Missa inte våra medlemskvällar! Klicka här för att se när turnén kommer till ditt varuhus och få ett smakprov på våra aktiviteter.

Visst är det härligt att krypa ner i ett varmt spabad när temperaturen sjunker och frosten knarrar under fötterna? Elpriserna är i stora delar av Sverige skyhöga just nu vilket drabbar många hushåll ekonomiskt. Det är något vi på Swebad är fullt medvetna om. Vi vill därför tipsa Er om vad som är viktigt att tänka på om man som spabadsägare funderar på vad man kan göra för att sänka sin energiförbrukning.

"Kan man tömma spabadet på vatten och stänga av det för att minska elförbrukningen?"

Nej att tömma spabadet på vatten är inget vi rekommenderar. Det är viktigt att tänka på att även om spabadet ser tomt ut för ögat kan det fortfarande finnas vatten kvar i ledningar och pumpar, om spabadet står avstängt när vinterkylan slår till finns det risk att ledningar och rör fryser sönder. Detta kan komma att kosta mer i slutändan.

"Minskar jag min elförbrukning om jag sänker temperaturen i mitt spabad?"

Elkostnaden för ett spabad varierar. Det beror på en rad olika faktorer som exempelvis hur ofta man använder sitt bad, hur kallt det är och i vilken klimatzon man bor i.

Andra faktorer som spelar in är vilken vattentemperatur du har och hur väl locket isolerar. Om man inte badar så ofta kan man sänka temperaturen några grader mellan gångerna. Det är dock viktigt att temperaturen inte sjunker längre än 30 grader. Badar du med jämna mellanrum sparar du dessvärre ingen energi på att höja och sänka värmen mellan badtillfällena.

"Vad kan jag göra för att spara pengar utan att sänka temperaturen i mitt spabad?"

Om du bestämt dig för att inte bada i ditt spabad på ett tag så kan du sänka antalet timmar reningen ska vara i gång, detta gör du via spabadets display under vattenvård. Det är viktigt att tänka på att det kan medföra en sämre vattenkvalitet. Därför är det av extra vikt att man mäter vattenvärdet inför nästa badtillfälle. Du kan behöva tillsätta spakemi för att få rätt vattenvärden igen.

Swebads spabad är designade för det nordiska klimatet, innanför ytterpanelen finns en väl tilltagen isolering så kallad heatlock, framtaget för det nordiska klimatet. Tillsammans med det sluttande termolocket får badet en optimal värmebehållning året runt!

Under de kallaste månaderna är det extra viktigt att återsluta locket ordentligt, locket är utrustat med extra slitstarka spännen som håller locket på plats vid starka vindar samt håller värmen inne och därmed minskar energiförbrukningen.

Ditt spabad/swimspa behöver regelbunden rengöring och underhåll.
Nedan följer några av de vanligaste frågorna och svar kring underhåll av Swebads spabad och swimspa.

Duscha alltid före bad!

Är du noggrann med att duscha före du badar?

Att duscha före du badar kan vara en avgörande faktor för hur ofta du behöver rengöra ditt bad.

Fetter, skönhetsprodukter och hudavlagringar är alla exempel på partiklar som samlas upp i spabadets filter.

Genom att tvätta sig med varmt vatten före du kliver i spabadet minskar du risken att dessa partiklar påverkar värdena i vattnet.

Det är inte alltid det går att återställa vattenvärdena enbart med kemikalier, man kan behöva tömma delar av eller hela badet och utföra en riktig storstädning på badet för att återställa ordningen.

Detta medför onödig förbrukning av både kemikalier och vatten för att inte tala om vilken tid det tar.

Sluttande termolock

Alla våra spabad kommer med ett sluttande termolock utrustade med extra slitstarka spännen. Locket är viktigt för att hålla värmen kvar i badet, ett lock som ligger tätt mot badet minskar energiförbrukningen samt minskar avdunstningen av vattnet. Sluttningen är till för att vatten lätt ska kunna rinna av och spännen finns där för att hålla locket på plats samtidigt som det ger möjligheten att låsa badet om så önskas.

Var noga med att lägg på locket efter du badat, på så vis minskar du avdunstningen av vatten. På så vis behöver man inte fylla på badet med vatten i onödan. Badar du ensam kan det var smart att bara öppna ena sidan av locket även det för att minska dunstningen av vattnet.

Se över vattennivån

En annan sak att tänka på är att anpassa vattennivån efter hur många som vanligtvis badar. Är det för mycket vatten i badet när familjen kliver i svämmar det över och onödigt vatten spill är ett faktum.
 

Kvällsöppen kundtjänst

Öppet till 20 på vardagar
 

Anmäl returer och reklamationer

Läs mer om hur det fungerar
https://www.bauhaus.se/media/wysiwyg/premium/bauhaus-premium-card.png

Gå med i BAUHAUS Premium

Kundklubben som ger dig erbjudanden, service och inspiration

Stäng
Lägg till i favoriter

Lägg till i favoriter

Genom att lägga till produkter i Favoriter så kan du enkelt få en överblick över valda produkter!

Logga in eller skapa konto