra pollinerande insekter. Och vad kan vara mer rofyllt i trädgården än surret från en humla eller en vacker fjäril som dansar mellan blommorna.

Ett återkommande inslag i nyhetsflödet de senaste åren har varit att antalet nyttoinsekter, t ex bin, humlor och fjärilar har minskat i en oroande takt. Någon exakt förklaring har inte kunnat påvisas utan det är många samverkande faktorer som har bidraget till utvecklingen. Till exempel utdikning av åkermark, användningen av olika miljögifter, urbaniseringen av samhället och mer storskalig jordbruksproduktion inriktad mot monokulturer.

På senare tid har många projekt initierats för att motverka denna trend. Bland annat kan jordbrukare nu få bidrag för anläggning av blomsterängar som åkerkanter vilket ger ett vackert inslag i landskapet och insekterna den livsmiljö som de så väl behöver.

Även som privatperson kan man göra en insats för dessa värdefulla hjälpredor i naturen. Nedan följer ett antal exempel på växter som insekterna gillar och tips att tänka på vid anläggning av din egen insektsoas i trädgården.

Plantera variationsrikt

Genom att plantera flera olika växter som blommar vid olika tider under året gynnar du insekterna som allra mest. Trädgården ges en vacker inramning från tidig vår till sen höst och insekterna har pollen att samla från det att de vaknar på våren tills det blir läggdags igen framåt höstkanten.

Även insekter blir törstiga

Vatten är en livsnödvändighet inte enbart för oss människor utan även för våra nyttodjur, insekterna. Med en damm eller bara en enkel liten vattenspegel i trädgården säkerställer du att bin, fjärilar och andra insekterna har någonstans att dricka en varm sommardag.

Plantera högt och lågt

Vissa insekter flyger sällan högre än någon meter ovanför markytan medan andra kan ses surra högt uppe i körsbärsträdets topp. Att bygga på höjden genom att plantera växter med olika höjd ger både trädgården en härlig rymd och bjuder samtidigt in en större variation av olika pollinerare till din trädgård.

Gräsmattan är din egen monokultur

Att ha den mest frodiga och välskötta gräsmattan är en klassisk tävling i många villakvarter. Gör gräsmattan lite mindre så har du större chans att vinna kampen med grannarna och du får samtidigt möjlighet att göra en god gärning för våra bin och insekter. Att göra om en del av gräsmattan till en blommande äng sparar dig själv arbete i form av gräsklippning och ger insekterna en härlig plats.

I handeln finns färdiga ängsfröblandningar som kan sås men det kräver en del förarbete för att resultatet skall bli bra. Att sprida ut fröblandningen direkt i den befintliga gräsmattan och upphöra med gräsklippningen kan göra att vissa av blomsterfröerna rotar sig men det blir oftast det befintliga gräset (och ogräset…) som tar över. Ängsblommor trivs bäst i näringsfattig jord och för ett bra resultat bör du därför avlägsna gräsmattan och lägga på ett näringsfattigt jordlager innan sådd.

Ett alternativ som är enklare och ger snabbare resultat är att plantera blommande perenner i varierad höjd och med olika blomningstid. På bauhaus.se finns en hel mängd härliga sorter att välja bland.

Ge insekterna både mat och husrum

Med maten serverad i form av blommor i trädgården så kan det vara lämpligt att även erbjuda tak över huvudet. Dels som ett gömställe under sommaren, dels en plats att krypa in i för övervintring framåt hösten. Att lämna kvar en hög stubbe från ett befintligt träd kan ge en boplats för mängder av insekter men det finns många olika lösningar för att ge insekterna någonstans att ta vägen. På bauhaus.se finns såväl färdiga insektshotell som byggmaterial att använda för att snickra ihop något på egen hand.

Låt insekterna betala hyra

Bin och insekter är inte bara vackra att titta på, de ställer mer än gärna upp och hjälper dig i trädgårdsarbetet också. Plantera ett fruktträd eller några bärbuskar så kommer insekterna att fixa resten av arbetet i form av pollinering när fruktträden blommar.

Perennen Aubrietia är en lågväxande favorit som lockar till sig humlor och andra insekter. Passar utmärkt som för samplantering, som rabattkant eller i ett stenparti i trädgården.

Plantera ett fruktträd eller några härliga bärbuskar och låt insekterna hjälpa dig till en riklig skörd.

Fjärilsbuddleja ”Davidii Ile de France” en vacker buske och en riktig fjärilsmagnet

Solhatt (Echinacea) är en lättodlad favorit bland de bivänliga perennerna. Finns både vit ”Alba” och rödrosa ”Magnus”. Blommar rikligt i slutet av sommaren.

Ett blomsterhav av perennen Stjärnflocka är ett perfekt alternativ till en del av gräsmattan. På bilden Stjärnflocka ”Major Roma”.
 

Kvällsöppen kundtjänst

Öppet till 20 på vardagar
 

Anmäl returer och reklamationer

Läs mer om hur det fungerar
https://www.bauhaus.se/media/wysiwyg/premium/bauhaus-premium-card.png

Gå med i BAUHAUS Premium

Kundklubben som ger dig erbjudanden, service och inspiration

Stäng
Lägg till i favoriter

Lägg till i favoriter

Genom att lägga till produkter i Favoriter så kan du enkelt få en överblick över valda produkter!

Logga in eller skapa konto