Just nu: Beställ för 3 000 kronor och få fri frakt! Läs villkor här.

Hur renoverar du bäst ditt hus, som är byggt av trä?
Ska du renovera eller fräscha upp ditt trähus, så är bra isolering och vindtätning är något av det bästa du kan göra för din bostad!
Välj rätt material till just ditt hus.

Ska du renovera eller fräscha upp ditt trähus, så är bra isolering och vindtätning är något av det bästa du kan göra för din bostad! Välj rätt material till just ditt hus.

När man tilläggsisolerar gamla timmerväggar är det alltid att föredra utvändig (kalla sidan) tilläggsisolering framför invändig (varma sidan).
Orsaken till detta är att man vill förskjuta nollpunkten (daggpunkten) så långt ut i väggen som möjligt och som norska SINTEF säger ska minst två tredjedelar av isoleringen ligga på den kalla sidan av konstruktionen.

Timmerväggar har bra egenskaper för att ta upp och avge fukt i takt med omgivande klimatförhållanden. Tilläggsisolering och vindspärr på utsidan av timmerstommen kommer göra att timmerstockens goda värmelagrande egenskaper kan utnyttjas ännu bättre.
Den kommer således fungera som ett värmemagasin som ackumulerar värmen inne bostaden. Det är därför inte nödvändigt med ytterligare tilläggsisolering på insidan av timmerstommen.

Ta tillvara på trädets goda egenskaper i ytterväggen

Det är stillastående luft som isolerar och i isoleringen är det fibrernas uppgift att reducera luftrörelser. Täfibrer av gran har en sluten cellstruktur med inkapslade luftfickor som ökar isoleringseffekten.

En bra vindspärr är också avgörande för att få ut önskad effekt av isoleringen.Vindspärren hindrar tryck och kall luft från att tränga in i isoleringen och vidare in i din bostad.

Hunton Vindtät och Hunton Vindtät Plus är porösa träfiberskivor som finns i flera tjocklekar (12, 15, 19 och 25mm).

En tjock vindspärr hjälper till att minimera köldbryggor och isolerar även lite extra på den kalla sidan av konstruktionen.

Vi rekommenderar följande lösning:
- Ytterbeklädnad
- Luftspalt
- Hunton Vindtät Plus
- Uppregling i önskad tjocklek (vi rekommenderar 95mm eller mer)
- Nativo Träfiberisolering i mosvarande tjocklek (skivor eller lösull)
- Befintlig timmervägg
- Invändig beklädnad, till exempel Fermacell Fibergips.

Isolering av inredd och kall vind
När man vill isolera en inredd vind, men önskar låta yttertaket vara intakt, är det viktigt att få till en luftspalt mellan befintligt undertak och isoleringsskiktet. Detta för att säkerställa att fukt ventileras ut – motsvarande luftspalt bakom fasad i ytterväggar. Detta kan göras genom montera läkt mot undertaket, på båda sidor om takbalkarna. Därefter monterar man Hunton trossottenskivor eller Hunton Vindtät på läkten, med den svarta sidan upp mot utvändigt undertak. På så sätt skapar man sig en bra luftspalt.

Isolerande golv

Vi levererar även Hunton Silencio Thermo, som är en värme- och ljudisolerande träfiberplatta med spår urfrästa för rör till vattenburen golvvärme.

Skivorna finns i 24 och 36mm. De tillverkas även som rena stegljudsskivor i tjocklekarna 4, 6, 8, 12, 24 och 36mm.
 

Kvällsöppen kundtjänst

Öppet till 20 på vardagar
 

Anmäl returer och reklamationer

Läs mer om hur det fungerar

Gå med i BAUHAUS Premium

Kundklubben som ger dig erbjudanden, service och inspiration

Stäng
Lägg till i favoriter

Lägg till i favoriter

Genom att lägga till produkter i Favoriter så kan du enkelt få en överblick över valda produkter!

Logga in eller skapa konto