Just nu: Beställ för 3 000 kronor och få fri frakt! Läs villkor här.

TAPETSERA MED BAUHAUS

Allt du behöver veta för att lyckas med din tapetsering!

ATT VÄLJA TAPET - NON-WOVEN ELLER PAPPER?

Tapeter av non-woven material gör det enkelt och snabbt att tapetsera då du limmar direkt på väggen. Till exempel trycks majoriteten av NyansDuro och A.S Creations tapeter på detta material.

Det finns även tapeter gjorda av papper som tapetseras på traditionellt vis, limma på tapeten, låt svälla i 5 minuter. Men välj dina tapeter efter färg och form, tycke och smak.

På BAUHAUS.se kan du smidigt sortera på papper eller non-woven under "Öppna filter" när du tittar efter tapeter på vår sida.

HUR VILL DU ATT RUMMET SKA UPPLEVAS?

Bra att ha i åtanke är att ljusa tapeter gör att rummet känns större och luftigare, färg förstärker rummet och skapar personlig prägel, ränder påverkar den dimensionella upplevelsen och mönster binder samman rummet och skapar en ombonad känsla.

Ett tips är att se över rummet och hur det upplevs och försöka komma fram till vad som behövs för att du ska uppnå den känsla du eftersträvar. Känns rummet till exempel kalt och opersonligt kan en mönstrad tapet med varma toner vara lösningen medan en låg takhöjd mår bra av vertikala ränder.

UNDERARBETET ÄR AVGÖRANDE FÖR DITT SLUTRESULTAT

Beroende på vilken yta du ska tapetsera på skiljer sig det här steget en smula. Se dock alltid till att underlaget är jämnt och torrt innan du tapetserar. Riv bort all gammal och lös tapet. Slipa ner eller spackla gamla överlappande tapetskarvar och ojämnheter.

För grövre ojämnheter, som t.ex. glasfiberväv rekommenderar vi dig att använda renoveringstapet som ger dig ett slätt underlag inför tapetseringen. En annan viktig sak att tänka på är om du har ytor med starka kulörer och skiftningar hemma, då behöver de oftast grundmålas för att slippa risk för genomslag. Har du till exempel illgröna väggar med svart mönster och vill sätta upp en vit tapet bör du alltså grundmåla den gröna väggen först. Ytterliggare fördelar med tapetgrund får du om den tidigare tapeten bitvis sitter dåligt mot underlaget. Produkten tränger in och "låser" tapeten vid underlaget, så att luftbubblor i nytapetseringen motverkas.

TAPETSERA MED NON-WOVEN

1. Vid uppsättning av Non-Woven-tapet rollas lim direkt på väggen jämnt fördelat över 2-3 våders bredd (ca 1-1,5 m). Använd en pensel där det är svårt att komma åt.

2. Börja ifrån en dörr, ett fönster eller ett hörn. När du kommer till strömbrytare och vägguttag, bryt strömmen och lossa eluttagen. Skär rent medan tapeten är fuktig innan du sätter tillbaka strömbrytare och dosor.

3. Häng våden på plats så högt upp att en bit av våden kommer ovanför en taklist, eller dylikt, där du tänker skära rent. Kontrollera med vattenpass eller lod att våden sitter lodrätt. Lätta på tapeten om den sitter snett. Försök inte vrida. Saknas det lim på en fläck eller om den underliggande tapeten har släppt kan bubblor skapas. Lätta då försiktigt på tapeten och pensla på mer lim.

4. Släta till tapeten med tapetverktyget från mitten och utåt så att luftblåsorna försvinner. Var försiktig vid kanterna så det inte kommer lim på verktyg eller tapet. Lim som hamnar på framsidan tvättas snabbt bort med svamp och rent vatten.

5. Låt tapeten gå över några millimeter på listerna (golv och tak) och skär sedan rent. Byt knivblad ofta, ett slött blad trasar sönder tapeten.

6. Sätt upp nästa våd kant i kant (ej överlappande). Se till att passa in mönstret korrekt så får du det bästa resultatet för dina tapeter.

7. Vid hörn kapas våden på längden. Limma drygt en våd runt hörnet. Låt den första våden gå 2 cm runt hörnet.

Är det ett innerhörn? Sätt upp nästa våd med överlappning ända in i hörnet, stryk lim på den del av tapeten som hamnar under överlappningen. Torka bort överflödigt lim med svampen.

Är det ett ytterhörn? Sätt nästa våd ca 5 mm in på nästa vägg för att undvika att den rivs upp om man går mot den. Torka bort överflödigt lim med svampen.

8. Vädra ordentligt. Tapeter torkar allra bäst i normal rumstemperatur. OBS! Non-woven-material släpper igenom fukt. Fuktfläckar som uppstår vid tapetsering försvinner när tapeten torkat, normalt inom 24 timmar.

TAPETSERA MED PAPPERSTAPET

1. Kapa till våder av papperstapeten med hänsyn till mönsterpassning samt några centimeters överskott uppe och nere, upp till 10 våder åt gången. Tips är att märka de avskurna våderna med en uppåtgående pil på baksidan för rätt riktning. Rikligt med lim rollas sedan på tapetens baksida, se till att det blir klister ända ut till kanterna. Viktigt, se till så inget lim hamnar på tapetbordet och därmed riskerar att hamna på framsidan av nästa våd! Vik sedan våden mot mitten så att kortändarna möts med klistersidorna inåt. Låt tapeten svälla i drygt 5 minuter.

