Just nu: beställ för 3 000 kronor och få fri frakt! Läs villkor här.

Bekämpa ogräs utan kemikalier

Trädgårdens värsta fiende?
De flesta trädgårdsägare skulle utan tvekan svara: ogräs!

Är man inte försiktig kan ogräset nämligen ta över hela trädgården. Lösningen behöver dock inte nödvändigtvis innebära kemikalier och bekämpningsmedel. I själva verket går det ganska enkelt att få bukt med ogräset med hjälp av rätt trädgårdsverktyg.

Fiskars delar sina bästa tips för effektivare ogräsrensning och listar de nödvändigaste redskapen i kampen mot ogräset!
Varför är det så viktigt att bli av med ogräset?
Ogräsväxter rensas inte bara ut av estetiska skäl, de är dessutom aggressiva tjuvar som tenderar att växa till sig snabbt och konkurrera med andra växter om utrymme, fukt och näring. Vid trädgårdsplantering är tillgång till vatten, avstånd mellan växter och solexponering viktiga faktorer för att lyckas. När ett destruktivt och törstigt ogräs kommer in i bilden kanske inte utrymmet och mängden vatten räcker till.

Samma strid följer när maskrosor invaderar gräsmattan under de varma sommarmånaderna – då kämpar gräset för det vatten som det så desperat behöver.
Vänta på regnet
Det första steget i kampen mot ogräset är att invänta regnet. När marken blir fuktig och mjuk är det lättare att rensa ogräset. Att dra upp ogräs med rötterna ur ett torrt och hårt underlag är nästintill en omöjlig uppgift. Om marken är torr är sannolikheten stor att en del av roten inte följer med, vilket leder till att ogräset snart växter till sig igen.

Vid extra torra förhållanden kan jorden mjukas upp med bevattning. Installera en regnvattensamlare i trädgården för att ha återvunnet vatten på lager under sommarens torrare perioder.

Rensa snabbare och enklare med rätt redskap
För att säkerställa en ergonomisk arbetsställning behövs en kombination av korta redskap och långskaftade trädgårdsverktyg. Därför har Fiskars utvecklat olika verktyg för olika trädgårdsuppgifter. Det innebär inte bara mindre belastning för kroppen, utan är också den mest effektiva lösningen i kampen mot ogräset.

1.
Kortskaftade handverktyg är rätt val i tätt planterade områden eller när man behöver bli av med ett enda ogräs. Xact planteringsspade är ett optimalt val, oavsett om man gräver upp, lossar mark eller lyfter och tar bort mindre knölar. Den smala planteringsspaden passar för borttagning av ogräs med djupa rotsystem.

2.
En långskaftad kultivator eller gångskyffel passar för att ta bort ogräset i köksträdgården eller blomsterbädden. Förflytta redskapen och arbeta försiktigt för att inte skada de odlade växternas rötter.

3.
Den långskaftade gångskyffeln är också ett användbart verktyg för att få bort ogräs från grusgångar. Förflytta gångskyffeln i svepande rörelser och lägg det samlade ogräset i komposten. Håll dock komposten under uppsikt och se till att inte kompostera ogräs som innehåller frön eller rötter – då det kan ha en förmåga att rota sig.

4.
Vissa ogräs trivs även i de minsta av sprickor. Mossa och gräs är exempel på håriga växter som kan överleva i väldigt trånga utrymmen och som älskar att bosätta sig i fogar mellan plattor och stenar. Här är ett plattrensjärn idealiskt som lösning på problemet. Plattrensjärn och ogräsborttagare finns både med långa och korta skaft.

5.
Övervinn gräsmattans invasion av maskrosor, tusenskönor och groblad med Fiskars robusta ogräsupptagare ur serien Xact. Det ergonomiska handtaget och långa skaftet ger en bra arbetsställning i upprätt läge, vilket skonar rygg, händer och knän. Den smarta mekanismen på handtaget rensar verktyget utan att man behöver böja sig ner och göra rent för hand.

6.
När ogräs dras upp finns det risk att dess frön tar sig fram och väcks till liv av solljuset, vilket kan leda till att det förökar sig igen. Använd en grep för att sprida komposterad bark eller flis ovanpå den utrensade jorden för att på så sätt minska ogräsfrönas möjlighet till tillväxt. Avsluta med att jämna ut barken och flisen med hjälp av en kratta.

7.
Kom ihåg att hela roten måste följa med när ogräset dras upp ur marken, annars finns det risk att växten kommer tillbaka snabbt, ibland till och med starkare än tidigare. För att kampen mot ogräset inte ska bli allt för överväldigande – ta hand om en del av trädgården i taget.

Sist men inte minst, kom ihåg att fira varje liten seger!

Trädgårdstips #1 – Kan nässlor hjälpa i kampen mot ogräset?
Nässlans bladspets innehåller syra, som inte bara bränner på huden utan också på ogräsets blad. Finhacka nässlorna och blanda dem med tio gånger så mycket kokt vatten. Placera sedan nässelblandningen på en solig plats i 24 timmar för att frigöra de naturliga gifterna. Blandningen appliceras direkt på den oönskade växten. Ett effektivt tips för ogräs – utan användning av kemikalier.

Trådgårdstips #2 – Bekämpa växter med växter
Marktäckande växter är ett enkelt och genialt sätt att hålla undan ogräs. Marktäckarnas täthet hindrar ljus från att tränga sig ner i marken, vilket gör att ogräset får svårare att gro.

 

Kvällsöppen kundtjänst

Öppet till 20 på vardagar
 

Anmäl returer och reklamationer

Läs mer om hur det fungerar
https://www.bauhaus.se/media/wysiwyg/premium/bauhaus-premium-card.png

Gå med i BAUHAUS Premium

Kundklubben som ger dig erbjudanden, service och inspiration

Stäng
Lägg till i favoriter

Lägg till i favoriter

Genom att lägga till produkter i Favoriter så kan du enkelt få en överblick över valda produkter!

Logga in eller skapa konto