Just nu: beställ för 3 000 kronor och få fri frakt! Läs villkor här.

Städlandslaget – landslaget där alla kan vara med!

2022 startade vi ett samarbete med Idrottens miljöorganisation – Städa Sverige. Samarbetet som sträcker sig över både Sverige och Norge innebär att BAUHAUS tillsammans med idrottsungdomar i alla städer där vi har varuhus gör en kraftansamling mot skräpet.

Samarbetet innebär att idrottsungdomar får städuppdrag i sitt närområde där de under 3 timmar plockar skräp längs med till exempel gångvägar, i parker, vid sjöar och vattendrag. Genom sin städning får lagen en ersättning till lagkassan som gör att de kan fortsätta att planera för framtiden tillsammans i laget.

Genom samarbetet med Städa Sverige och landets idrottsungdomar tar vi ansvar för miljön, men även för den sociala hållbarheten i lagen.

Under 2022 deltog närmare 1800 idrottsungdomar som tillsammans plockade över 1000 säckar med skräp som hamnade på återvinningsstationen i stället för i naturen och i våra vatten.

Det här är Städa Sverige

Städa Sverige är idrottens miljöorganisation, med ideella idrottsförbund som medlemmar. Vi har som syfte att bidra till ungdomsidrottens finansiering genom att organisera och erbjuda städprojekt i utomhusmiljöer. Deltagarna får en utbildning inför arbetet och en ersättning för utfört arbete.

Städa Sverige skapar engagemang: Hos ungdomar, som gör en konkret insats för närmiljön och samtidigt tar ett steg mot förverkligandet av drömmar om resor, läger och fortsatt idrottande.

Vi skapar också engagemang i de företag och organisationer som stöttar verksamheten finansiellt, och på det viset gör skillnad för närmiljön och bidrar till ungdomsidrotten.

Läs mer på www.stadasverige.se

Resultat 2023

Städlandslaget drog ett viktigt strå till stacken i kampen mot nedskräpningen 

 

Ett barnvagnsschassi i Karlstad, hönsnät i Knivsta och en skottkärra i Kävlinge. Detta och massor av andra prylar och skräp städade det svenska städlandslaget bort från 24 svenska städer i början av september. Totalt fyllde de 1 146 säckar med skräp. Samtidigt plockade det norska Ryddelandslaget skräp på sin sida landsgränsen. 

Madrasser, blöjor, mattor, gasoltuber, lustgastuber, bensindunkar, hängrännor, skrivbordsstol, kundvagnar, parasoll, en fåtölj, en kattlåda, en kudde, en dammsugare och en båt. Listan kan göras lång på alla de prylar som låg slängt i vår miljö och som det svenska Städlandslaget städade bort när de gjorde en kraftansamling mot nedskräpningen den 2 september. Och då har vi inte ens nämnt alla de fimpar, tomma förpackningar och plastskräp som också plockades. 1 146 säckar skräp blev det totalt när landslaget var färdiga för dagen. 
 
Städning som ger nya möjligheter 
Idrottens miljöorganisation Städa Sverige och Bauhaus står bakom det svenska Städlandslaget. Landslaget samlade i år 1 728 ungdomar och ledare från idrottsföreningar och lag på 24 svenska orter. De städade var sitt område i just sin stad, i närheten av sitt Bauhaus-varuhus, med en hägrande föreningsersättning som tack.  
 
Genom sitt engagemang skapar Bauhaus en möjlighet för idrottsungdomar att kunna fortsätta sikta mot gemensamma mål och drömmar. Byggkedjan har sedan länge bidragit stort till svensk idrott, framför allt inom ungdomsverksamhet. 
- Detta är ett samarbete som känns meningsfullt på flera sätt, från att göra en insats för vår natur till att stötta lagen ekonomiskt, säger Johan Saxne, marknadsdirektör på Bauhaus. 

Meningsfullt till 100 procent 
På frågan om hur insatsen kändes att utföra, var deltagande föreningar och lag rörande överens: 
- Det var verkligen meningsfullt att vara med. Alla spelare kände sig delaktiga och bidrog och på slutet av uppdraget hade vi en stund där alla kunde dela med sig sina tankar kring miljön. Man kunde tydligt se att de har fått en extra tankeställare kring källsortering och att man måste ta hand om miljön, skriver en ledare i FC Rosengård U16 flickor.  
 
- Det skapar förståelse för hur mycket jobb det blir för någon annan när man bara slänger något på marken i stället för att kasta det på rätt ställe direkt, berättar IK Oddevold P2011 i Uddevalla. 
 
Också föreningsersättningarna för utfört uppdrag är meningsfulla. Tack vare pengarna kommer idrottsungdomarna närmare cuper och läger, teambuildingaktiviteter och får möjlighet att göra satsningar som på ungdoms-SM.  
- Då vi ligger ett socioekonomisk utsatt område och många av killarna behöver stöttning och hjälp med att idrotta, så ska vi se till att de får träningskläderna de drömt om, berättar en ledare i ett städande lag. 
 
En Norge-historia 
Städa Sveriges och Bauhaus samarbete startade i fjol. Och samtidigt som Städlandslaget gjorde sitt, gjorde det norske Ryddelandslaget samma sak, städandes i närheten av Bauhausvaruhus på fyra orter i Norge. Totalt 255 deltagare i 13 lag fyllde tillsammans 110 säckar skräp.  
- Det gav mye mening å gjennomføre slikt arbeid. Viktig at barn lærer å ta vare på naturen rundt oss, skriver HSV Fotball Son Gutter 12 år om uppdraget. 

 

Kvällsöppen kundtjänst

Öppet till 20 på vardagar
 

Anmäl returer och reklamationer

Läs mer om hur det fungerar
https://www.bauhaus.se/media/wysiwyg/premium/bauhaus-premium-card.png

Gå med i BAUHAUS Premium

Kundklubben som ger dig erbjudanden, service och inspiration

Stäng
Lägg till i favoriter

Lägg till i favoriter

Genom att lägga till produkter i Favoriter så kan du enkelt få en överblick över valda produkter!

Logga in eller skapa konto