Just nu: Fri frakt på stora delar av vårt lagerförda sortiment. Se villkor här!

Skorstenen är motorn i den brinnande braskaminen

Skorstenen har en central funktion för braskaminen. Det är därför det är viktigt att den är korrekt installerad och fungerar optimalt - bara på så sätt når du framgång med din braskamin.

Skorstenen är motorn i braskaminen
Skorstenen spelar en stor roll när det kommer till en lyckad braskaminupplevelse. Skorstenen säkerställer en fullständig och miljövänlig förbränning. Skorstenens viktigaste funktion är att suga in tillräckligt med luft i braskaminen för att du ska få en bra förbränningsprocess.

Om din skorsten inte passar din braskamin får du ett dåligt skorstensdrag som kommer att orsaka problem när du eldar, och det blir rök i ditt vardagsrum, dålig förbränning och rökutveckling som stör din grannar.

Din skorsten måste vara
- Lagom högt
- Välisolerad (så att röken inte kyls ner och skapar tjärsot)
- Tätt (kolla paket och rensa dörren)


Hur man får ett bra skorstensdrag
Draget i din skorsten orsakas av skillnaden i temperatur mellan luft och rök inne i skorstenen och utetemperaturen. På grund av temperaturskillnaden kommer en uppåtgående luftström att uppstå och den blir starkare ju högre skorstenen är och ju bättre den är isolerad.

Därför kan det vara en fördel att installera en skorsten som är lättare att värma och som har en bra isolering så att den håller värmen bättre än en skorsten av enbart tegel. Det ideala skorstensdraget är mellan 12-15 pascal (Pa), men trycket varierar under året. Den är högst på vintern och lägst på sommaren. Utkastet förändras också under hela förbränningsprocessen.

Braskaminen är beroende av skorstenen
För att få ut det mesta av din braskamin är det viktigt att din skorsten fungerar som den ska. Det är viktigt att ta hänsyn till höjden på skorstenen när du placerar en braskamin och en skorsten i ditt hus. Om ditt hus är omgivet av höga träd eller byggnader kommer det också att spela en roll när det gäller att bestämma höjden på din skorsten. Vinden spelar också roll eftersom den kan öka eller minska draget.

Det finns risk för att rök trycks tillbaka in i skorstenen och in i ditt hus, särskilt om skorstenen inte är högre än åsen eller om det finns höga träd i närheten. I dessa fall kan det vara en bra idé att fästa en aspirotor eller en rökgasfläkt på skorstenen eftersom de förhindrar vinden från att blåsa nerför skorstenen.

Om du har en väldigt stor skorsten kan det vara bra att installera ett spjäll i rökkanalen. På så sätt kan du justera draget i skorstenen och du får en optimal förbränning. Ett för starkt skorstensdrag kan avge visslande ljud från braskaminen och det kan orsaka för kraftig förbränning.

Skorstenen måste
- Ta bort röken från braskaminen och led den utanför.
- Led bort röken så att den inte stör människorna som bor nära dig.
- Sug in tillräckligt med luft i braskaminen så att förbränningen blir ren.

Har du problem med din braskamin?
Om det är svårt att elda eller om det röker i vardagsrummet när du öppnar kaminluckan är det mycket möjligt att din braskamin inte uppfyller kraven.

En utmanande aspekt av detta är att nybyggda hus är mycket bättre isolerade än de var för 10 år sedan. Nya byggnader är ofta lågenergihus med ventilationssystem och stora spiskåpor som konkurrerar om luften i huset med skorstenen.

Möjliga lösningar på dåligt skorstensdrag
- Förläng skorstenen
- Gör mer plats för luft runt skorstenen genom att hugga ner höga träd
- Isolera eller täta sprickor i skorstenen
- Tänd en brasa rätt så att temperaturen stiger snabbt
- Installera en roterande rökgasfläkt – en sugmotor
- Installera ett "röksug" på skorstenen
- Du kan alltid fråga din sotare eller kontakta din återförsäljare om du har problem med skorstenen.

 

Kvällsöppen kundtjänst

Öppet till 20 på vardagar
 

Anmäl returer och reklamationer

Läs mer om hur det fungerar
https://www.bauhaus.se/media/wysiwyg/premium/bauhaus-premium-card.png

Gå med i BAUHAUS Premium

Kundklubben som ger dig erbjudanden, service och inspiration

Stäng
Lägg till i favoriter

Lägg till i favoriter

Genom att lägga till produkter i Favoriter så kan du enkelt få en överblick över valda produkter!

Logga in eller skapa konto