2. Börja att tapetsera vid ett fönster för att undvika skuggor vid skarvarna. Det är viktigt att se till att tapeterna fäster mot underlaget ända ut, då tapeterna sätts kant i kant (alternativt med ett litet överlapp, se rulletiketten). Tapetsera ungefär halva rummet tills du kommer till en dörr eller ett hörn. Börja då om på andra sidan av fönstret och tapetsera resten. Sätt alltid våderna i följd, även över fönster och dörrar. När du kommer till strömbrytare och vägguttag, bryt strömmen och lossa eluttagen. Skär rent medan tapeten är fuktig innan du sätter tillbaka strömbrytare och dosor.

3. Veckla ut övre halvan av den första tapetvåden och häng den lite lätt på plats några centimeter ovanför den taklist där du tänker skära rent. Kontrollera, t.ex. med en sax hängande i ett snöre, att våden sitter rakt. Lätta på tapeten om den sitter snett. Försök inte vrida.

4. Veckla sedan ut den undre halvan och fäst den. Släta till våden med en borste för att få bort luftblåsorna. Arbeta från mitten av tapeten ut mot kanterna och från taket mot golvet.

5. Skär rent mot golvsockel och taklist. Byt knivblad ofta, ett slött blad trasar sönder tapeten. Lim som hamnar på framsidan tvättas genast snabbt bort med svamp och rent vatten.

6. Sätt upp nästa våd med en trådkant (ca 2 mm överlapp). Eftersom tapeten krymper lite när den torkar kan det annars uppstå glipor. Se till att passa in mönstret korrekt.

7. Vid hörn kapas våden på längden. Limma och vik bitarna som vanligt. Låt den första våden gå 2 cm runt hörnet.

Är det ett innerhörn? Sätt upp den andra våddelen med överlappning ända in i hörnet. Torka bort överflödigt lim med svampen.

Är det ett ytterhörn? Sätt upp den andra våddelen ca 5 mm in på nästa vägg för att undvika att den rivs upp om man går mot den (även om det inte mönsterpassas). Torka bort överflödigt lim med svampen.

8. Vädra ordentligt. Tapeterna torkar bäst i normal rumstemperatur.

LÄR DIG TAPETSERA MED BAUHAUS

VANLIGA FRÅGOR VID TAPETSERING

Hur kommer det sig att skarven reser sig? 
Troligen har det använts för lite lim vid tapetseringen. Tapetskarven har då hunnit torka innan tapeten har kommit på väggen.

Varför glider skarven isär? 
Antingen har fel lim använts, rekommendation står på förpackningen, eller så kan någon ha försökt att dra tapeten på plats vilket töjer tapeten.

Varför blir det blåsor på tapeten? 
Att det blir blåsor på tapeter, precis efter uppsättningen är normalt och det brukar ta ungefär ett dygn innan blåsorna lagt sig. Är de kvar efter den tiden kan det finnas flera olika orsaker. Bland annat kan det bero på: rekommenderad liggtid har ej följts, limmet har torkat fläckvis, underlaget suger långsamt vilket ger längre torktid, limmet löser upp underliggande tapetlager, temperaturen i rummet är för låg för att limmet ska kunna torka ordentligt, eller så är väggen för kall och fuktig.

Hur många rullar behöver jag? 
Räkneexempel ifall tapetrullarna är 53cm breda och 10 meter långa. Vid en takhöjd på 2,40 m får du ut cirka 4 våder per rulle, och cirka 3 våder om tapeten behöver mönsterpassas. En våd är stycket av tapeten från golv till tak och så bred som rullen är.

Åtgången av tapeter beror på väggens bredd och höjd, samt om rummet har dörrar eller fönster. Det alltid bra att beställa någon rulle extra för att vara på den säkra sidan, då vi här presenterar en ungefärlig åtgång. Vi har alltid 60 dagars öppet köp på lagervaror, så behöver du en extra rulle eller rullar kan du enkelt lämna tillbaka dessa.

Räkneexempel: om rummet är 3×4 m stort blir omkretsen 14 m (3+3+4+4) och då behövs cirka 7 st rullar. Vid mönsterpassning får man räkna med fler rullar tapet. Tycker du att det fortfarande verkar det krångligt? Mät höjd och bredd på rummet, så hjälper ditt närmsta BAUHAUS varuhus eller så kan du fråga direkt på BAUHAUS.se.

VIKTIGA VERKTYG NÄR DU TAPETSERAR

Vattenpass, lod eller sax i ett snöre
För raka och snygga uppsättningar.

Blyertspenna
För anteckningar och passmärken på tapeter.

Tumstock
Så du håller måttet.

Stålkantslinjal med skärklots
För att kunna skära rakt.

Rätt tapetlim
Finns alltid som tillbehör på tapeten, för ett större urval kan du söka på "Tapetlim" och välja ett annat som är rätt för din tapet.

Roller/pensel
Används till att lägga på lim på väggar, även ställen som är svårt att nå med roller.

Tvättsvamp med rent vatten
Används för att torka bort överflödigt lim på tapeterna.

Tapetkniv
Med extra rakblad.

Tapetverktyg
För utslätning av non woven-tapeter.

Tapetborste
Verktyg för att släta ut luftbubblor i tapeterna (för papperstapeter).

Tapetbord
Lätt och smidig variant finns att köpa i wellpapp.

Stege/pall
Gör det lättare för dig att komma åt längst upp på väggarna.

 

Kvällsöppen kundtjänst

Öppet till 20 på vardagar
 

Anmäl returer och reklamationer

Läs mer om hur det fungerar

Gå med i BAUHAUS Premium

Kundklubben som ger dig erbjudanden, service och inspiration

Stäng
Lägg till i favoriter

Lägg till i favoriter

Genom att lägga till produkter i Favoriter så kan du enkelt få en överblick över valda produkter!

Logga in eller skapa konto